Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

10 rád od Škody, ako znížiť spotrebu. Ktoré využívate?

Nižšia spotreba iste poteší peňaženku každého vodiča. Výrobcovia áut to vedia a spotrebu sa pri svojich motoroch snažia znižovať nielen kvôli emisiám, ale aj kvôli atraktivite pre svojich kupcov. A atraktívne je väčšinou auto, ktoré toho veľa „nezožerie“. Nejaké typy nedávno zverejnila Škoda, niektoré iste bežne používate, na inými sa len pousmejete.

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
29.11.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

10 rád od Škody, ako...

Auto-moto zaujímavosti

Nižšia spotreba iste poteší peňaženku každého vodiča. Výrobcovia áut to vedia a spotrebu sa pri svojich motoroch snažia znižovať nielen kvôli emisiám, ale aj kvôli atraktivite pre svojich kupcov. A atraktívne je väčšinou auto, ktoré toho veľa „nezožerie“. Nejaké typy nedávno zverejnila Škoda, niektoré iste bežne používate, na inými sa len pousmejete.

1. Nevozte zbytočnosti

Jednoduché pravidlo, čím je auto ľahšie, tým je spotreba nižšia. Neznamená to, že máte spolujazdcov vysadiť, ale treba rozmýšľať, čo v aute skutočne potrebujete voziť. Škoda dokonca radí vyberať detskú sedačka vtedy, ak ju nepotrebujete. Vybrať ju ale po každej jazde s dieťaťom je skutočne nepraktické. Truhlicu na streche však rozhodne nevozte. Rovnako sa treba premôcť, ak cez víkend spravíte veľký nákup, treba ho vybrať. Ak by sa vám nechcelo vyberať napríklad 2 veľké balenia minerálok, už to máte slušných 18 kg navyše!

2. Nevypínať systém start-stop

Škoda odporúča mať tento systém vždy zapnutý. Pri státí na priecestí odporúča motor vypnúť klasicky, pretože start-stop systém by po chvíli pravdepodobne sám naštartoval, aby „uživil“ napríklad klimatizáciu.

3. Nezahrievať motor pri státí

Kedysi zaužívané státie za účelom zahriatia motora je dnes už prežitkom. Stačí pár sekúnd na pretočenie a opatrnou jazdou bez prudkej akcelerácie motor ohrejete účinnejšie a pritom šetrne.

4. Jazdiť ustálenou rýchlosťou

Toto je celkom problém, v meste pred vami hocikto rýchlo zabrzdí, do toho si pripočítajte množstvo semaforov. Niečo podobné sa dá realizovať skôr len pri pokojnejšej jazde po okreskách, kde nie je veľa áut. Ak máte motor s deaktiváciou valcov, dokážete tiež čo-to ušetriť.

5. Tlak v pneumatikách

Tlak treba mať pod kontrolou, podhustené pneumatiky by mali byť úplne tabu. Mierne prehustené sú dokonca vhodnejšie, spotreba je nižšia, no netreba to preháňať. Veľký pozor pred cestou na dovolenku, keď idete celá rodina s plným kuform stovky kilometrov, treba nahustiť na správny tlak. Ušetríte tak nemalé peniaze.

6. Najekonomickejšia cestovná rýchlosť

Pri vyšších rýchlostiach je zrejmý obrovský skok v spotrebe, pri pridaní na vyššiu rýchlosť. Napríklad ísť 110 km/h a 130 km/h je z pohľadu spotreby obrovský rozdiel. Ak sa neponáhľate, Škoda odporúča nájsť si rýchlosť, pri ktorej je jazda najekonomickejšia. Na druhej strane je otázkou, koľkých z nás by bavilo plahočenie sa po diaľnici rýchlosťou 90 km/h.

7. Nezastavovať

To platí hlavne pri pomalých presunoch v kolóne, alebo dojazdoch na semafor. Je lepšie z väčšej vzdialenosti začať dobrzďovať a pomaly sa blížiť k semaforu, keď naskočí zelená už len zrýchlime. Opakom je rýchla jazda, prudké brzdy na semafore, znova rýchly rozjazd. Rovnako v kolóne je vhodnejšie posúvať sa konštantnou rýchlosťou, ako stále zastavovať. Druhou vecou je situácia, ktorá to málokedy umožní.

8. Pozor na spotrebiče

Aj na palube auta sú spotrebiče a zariadenia, ktoré z nádrže poriadne ukrajujú. Klimatizácia zapnutá nemusí byť vždy a ak, tak s mierou. Spotrebu zvyšuje azda najviac, potiahne si z nádrže aj o 1 liter viac. Netreba ale zabúdať aj na vypínanie zbytočností vtedy, keď to nepotrebujeme. Napríklad vyhrievanie čelného skla či spätných zrkadiel je v teplom počasí úplne zbytočné a spotrebu to zvyšuje. Ak ho máte zapnuté automaticky, porozmýšľajte nad vypnutím.

9. Tempomat využívať s rozumom

Tempomat je pri dlhých cestách na diaľnici na nezaplatenie, no ekonomický zrovna nie je. Dôvod je jednoduchý, nastavený rýchlosť drží za každú cenu. Ak idete z kopca, auto brzdí. Ak idete do kopca, poriadne pridáva, čím spotrebu výrazne zvyšuje. Oveľa lepšie je využívať zotrvačnosť a tempomat občas vypnúť.

10. Raďte podľa šípok

Škoda hlavne pri maloobjemových turbomotoroch odporúča radiť podľa poradcu na palubnej doske. Rýchlosti by ste mali meniť podľa šípok, aj keď tie odporúčajú radiť pri veľmi nízkych otáčkach. Spotrebu síce dosiahnete naozaj nízku, z pohľadu životnosti motora to už tak ružové nebude.

Zdroj: autoforum.cz

10 rád od Škody, ako znížiť spotrebu. Ktoré využívate?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najdivnejšie auto pre dvoch z Poľska!Úpravy automobilov máme rôzne. Niekto si len pridá na svoju favoritku laminátový spojler,...7. November, 2017
02Nová Mazda 3 je ešte dravejšia!Japonská automobilová spoločnosť Mazda má vo svete už roky dobré meno. Aj známe porekadlo...11. November, 2017
03Na predaj je 20 ročný McLaren F1, prešiel len 239 km!McLaren F1 je autom, ktoré bolo z technického pohľadu obrovským míľnikom. Superšport...5. November, 2017