Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Aféra VW sa týka 11 miliónov áut! Môžu byť aj na Slovensku?

O afére automobilky VW, ktorá zaskočila celý automobilový svet sme informovali pred časom. Pôvodné informácie hovorili o necelých 500 000 dotknutých automobiloch v USA. VW si však sype popol na hlavu a prichádza s pravdou postupne na povrch. Celý škandál sa týka na svete 11 miliónov vozidiel.

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
22.09.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Aféra VW sa týka 11...

Auto-moto zaujímavosti

O afére automobilky VW, ktorá zaskočila celý automobilový svet sme informovali pred časom. Pôvodné informácie hovorili o necelých 500 000 dotknutých automobiloch v USA. VW si však sype popol na hlavu a prichádza s pravdou postupne na povrch. Celý škandál sa týka na svete 11 miliónov vozidiel.

Emisie všemocné

Cieľom výrobcov je v súčasnosti hlavne znižovať emisie. Prísne limity vedú k vývoju zložitých technológií na ich zníženie, alebo aj k podvádzaniu, ako nám to predviedol VW. Ten do svojich motorov 2,0 TDI s kódovým označením EA 189 inštaloval softvér, ktorý pri emisných skúškach umelo znižoval výkon, aby boli emisie nižšie. Údajne nie je pri väčšine motorov v bežnej prevádzke merateľný vôbec žiaden rozdiel, ťažko však veriť niekomu, kto siahol po tomto kroku. Keď VW videl, že sa z toho nevyvlečie, všetko priznali. Pôvodné prehlásenie hovorilo o 482 000 postihnutých automobiloch, pokuta za každé z nich činila 37 500 dolárov. To je celkovo približne 18 miliárd dolárov! Suma je to naozaj astronomická. No automobilka prišla s pravdou von a tvrdí, že upravený softvér, ktorý nazýva „odpojovacie zariadenie“ má na palube až 11 miliónov vozidiel. Ak by bola pokuta nezmenená, 37 500 dolárov za predané auto, celkovo by šlo o takmer 400 miliardovú pokutu, čo by bol extrémny problém aj pre giganta, akým VW istotne je. Uvidíme, od čoho sa bude konečná kalkulácia pokuty odvíjať.

Ďalšou otázkou je, či môžete mať takéto auto aj vo svojej garáži. Môžete. Dokonca slovenský VW zvažuje kroky vedúce k zvolávacej akcií. Koncern VW má však pod svojimi krídlami aj iné značky s týmto motorom. Napríklad Seat alebo známa Škoda. Škoda sa však na otázky, či sa softvér vyskytuje aj v jej autách odmietla vyjadriť, nakoľko ide o otázku smerujúcu na koncern. Vylúčiť sa to však nedá. VW reagoval okamžite a na minimalizáciu škôd a prípadné zvolávacie akcie na tento rok vyčlenil 6,5 miliardy eur. Z krízy VW sa však možno dá aj profitovať. Hlavne ak sa vyznáte vo svete akcií. VW je svetovo najväčšou automobilkou s najvyšším predajom vozidiel a takýto škandál je síce obrovských rozmerov, no je predpoklad, že sa z neho značka zotaví. Za 2 dni klesli ceny akcií VW o 40%, čo je najmenej od roku 2011. Ak padnú ešte nižšie, môže to byť zaujímavá príležitosť na nákup akcií a ich predaj o pár rokov neskôr.

VW

VW

VW

VW

VW

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA