Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Ako sa kradnú autá? 2 minúty a BMW X6 nie je tvoje!

"Autičkári" sú obroským tŕňom v oku a veľkým strašiakom majiteľov áut. Organizované gangy dokážu tvoj automobil dostať za hranice v takom krátkom čase, že si často nestihneš ani dopiť kávu v kaviarni. Aký je rozdiel medzi aktívnym a pasívnym zabezpečením proti krádeži? Ktoré autá sa najviac kradnú? Ako sa pred zlodejmi brániť a aké sú možnosti?

rufus v Rady a tipy
02.03.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako naložiť 4 autá...

Rady a tipy

Autičkári sú obrovským tŕňom v oku a veľkým strašiakom majiteľov áut. Predstava kúpy automobilu na lízing a jeho následného splácania po odcudzení naháňa hrôzu každému majiteľovi auta. Existuje zoznam „najobľúbenejších modelov,“ ktoré sa u nás najviac kradnú. Aký je rozdiel medzi aktívnym a pasívnym zabezpečením proti krádeži? Ako sa pred zlodejmi brániť a aké sú tvoje možnosti?

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Rovnaký scenár krádeží

Na to, aby sme vedeli, čo robiť v prípade zmiznutia auta a ako sa účinne brániť, treba poznať praktiky zlodejov. Na Slovensku sa ročne ukradnú tisícky áut. Scenár je väčšinou veľmi podobný. Polícia pátra, vozidlo sa nedá vystopovať a vo väčšine prípadov končí niekde v zahraničí.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Kto sú zlodeji?

Zlodeji, ktorí vozidlá kradnú a vozia na východ zväčša pochádzajú zo zahraničia. Často sa jedná o organizované skupiny z Poľska, Ukrajiny, Česka a tiež z krajín bývalého východného bloku. Krádeže neprebiehajú pravidelne. Ide o takzvané „turnusy.“ Často tak môže zmiznúť hneď niekoľko drahších áut v jednom meste, pričom potom nasleduje niekoľkomesačná prestávka. Potom zmizne ďalšie. Je ich mimoriadne ťažké vypátrať aj kvôli tomu, že neoperujú na území jednej krajiny. Kradnú chvíľu u nás, v Českej republike a potom sa presunú do Rakúska, neskôr Nemecka. Vďaka tomu na seba príliš neupozorňujú a je ťažké ich vypátrať.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Haly alebo zahraničie

Ako končí väčšina vozidiel ukradnutých na území Česka a Slovenska? Ich osud je zväčša rovnaký. Čaká ich rozobratie na náhradné diely alebo „turnus“ do zahraničia. Za kradnutím áut stoja nielen miestni zlodeji, ale najmä výborne organizované zahraničné gangy. Tieto väčšinou operujú nielen v krádežiach, ale aj v iných druhoch nelegálnych činností. 

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ktoré sa kradnú najviac?

Najväčší dopyt je po luxusnejších vozidlách s vyššou „cenovkou.“ Drahšie autá tvoria v policajných zoznamoch krádeží približne pätinu všetkých odcudzených áut. Na zozname kradnutých vozidiel sa najčastejšie objavuje BMW, Audi, Mercedes, Range Rover a nové a drahšie verzie Škody, najmä Superb a Octavia vyššej rady. Mimoriadne „zaujímavé“ sú pre zlodejov Volkswagen Multivan a Passat.

Ktoré sa kradnú menej?

„Obľúbené“ sú aj vozidlá bežných značiek, ktorých je na cestách najväčší počet. Pre zlodejov je tak ľahšie ich rýchlo a nepozorovane previesť do hál alebo rovno za hranice. Naopak klesajúcu tendenciu má počet krádeží vozidiel značky Toyota, čoraz menej sa kradnú modely RAV4 a Land Cruiser.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Kde končia kradnuté autá?

