Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Aké informácie ukladá palubný počítač o vodičovi?

Dnes už vieme, že palubné počítače ukladajú o vodičovi množstvo dát, ktoré často ani nepotrebujú. Prečo to robia? Aké chúlostivé a citlivé informácie o vodičovi palubné systémy ukladajú? Sú tieto informácie zneužiteľné?

rufus v Auto-moto zaujímavosti
26.12.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Aké informácie ukladá...

Auto-moto zaujímavosti

Aj keď množstvo týchto systémov pôsobí jednoducho, aj základné systémy s pár tlačidlami alebo možnosťami výberu na dotykovej ploche si o vodičovi ukladajú množstvo dát. S týmito systémami spolupracujú aj ďalšie systémy, od navigácie až po synchronizovaný smartphone.

Aké informácie ukladá palubný počítač o vodičovi? Zdroj: washingtonpost.com

Aké informácie palubné počítače o vodičovi ukladajú?

Dnes už vieme, že palubné počítače ukladajú o vodičovi množstvo dát, ktoré často ani nepotrebujú. Prečo to robia? Aké chúlostivé a citlivé informácie o vodičovi sa do počítačov ukladajú? Sú tieto informácie zneužiteľné?

Strata súkromia

S postupným zdokonaľovaním a pribúdaním funkcií rastie aj množstvo dát, ktoré počítače ukladajú. Medzi vodičmi pribúdajú „fajnšmekri,“ ktorí si potrpia na starú klasiku a preferujú staršie modely áut s minimálnym využitím elektroniky. Je riziko straty súkromia opodstatneným parametrom pri výbere?

Zaujímavé zistenia  

Denník The Washington Post v svojom novom článku informuje o úskalí moderných systémov, ktoré o vodičoch zbierajú stále viac informácií. Na detailné zistenia je s rastúcim trendom využitia elektroniky ten správny čas. Modelovým príkladom sa pre účely monitoringu zaoberal počítačový odborník Jim Mason.

Čo o nás vedia naše autá?

Jim Mason, forenzný inžinier spoločnosti ARCCA, získal prístup a stiahol obsah informačného počítača automobilu z modelového prípadu. Zistenia, ktoré pre Washington Post poskytol, sú viac ako zaujímavé. Odborníci sa zamerali na zariadenie s najdostupnejšími údajmi. Čo  o vodičovi prezradí informačný systém?

Zbytočne sledované správanie vodiča

Redakcia známeho denníka podobne rozobrala a detailne preskúmala, čo sa do systémov ukladá. Pre účely monitoringu si odborníci vybrali štandardný model Chevrolet Volt s ročníkom výroby 2017. Infotainment skutočne ponúka detaily života vodiča, ktoré k svojmu chodu nepotrebuje.

Dôvod na obavy

Je riziko ohrozenia súkromia motoristov prostredníctvom moderných automobilov možným znepokojujúcim faktorom, ktorý môže vodiča presvedčiť ku kúpe staršieho vozidla s menším využitím elektroniky? Majú vodiči dôvod na obavy?

Aké informácie ukladá palubný počítač o vodičovi? Zdroj: washingtonpost.com

Priebeh monitoringu

Skúsený špecialista postupne z vozidla vďaka systémom vytiahol niekoľko veľkých balíkov súborov s množstvom informácií o vodičovi. Ktoré dáta by si určite nečakal? Modelová situácia priniesla pohľad do úskalí bežných moderných systémov. Súčasťou zbieraných informácií sú jedinečné identifikátory mobilných telefónov pripojených používateľov. Okrem toho dokázal z histórie získať informácie o všetkých uskutočnených hovoroch za obdobie posledného týždňa. Špecialistovi stačil okamih, aby na obrazovku notebooku dostal zo systémov aj ďalšie dôverné informácie.

Dôverné informácie

Zanedbateľné nie sú ani ďalšie „úlovky.“ Jimovi Masonovi sa podarilo dostať k ďalším citlivým dátam ako zoznamy kontaktov, dokonca adresy bydlísk, emailové adresy a tiež fotografie, ktoré boli taktiež uložené v systémoch. To bola len malá ochutnávka z dát, ktoré „vypľul“ 2 roky používaný automobil o svojom majiteľovi. Zdá sa, že zaznamenávané údaje o aute skutočne majú svoj vlastný tajný život.

Zisťovanie polohy aj bez používania navigácie

Predtým sa Jimovi podarilo prejsť cez rozum systémom, ktoré používa značka Ford. Tá odosiela o vozidle záznamy polôh vždy po niekoľkých minútach. Presné kontrolovanie polohy vozidla bolo možné aj v prípade, že vodič nepoužíval navigáciu.

Pevné disky na ukladanie dát

Podobným spôsobom komunikujú s profesionálnymi programátormi aj vozidlá nemeckej výroby. Niektoré disponujú veľkými pevnými diskami s kapacitou až 300 GB. Tie umožňujú ukladanie akýchkoľvek informácií, ktoré je o vodičovi možné zbierať. Moderné vozidlá nemajú iba jeden počítač. Jednotlivé systémy spolu navzájom komunikujú a zistené dáta si vymieňajú aj bez relevantného dôvodu.

Systémy na sledovanie únavy vodiča

Možno predpokladať, že podobným spôsobom bude možné dostať sa k fotografiám tvári na základe systémov na sledovanie únavy vodiča. Čo ďalšie čaká vodičov? Aký je tvoj názor na možné riziko zneužitia nasnímaných a zaznamenávaných údajov? Podeľ sa s nami o svoje postrehy v komentároch.

Zdroj: https://www.brainerddispatch.com/https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2ftechnology%2f2019%2f12%2f17%2fwhat-does-your-car-know-about-you-we-hacked-chevy-find-out%2f%3f

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

0119-ročné Audi na predaj ako nové!Nájsť v ponuke áut na predaj takmer 20-ročný automobil v dobrom technickom stave je takmer...24. December, 2019
02Video: Audi Supercombi dá 300 km/h na mokrej diaľnici! Čo dokáže Audi RS6 C8 combi beštia na mokrej diaľnici? Najrýchlejšie kombi "na mokrom...14. December, 2019
03Zárobok 25 000 $: 14-ročné dievča vyriešilo nebezpečný mŕtvy uhol!14-ročné dievča efektívne vyriešilo nebezpečný mŕtvy uhol. Pri svojom šikovnom nápade...8. December, 2019