Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Video: Premiéra prvého samoriadiaceho kamiónu!

O tom, že Daimler prichádza s touto prevratnou inováciou sme vás už informovali. Pozrite si video z prvej jazdy! Testovací kamión ide v kolóne 25 sprievodných áut, ktoré vytvárajú dojem skutočnej dopravy na diaľnici a simulujú aj problémy, ktoré môžu nastať. Znie to ako hudba budúcnosti? Budete prekvapení, viac vo videu! 

rufus v Video sekcia
25.07.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Premiéra prvého...

Video sekcia

Prvá jazda vôbec nevypadala ako skušobná

Automobilka Daimler prišla s ďalšou prevratnou inováciou. Na jej testovanie si vybrala šesťkilometrový úsek rozostavanej diaľnice pri východonemeckom Magdeburgu. Testovací kamión ide v kolóne 25 sprievodných áut, ktoré vytvárajú dojem skutočnej dopravy na diaľnici a simulujú aj problémy, ktoré môžu nastať - policajné auto so spustenou sirénou alebo nákladiak simulujúci poruchu. Automat reaguje na každý podnet promptne a situáciu vyhodnotí vždy správne. Táto nová technológia má podľa všetkého zabrániť všetkým tým stovkám tragických nehôd a zabrániť najmä stratám ľudských životov.

Video: Premiéra prvého samoriadiaceho kamiónu!

Kamión v modelové situaci na rozestavěné dálnici u východoněmeckého Magdeburgu

Video: Premiéra prvého samoriadiaceho kamiónu!

Podľa týždeníka Der Spiegel táto prezentácia vôbec nevypadá ako skušobná jazda, v kabíne sediaci skušobný inžinier Dirk Stranz, už pár metrov po štarte púšťa volant, presúva sa na miesto spolujazda a viacmenej si užíva jazdu ťukaním na svojom iPade. Neveríte, že to môže byť tak jednoduché? Poďte si pozrieť, túto dych vyrážajúcu prezentáciu! 

Video: Premiéra samoriadiaceho kamiónu

Video: Ukážka jazdy 

 

Ponuka ťahačov a kamiónov TU!

Kamión budúcnosti?

Ako vidíte, kamión Mercedesu rady Actros pokračuje v jazde sám. Ani blížiaci sa koniec fronty kolóny vozidiel inžiniera netrápi, pretože vie, že nákladiak si sám automaticky vyhodnotí situáciu a spomalí plynule až do úplneho zastavenia.

Video: Premiéra prvého samoriadiaceho kamiónu!

Budúcnosť samoriadiacich kamiónov má háčik...

Zatiaľ tento robot nezvláda zaťaženie, aké je potrebné na získanie vodičského oprávnenia, a tiež jazdí len v pravom pruhu. K predbiehaniu, či k výjazdu z diaľnice potrebuje ešte stále človeka, rovnako ako k ďalším manévrom. Cieľom teda ostáva automatické riadenie za plnej prevádzky. Samoriadiace nákladné vozidlá, ktoré majú v budúcnosti jazdiť, zatiaľ potrebujú laserové scannery používané armádami k precíznemu zobrazenie okolia pri prejazde chaotickou premávkou. "Tieto zariadenia sú tak drahé, že by sme zatiaľ nemali žiadne šance na trhu," konštatuje Even Ennerst," šéf vývoja v koncerne Daimler.

Video: Premiéra prvého samoriadiaceho kamiónu!

Inženýr Stranz pouští volant a začíná práci na tabletu.

Vezme prácu stovkám vodičov kamiónu? 

Daimler si zaumienil, že zmení náročnú a vyčerpávajúcu prácu vodiča na moderného logistického manažéra, ktorým sa počas jazdy stane pomocou mobilného počítača. Navyše by sa odbúrali povinné prestávky, ktoré u vodiča kamióna znamenajú stráviť polovicu doby prepravy na odpočívadle - v budúcnosti by mohol vodič počas jazdy aj spať, čo ale podľa šéfa projektu nie je vízia firmy. Tá zatiaľ podľa týždenníka vodiča nevyháňa z kabíny, ale dáva mu inú funkciu. Tak aby mohol svoju prácu vykonávať naďalej, bol užitočný pre firmu a neprišiel tak o prácu. Od roku 2025 by podľa Mercedesu mali byť na cestách oficiálne povolené aj samoriadiace vozidlá. Zaujímavá vízia, čo poviete? 

zdroj: blog.daimler.de 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Hľadáte niečo skutočne špeciálne? Unikátne BMW 507! Elvisova 507-čka bola pôvodom používaným pretekárskym autom. Zaujímavosťou je, že ho Elvis...25. Júl, 2014
02Smutný pozdrav z Vrátnej: Keď rodiny prichádzajú o autá...Včerajšok začal pre mnoho rodín turistikou a neskončil nie práve posielaním pozdravov...23. Júl, 2014
03Je to Bugatti Veyron? Nenechajte sa napáliť!!!Bugatti Veyron patrí s neuveriteľným výkonom 1001 konských síl k najrýchlejším sériovo...22. Júl, 2014