Organizované gangy dokážu tvoj automobil dostať za hranice v takom krátkom čase, že si často nestihneš ani dopiť kávu v kaviarni. Polícia býva bezmocná. Kde kradnuté vozidlá končia? Putujú najmä do krajín bývalého východného bloku. Odcudzené vozidlá zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Rakúska a ďalších štátov mieria z veľkej časti do Poľska a krajín bývalého ZSSR.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Aktívny vs. pasívny vyhľadávací systém

Ako sú na tom bezpečnostné vyhľadávacie systémy? Pre zlodejov je určite najnebezpečnejšie aktívne bezpečnostné zabezpečenie. Tento systém hlási neautorizovaný pohyb vozidla automaticky. Pátranie po vozidle preto začína okamžite a aj šance na jeho vypátranie sú vysoké. S vozidlom, po ktorom sa intenzívne pátra okamžite, sa zlodeji dostanú za hranice len ťažko. U pasívneho, kedy musí majiteľ, ktorému vozidlo zmizlo, ohlásiť krádež svojpomocne, je riziko definitívneho rozlúčenia sa s vozidlom veľmi vysoké.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Reálna šanca na vypátranie a vyhľadavacie systémy na trhu

Aké sú šance na vypátranie? Majiteľom sa vďaka práci polície vráti len mizivé percento ukradnutých mašín. Organizované skupiny konajú tak rýchlo, že kým sa po aute „zľahne zem,“ policajné zložky len začínajú pátranie. Na trhu nájdeš širokú ponuku vyhľadávacích systémov založených prevažne na technologii GSM a GPS. Tieto zariadenia slúžia na aktívnu lokalizáciu vozidiel. V prípade neautorizovanej manipulácie s vozidlom je vyslaný signál na pult bezpečnostnej služby, ktorá zabezpečuje 24-hodinové stráženie vozidla. Majiteľ vozidla je v takomto prípade takisto upozornený a kontrolu nad vozidlom preberá pult bezpečnostnej služby, ktorá vykoná štandardnú protikrádežovú procedúru (aktivácia blokovania motora, výstražná sekvencia, sledovanie vozidla a ďalšie). Investícia do kvalitného zariadenia môže podstatne zvýšiť šance na vypátranie tvojho vozidla!

Dobrá rada: Čo robiť okamžite po krádeži?  

Čo sa týka krádeží, väčšina z nás radšej zaspáva s pomyslením, že nám sa to jednoducho nestane, ale je dobré byť pripravený. Čo urobiť po zistení krádeže? Samozrejmosťou je kontaktovanie polície. Čo však môže zvýšiť šance vystopovania? Mnohí špecialisti na bezpečnostné systémy odporúčajú urobiť okamžite aj ďalší krok. Kontaktovať nielen políciu krajiny, kde vozidlo bolo odcudzené, ale tiež políciu susedných krajín.

Krádeže áut - Čo je dobré vedieť? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Aktívny vyhľadávací systém nad zlato!

Slovensko je pre zlodejov veľmi dobrou destináciou. Prečo? Je tu veľký výber luxusných áut a ich majitelia zároveň veľmi často podceňujú zabezpečenia. Nepripisujú im dôležitosť. Skôr sa spoliehajú na povestné: mne sa to nemôže stať. To je omyl, rozhodne môže! Spoľahlivý aktívny zabezpečovací systém je výborná investícia! Aké máš skúsenosti s aktívnym a pasívnym bezpečnostným systémom? Stalo sa ti, že tvoje ukradnuté auto bolo vypátrané? Aké zabezpečenie používaš ty? Podeľ sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch! Sleduj vo videu fanatika z Ruska, ktorý sa odvezie v tvojej X6-tke za necelé tri minúty! 

Zdroj: shutterstock.com, dailymail.co.uk

Video: 2 minúty a X6-tka nie je tvoja!

Video: Ako naložiť 4 autá do 1 kontajnera?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Sedmičkové BMW, ktoré porazí Porsche: motor Rolls-Royce a stovka za 3,7 sekundy!Sedmičkové BMW, ktoré porazí aj Porsche 911! Disponuje výkonom 610 koní a maximálnym...24. Február, 2017
02Terénny Maybach: Absurdný luxus, V12 motor a 630 koní bez strechy!Sú vodiči, ktorí sa neuspokoja s obyčajným automobilom. Sú vodiči, ktorí sa neuspokoja...28. Február, 2017
03Zabudni na európske SUV: Nový Dodge Durango utiahne 4 tony a skrotí 482 koní! Nové Durango SRT si získa tvoje srdce! Pod kapotou benzinový V8 Hemi motor s objemom 6,4...10. Február, 2017