Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Vodíková Honda plánuje sériovú výrobu! Konkurencia Toyoty Mirai je tu!

Fuel Cell Vehicle, v skratke FCV, naznačuje druh pohonu, ktorý automobil využíva. Pokusov o vozidlá s pohonom na palivové články nebolo málo, ten dnešný je však predsa výnimočný! Stojíme pri zrode sériovo vyrábanej, vodíkom poháňanej Hondy? Všetko nasvedčuje tomu, že už čoskoro "vybehne" na cesty! Dočkáme sa sériovej výroby Hondy FCV?

rufus v Auto-moto zaujímavosti
01.10.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Vodíková Honda plánuje...

Auto-moto zaujímavosti

Fuel Cell Vehicle 

Čo znamená označenie FCV? Fuel Cell Vehicle, v skratke FCV, naznačuje druh pohonu, ktorý automobil využíva. Pokusov o vozidlá s pohonom na palivové články nebolo málo, ten dnešný je však predsa len výnimočný! Stojíme pri zrode sériovo vyrábanej, vodíkom poháňanej Hondy? Všetko nasvedčuje tomu, že už čoskoro "vybehne" na cesty!

Honda FCVZdroj: automobiles.honda.com

Odvezie až 7 cestujúcich

Dostupné informácie hovoria o nadpriemerných vlastnostiach. Jednou z nich je aj kapacita vozidla. Honda FCV odvezie až 7 cestujúcich! V prednej časti by mal pritom ostať dostatočný priestor pre elektromotor, palivový článok a akumulátor elektrického systému.

automobil možno využiť aj ako záložný zdroj elektrickej energie pre byty a domy pri výpadku klasického zdroja elektrickej energieZdroj: automobiles.honda.com

Záložný zdroj energie a dojazd 700 kilometrov!

Honda FCV by mala vykazovať zaujímavé parametre týkajúce sa dojazdu. Podľa doposiaľ zverejnených informácii by mal byť koncept schopný dojazdu 700 km! Tu však nehovoríme o batériách, či dobíjaní. Hovoríme o vzdialenosti, ktorú dokáže vozidlo prejsť na jedno naplnenie tlakových nádrží vodíkom. Automobil tiež plní ešte jednu zaujímavú funkciu. Pre udržanie kroku s konkurenčnou Toyotou Mirai, automobil možno využiť aj ako záložný zdroj elektrickej energie pre byty a domy pri výpadku klasického zdroja elektrickej energie.

Honda FCVZdroj: automobiles.honda.com

Sériová výroba už čoskoro!

Ak automobilovému svetu venuješ nejakú tú pozornosť a zalovíš v pamäti, určite si spomenieš na vodíkový automobil, o ktorom sa hovorilo už v roku 2008. Reč je o vozidle so "sci-fi" znejúcim označením FCX Clarity. Tento model bol, aj keď len v malom množstve, vyrábaný v rokoch 2008 až 2014. Aj keď išlo o "malosériovku" možno o ňom hovoriť ako o predchodcovi dnešnej Hondy FCV. Tá, podľa všetkého, smeruje rýchlym tempom k sériovej výrobe! Čo na to konkurencia?

Koncept Hondy FCVZdroj: automobiles.honda.com

Konkurencia Toyoty Mirai

Sériová verzia modelu Honda FCV bude mať premiéru opäť v krajine vychádzajúceho slnka a s minuloročným konceptom má mnoho spoločného. Zachované zostali všetky základné rysy karosérie i dizajnové riešenia. Platí to pre klesajúcu strechu, jemne prekryté zadné kolesá či dominantnú masku chladiča plynulo prechádzajúcu do diódových svetlometov. 

Honda FCVZdroj: automobiles.honda.com

Spoločné črty s predchodcom 

S prototypom odhaleným ešte minulý rok v Tokiu, nesie Honda FCV viaceré podobné znaky. Dizajn karosérie taktiež nepredpovedá výraznejšie zmeny dizajnu. Aké budú spoločné dizajnové znaky si budeme môcť pozrieť na blížiacom sa medzinárodnom autosalóne v Tokiu, kde má byť model predstavený. Asi najvýraznejším prvkom je maska chladiča. Vďaka maske chladiča, zasahujúcej až do diódových svetlometov, vodíkovú Hondu ľahko identifikujete. Interiér pôsobí harmonickým dojmom, centrálnu konzolu "zdobí" dyhové obloženie, ktéré interiéru vozidla naozaj svedčí. 

Spoločné črty s predchodcomZdroj: indianautosblog.com

Podrobnosti čoskoro

Tak ako u predchodcu, na odhalenie vozidla si Honda vybrala opäť východ a už čoskoro možno očakávať ďalšie podrobnosti. Na čo sa môžeme tešiť? Okrem dojazdu ešte nepoznáme žiadne parametre výkonu. Aké vlastnosti by mali Honde pribudnúť, aby dokázala v plnom rozsahu konkurovať Toyote Mirai? Ďalšie podrobnosti budú známe už 29. októbra!

zdroj: digitaltrends.com, drive.ru. indianautosblog.com, automobiles.honda.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Nakladací fail roka!Určite to poznáš aj ty. Je ti pridelená úloha, ktorá spadá do bežných činností tvojich dní....29. September, 2015
02Video: Fatálna zrážka Defenderu s 2 autobusmi! Predbiehanie akéhokoľvek vozidla môže byť veľmi nebezpečným manévrom! Množstvo vodičov si...26. September, 2015
03Pohyblivé nápravy a výškovo nastaviteľné kolesá: Franken sa prispôsobí terénu!Fanatikovi, ktorý vytvoril tento stroj, išlo o jedinú vec, vytvoriť vozidlo, ktorého bočný...30. September, 2015