Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Ak sa zaujímaš o automobily, mal by si vedieť, čo sa deje v jednotlivých častiach počas prevádzky. Ako funguje katalyzátor? Jeho prácu výborne zachytáva pohľad do rozrezaného exemplára. Čo sa deje vo vnútri počas chodu? Sleduj video a presvedči sa na vlastné oči. Pohľad dovnútra ťa prekvapí! 

rufus v Technika
14.01.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Čo sa deje v...

Technika

Ak sa zaujímaš o automobily, mal by si vedieť, čo sa deje v jednotlivých častiach počas prevádzky. Ako funguje katalyzátor?

Ako funguje katalyzátor? Pohľad dovnútra za chodu ťa prekvapí!Zdroj: youtube.com/ Warped Perception

Zaujímavý pohľad

Jeho prácu výborne zachytáva pohľad do rozrezaného exemplára s priehľadným krytom. Nápad automobilového fanatika o vyrezaní diery do tela katalyzátora perfektne dokumentuje všetky procesy, ktoré prebiehajú v tejto dôležitej časti.

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Nebezpečne vysoké teploty

Fanatici vďaka úprave mali možnosť sledovať zahrievanie vnútornej výplne do vysokých teplôt, ktoré vedú až k rozpáleniu časti do bielej farby. To potvrdilo obavy spojené s parkovaním áut na miestach so suchou trávou a lístím, ktoré by mohli začať horieť. Pozor by na to mali dávať vodiči najmä po dlhých cestách, kedy sú jednotlivé komponenty zohriate na veľmi vysoké teploty. Benzínový motor vyžaduje pre správne fungovanie chemických reakcií teplotu minimálne 400 ° C

Normálna prevádzková teplota

Podľa výsledkov meraní sa preukázalo, že počas prvých 5 minút chodu motora nedochádza k veľkému znečisteniu. To vysvetľuje aj pohľad do katalyzátora. Za normálnej prevádzkovej teploty sa nedá povedať, že sa toho deje veľa.  

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Princíp fungovania

Katalyzátory sú už niekoľko rokov súčasťou vyrábaných modelov áut so spaľovacím motorom. Väčšina motoristov pozná ich účel, menej však vedia o samotnom princípe fungovania. Keďže sa jedná o 1 z najdrahších častí výfukového potrubia, je dobré vedieť ako tieto procesy ovplyvňujú fungovanie vozidla.

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Spracovanie škodlivých látok

Na pohľad veľmi jednoduché konštrukčné riešenie má za úlohy zabezpečiť čistenie nebezpečných látok vznikajúcich pri spaľovaní. Vďaka katalyzátoru sa vedľajšie produkty nedokonalého spaľovacieho procesu menia na vodu, oxid uhličitý, dusík a iné menej škodlivé látky.

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Zaujímavé

Samotné čistenie zabezpečuje porézna výplň, ktorá tieto látky zachytáva. Na to, aby katalyzátor dokázal správne fungovať, potrebuje katalyzátor dostatočne veľkú ekologickú časť.  Mnohých prekvapí, že je skutočne veľká. Výplň po rozložení zaberá približne plochu 2 futbalových ihrísk.

Ako funguje katalyzátor? Pohľad dovnútra za chodu ťa prekvapí!Zdroj: youtube.com/ Warped Perception

Životnosť katalyzátora

Prekvapivo, katalyzátor nepatrí k poruchovým zariadeniam. Ani výsledkom vystavenia extrémnych teplôt dochádza len výnimočne k nutnej výmene pri bežných nájazdoch. Životnosť katalyzátora musí podľa predpisov vyhovovať požiadavkám Európskej únie. Hospodárska komisia vyžaduje funkčnosť zariadenia počas nájazdu minimálne 160 000 km. V USA dokonca predpisy vyžadujú životnosť počas takmer 200 000 km nájazdu.

Ako funguje katalyzátor? Zvláda extrémnu teplotu až 400 °C!

Ako funguje katalyzátor?

Autori zaujímavého nápadu uverejnili svoje zistenia na YouTube kanáli Warped Perception. Pohľad dovnútra ťa prekvapí. Nečakaným odhalením je pre mnohých vodičov skutočnosť, že výplň katalyzátora dokáže pri prevádzke odolávať nečakane vysokým teplotám. Extrémne teploty pod krytom nečakajú nielen vodiči začiatočníci. Tento fakt prekvapuje aj mnohých skúsených vodičov. Sleduj video a presvedči sa  na vlastné oči.

Zdroj: Warped Perception@Youtube

Ako funguje katalyzátor?

Video: Čo sa deje v rozrezanom katalyzátore?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse za 10 750 €Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse White Edition za neuveriteľnú sumu len 10 750 eur?...4. Január, 2020
02Vodič SUV jazdil v koryte rieky Rajčanka: Najväčší blázon roka 2019Z najbláznivejších videií roka 2019 si treba pripomenuť vodiča, ktorý sa dobrovoľne...6. Január, 2020
03Zlodeji ukradli Stalinov pancierový špeciál: Váži 4,7 ton!V Rusku je možné všetko. Pred pár dňami sa stala v Moskve krádež, ktorá okamžite obletela...2. Január, 2020