Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Vnútorný okruh vzduchu vs. nebezpečný benzén: Používaš klimatizáciu správne?

Kto by sa zamýšľal nad tým aké dôležité je správne používanie klimatizácie a vonkajšieho a vnútorného okruhu vzduchu? Ten, kto vie o spojitosti s rakovinou a množstvom chorôb, ktorými trpíme! Aké zdravotné následky môže mať na naše zdravie nesprávne používanie klimatizácie? Pozor na nebezpečný benzén! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
19.08.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Vnútorný okruh vzduchu vs....

Auto-moto zaujímavosti

Osobný automobil, autobus, kamión. Vozidlá sa stali súčasťou našich životov ako nikdy predtým. Za dávnych čias problémy s „kolónami“ nemali. O nedostatkoch dopravy automobilovej dopravy vieme všetci, čo však mnohí nevedia, je aký dopad má táto forma dopravy na naše zdravie.

Následky na zdraví

Automobil je jeden z najväčších vynálezov v histórii ľudstva. Je však na mieste túto výsadu vedieť čo najlepšie používať. Nedodržiavanie niektorých banálnych zásad sa môže prejaviť na tom najdôležitejšom čo máme. Na našom zdraví! Tu nehovoríme o výfukových plynoch a bežných motoroch!

Nebezpečný benzén vs. klimatizáciaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Poznáme naozaj všetky funkcie?

Vedieť automobil používať, neznamená len vedieť ho riadiť. Najmä „stará škola“ priznáva, že s používaním moderných funkcií majú problémy mnohí. Moderné automobily disponujú množstvom funkcií a tak sa ľahko môže stať, že podceníme používanie niektorej zo základných funkcii, napríklad používanie klimatizácie. S najväčšou pravdepodobnosťou všetci poznáme všetky tie tlačidlá na palubovke, ale nezamýšľame sa nad iným ako ich stláčaním. Lenže v tom ich používanie nespočíva.

Nesprávne používanie klimatizácie

Aké zdravotné následky môže mať na naše zdravie nesprávne používanie klimatizácie? Jednoduché stlačenie tlačidla? Mnohí tomu neveria, no napriek tomu toto tlačidlo má dôležitú úlohu v ochrane vášho zdravia! Za predpokladu, že ho viete správne používať! Kto by sa zamýšľal nad tým aké dôležité je správne používanie vonkajšieho a vnútorného okruhu vzduchu? Ten, ktorý vie, že nesprávne používanie klimatizácie má spojitosť s rakovinou a mnohými ochoreniami, ktorými trpíme!

Nebezpečný benzén vs. klimatizáciaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ako to robí väčšina vodičov?

Po nastúpení do automobilu uzavrieť všetky vzduchové otvory a zastaviť prívod vonkajšieho vzduchu. Tak to robí väčšina vodičov. Prečo? Nedostatok času alebo skôr neuvedomovanie si vlastného konania. Čo sa stane? Po stlačení tlačidla vnútorného okruhu vzduchu môžete mať vo vnútri automobilu 0,00 percent vonkajšej kontaminácie. Odborníci hovoria, že toto môže výrazne zlepšiť dlhodobé zdravie s ohľadom na dĺžku prekonávaných vzdialenosti, znečistenie a dopravné zápchy v mnohých mestách. Za predpokladu, že žijete v najznečistenejšej metropole sveta, je tento spôsob na mieste. Čo ostatné prípady?

Nebezpečný benzén

Priemerný vodič trávi v automobile viac ako 2 hodiny každý deň, miera vystavenia toxickým látkam a škodlivých plynov v premávke však nie je to jediné, čo môže vodičov znepokojovať. Ak nežiješ v najznečistenejšej krajine na svete, nesprávne používanie vnútorného obehu vzduchu má veľké negatíva a je toxické pre naše zdravie!

Najprv vonkajší okruh vzduchu!

Prečo by sme mali dávať pozor na to, kedy klimatizáciu zapíname? V odparkovanom automobile sa po 6 hodinách státia hromadí nebezpečný benzén. V momente kedy klimatizáciu zapneme začne nasávať vzduchu s vnútorného priestoru spolu s benzénom. Okrem benzénu v interiéri sa benzén hromadí aj v klimatizačnom systéme vozidla. Tohto plynu sa však vyvetraním v podobe otvorenia okien nemožno zbaviť.

Nebezpečný benzén vs. klimatizáciaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom 

40-krát viac benzénu ako povolená úroveň! Je to hoax? 

Predstavme si modelovú situáciu. Automobil stál odparkovaný v tieni pričom sa teplota pohybovala okolo 16 stupňov. Za týchto podmienok stúpla hodnota prítomného benzénu na 400-800 miligramov. Za rovnakých podmienok v prípade, že sa teplota pohybuje okolo 20 stupňov, teplota môže stúpnuť až na 2000-4000 miligramov! To je 40-krát viac ako povolená úroveň benzénu! Ak nastúpite do auta a necháte zatvorené okná a stlačíte vnútorný okruh, nebezpečný benzén aute počas celej jazdy cirkuluje a ako pasažieri ho dýchate. Na internete sa objavilo niekoľko teórií o tom, že ide o hoax a aj napriek pochybnostiam ohľadne výskumu spred niekoľkých rokov, žiadne preukázané riziko vraj nehrozí. Prečo však riskovať v otázke zdravia? 

Nebezpečný benzén vs. klimatizáciaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ako správne používať klimatizáciu?

Odborníci odporúčajú po vstupe do automobilu nechať určitý čas otvorené okná a klimatizáciu zapnúť až po určitom čase. Až po vyvetraní vzduchu v aute zapnite klimatizáciu pričom najskôr zapnite funkciu vonkajšieho obehu. Vnútorný okruh zapnite až po vykonaní predchádzajúcich krokov! Ani v tomto prípade však netreba zabúdať, že funkciu vnútorného okruhu je vhodné používať len príležitostne. Po určitej dobe by sme mali opäť vypnúť vnútorný okruh a vyvetrať nahromadený vzduch v automobile. 

Nebezpečný benzén vs. klimatizáciaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nebezpečný benzén

Benzén vo vyšších koncentráciách je pre ľudský organizmus vysoko toxický. Potvrdila sa jeho spojitosť so vznikom rakoviny. Okrem toho prispieva k vzniku mnohých respiračných, imunitných a srdcovo-cievnych ochorení! Vysoko škodlivý je pre malé deti a ľudí trpiacich respiračnými ochoreniami. Väčšina vodičov používa klimatizáciu nesprávne. Ide len o prehnané obavy? Nikdy netreba podceňovať detaily, ani v prípade tak banálnej vec ako používanie klimatizácie!

zdroj: prensa.socialurbanlegends.about.cominfosmaintenant.net, youtube.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Prvý superšport z titánia: Výkon 1000 koní a cena takmer 3 milióny eur! Tento taliansko-čínsky superšport je veľkým krokom vpred vo svete automobilových...17. August, 2016
02Brutálny drag race: Chorvátsky superšport vs. Ludicrous mód Tesly vs. LaFerrari! Zrýchlenie z nuly na 100 kilometrov za hodinu len za 2,6 sekundy! Maximálna rýchlosť 355...18. August, 2016
03Plánuješ kúpu mašiny s výkonom nad 275 koní? Neplať zvýšenú autodaň!V súvislosti s novým strašiakom všetkých milovníkov silných strojov, novou autodaňou, je na...16. August, 2016