Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Video: Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky #1

Koľkí z nás jazdia na automobiloch s automatickou prevodovkou? Určite ich nie je väčšina. Najčastejšie je stále použitie klasickej, manuálnej prevodovky. V tomto type vozidiel jazdíme skoro všetci, a predsa existujú veci, ktoré o tomto type prevodovky nevieme a sú dôvodom zbytočného opotrebovania auta! Ktoré to sú? A prečo by si mal o nich vedieť? Dozvieš sa v článku!

rufus v Video sekcia
16.02.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Najväčší zabijaci...

Video sekcia

Manuálna vs. automatická prevodovka

Koľkí z nás jazdia na automobiloch s automatickou prevodovkou? Určite ich nie je väčšina. Najčastejšie je stále využitie klasickej, manuálnej prevodovky. V tomto type vozidiel jazdíme skoro všetci, a predsa existujú veci, ktoré o tomto type prevodovky nevieme a sú dôvodom zbytočného opotrebovania auta!

Manuálna vs. automatická prevodovkaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Manuálna prevodovka

Manuálna prevodovka, známa tiež ako mechanická prevodovka, je typ prevodovky, ktorý sa používa vo väčšine motorových vozidiel.

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ako funguje?

Na akom princípe funguje? Pri manuálnej prevodovke sa používa mechanicky ovládaná spojka. Tá pomocou nožného pedálu (v automobiloch) alebo ručnej páky (pri motocykloch) prerušuje krútiaci moment z motora na prevodovku, čo umožňuje zaradenie prevodového stupňa.

Radenie jednotlivých stupňovZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Manuálna prevodovkaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nikdy nepodceňuj chybné návyky!

Ak riadiš automobil s manuálnou prevodovkou, sú veci, na ktoré sa určite oplatí dávať pozor! Nikdy nepodceňuj chybné návyky! Práve tieto návyky môžu mať v budúcnosti za následok nepríjemné technické problémy vozidla, preto je lepšie sa im vyhnúť! Ktoré to sú?

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Najčastejšie zvyky a zlozvyky

Medzi najčastejšie zvyky počas jazdy patrí neustále držanie ruky na riadiacej páke,  zaradenie "neutrálu" po zastavení vozidla, ponechávanie nohy počas jazdy na spojke , či zošliapnutie pedálu až na podlahu pri nízkych otáčkach. Často sa tiež polemizuje o negatívnom dopade rozdielnych spôsobov rozbiehania v kopci. Ktoré z týchto zvykov škodia vozidlu a treba sa ich vzdať?

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Údržba a šetrné používanie

Manuálna prevodovka, tak ako každé zariadenie automobilu, vyžaduje údržbu. Niektorí vodiči sa k nej správajú tak, akoby si vozidlo nevážili a technický stav ich vozidla im bol ukradnutý. V konečnom dôsledku, však aj pri tejto problematike, ide o peniaze! Ak teda nechceš mať zbytočné výdavky, je na čase sa naučiť používať manuálnu prevodovku, čo možno najšetrnejšie!

Si uvedomelý vodič?

Ak sa chceš vyhnúť zbytočným opravám, musíš vedieť, ktoré správanie je za volantom nežiaduce. Byť uvedomelým vodičom, neznamená vlastniť nový automobil alebo jazdiť predpisovo. Znamená to tiež nesprávať sa k svojmu vozidlu barbarsky, čo majiteľ v konečnom dôsledku ocení aj pri rozhodnutí o predaji vozidla.

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky Zdroj: youtube.com

Zlozvyky za volantom

Zaujímavým "návodom na používanie manuálnej prevodovky" je video, ktoré sa objavilo na kanáli YouTube. Autor sa rozhodol bojovať proti nadmernému opotrebovaniu áut vytvorením videa z najčastejšími „zabijakmi“ prevodovky!

Sleduj video.

Video: Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky

Podrobné vysvetlenie jednotlivých chýb nájdeš v pokračovaní článku.

Video: Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky #2 | Autobazár.EU

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj: carthrottle.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Jazda v súkromnom tryskáči BMW 7!Väčšina automobilov vznikla, aby bola riadená. Vynimočné vozidlá boli skonštruované...15. Február, 2016
02BMW M3 Sport Evo na predaj: Len 3500 najazdených km!Z času na čas sa na internete objaví v ponuke automobil, ktorý zaujme nejedného z nás! Áno,...13. Február, 2016
03Pojazdný minidom, ktorý ti ušetrí náklady na bývanie! Joel Weber je študentom vysokej školy. Na rozdiel od svojich spolužiakov, nebýva počas...13. Február, 2016