Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Rozdiel medzi hlukom, ktorý vytvára auto idúce po normálnom asfalte, a tým, ktoré sa pohybuje po ceste so špeciálnym asfaltom, je asi 6 decibelov. To je podobný rozdiel ako medzi cirkulárkou a motorovou pílou. To už je čo povedať! Čítajte viac.

rufus v Auto-moto zaujímavosti
22.04.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Tichý asfalt: Zatočí s...

Auto-moto zaujímavosti

Hluk

Hluk je jedným z najdôležitejších faktorov kvality prostredia a kvality života. Môže spôsobiť poškodenia sluchu, ktoré znižujú kvalitu života, poruchy spánku, vysokú podráždenosť a iné negatívne zdravotné dôsledky. Dosiahnuť vysokú úroveň ochrany zdravia a prostredia je jedným z cieľov, ktoré by mali byť dosiahnuté pri ochrane pred hlukom. Ako sa dá znížiť hluk v okolí ciest?

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Dnes už bežne používaná technológia

Existuje niekoľko metód na zníženie hlučnosti vozovky. Stále viac sa začínajú využívať prostriedky limitujúce dopad rastúcej dopravy na obyvateľa. Pre znižovanie hluku premávky možno použiť aj stále rozšírenejšie asfaltové zmesi. 

Metóda znižujúca hluk z pneumatík - technológia roku 2011

Jednou z nich je tiež VIAPHONE ®, ktorú používa spoločnosť EUROVIA. Jej kvalitu už ocenila zlatou cenou Česká stavební akadémie. Nová asfaltová zmes Viaphone, ktorú vo Francúzsku vyvinula stavebná spoločnosť Eurovia, umožňuje významne znížiť na cestách hluk z pneumatík. Navyše je v porovnaní s bežne používaným drenážnym asfaltom menej náchylná k zaneseniu.

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Ako vzniká Viaphone?

Do klasického asfaltu je primiešaný určitý podiel gumového granulátu vyrobeného z použitých pneumatík. Nový špeciálny protihlukový povrch tvorí asfaltová zmes VIAPHONE, ktorý vyvinula spoločnosť Eurovia vo Francúzsku. Táto asfaltová zmes vie znížiť hluk z pneumatík na hladinu zodpovedajúcu 50 % zníženie intenzity dopravy a má vynikajúce protišmykové vlastnosti. Vlákna napustené asfaltom totiž pôsobia ako tlmič hluku.
"VIAPHONE" je asfaltový betón zrnitosti 0,6 alebo 0,8 mm pre veľmi tenké vrstvy a pokladá sa v hrúbke 20-30 mm. Zloženie, najmä krivka zrnitosti a prítomnosť vlákien, zabezpečuje významné zníženie hluku a vysoko bezpečnú jazdu.

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Protihlukový efekt

Laicky povedané, protihlukový efekt vzniká vďaka väčšej pórovitosti materiálu. Je to podobné ako v prípade odhlučnenia zvukových štúdií, kedy sa zvuk láme o nerovné plastickej steny. Z výsledkov meraní hluku uskutočnených na skušobnom úseku starého povrchu a po položení vrstvy VIAPHONE je zrejmé , že v oboch smeroch došlo k zníženiu hluku pri rýchlosti 50 km za hodinu o 6,5 dBA.

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Rozdiel medzi normálnym a špeciálnym asfaltom

Rozdiel medzi hlukom, ktorý vytvára auto idúce po normálnom asfalte, a tým, ktoré sa pohybuje po ceste so špeciálnym asfaltom, je asi 6 decibelov. To je podobný rozdiel ako medzi cirkulárkou a motorovou pílou.

V Čechách už tichý asfalt použili na viac ako 30 úsekoch

 Nachádza sa napríklad na pražskej magistrále, zo špeciálnej asfaltovej zmesi Viaphone je nový povrch Černokosteleckej ulice v Říčanoch pri Prahe, ale aj na vyťaženom úseku cesty prvej triedy pri Zlíne v okolí obce Zádveřice. Zatiaľ čo predtým v Říčanoch ľudia vôbec nepočuli televíziu, teraz ju môžu sledovať bez problémov, a to aj napriek tomu, že okolo ich okien denne prejde 20-tisíc áut. Výhody takéhoto koberca vyuzíva v ČR už viac ako 30 úsekov.

Špeciálny asfalt a jeho výdrž

Otázkou však je, ako dlho tichý asfalt vydrží. Stačila totiž jedna zima, aby povrch na niektorých miestach popraskal. V minulosti sa objavili problémy s klzkou vozovkou na úsekoch s použitím gumoasfaltu v Nemecku. Cesty pokryté vrstvou gumoasfaltu za mokrej vozovky zvyšovali riziko šmyku. Museli na nich nakoniec naviesť ďalšiu vrstvu, aby sa zdrsnil povrch. Písal sa však rok 2006. Odvtedy si Viaphone poradil aj s klzkosťou. 

Tichý asfalt: Zatočí s hlučnými cestami

Ešte stále sa preferuje klasický povrch

Popraskanie sa dá vyriešiť reklamáciou a čo sa týka bezpečnosti, má technológia nespočetné množstvo výhod. Teší sa svetovej obľube, aj keď je Viaphone až o tretinu drahší ako klasický povrch. Na druhej strane sa ušetrí za inak nutnú výstavbu protihlukových stien. Nie je to žiadna novinka, aj tak sa u nás stále preferujú klasické povrchy. Vodiči hovoria, že rozdiel je pritom cítiť okamžite pri prejazde na takúto cestu. Vyskúšali ste si jazdu na takomto úseku?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Potvrdené: Lamborghini SUV bude vyrábať Slovensko!Lamborghini SUV je oficiálne potvrdené. Svetlo sveta by mal uzrieť na sklonku roku 2017, a...21. Apríl, 2014
02Test: Bezpečnosť vozidla po opraveŠkoda zaujala v Bratislave projektom Fair Repair. Ako uvádza na svojej oficiálnej stránke,...23. Apríl, 2014
03V Rusku natočili auto duchov: Podvrh alebo realita?Auto duchov sa objavilo uprostred križovatky! Nejedná sa o žiadne smiešne auto s obláčikom...19. Apríl, 2014