Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Tesla zabíja: Vodič zhorel kvôli dverám bez kľučiek

Bezpečná a ekologická Tesla? Tesla Model S čelí obvineniam za smrť vodičov, ktorí po nehode a vznietení Lítium-iónovej batérie uhoreli zaživa. Rodiny zosnulých vinia Teslu zo smrti ich príbuzných. Zabíja futuristický dizajn bez kľúčiek dverí? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
28.10.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Tesla Model S -...

Auto-moto zaujímavosti

Zdá sa, že rýchlosť vozidla je v priamej úmere s nebezpečenstvom, ktoré hrozí po vznietení batérie. Ako to s bezpečnosťou Teslou v skutočnosti je?

Tesla Model S - smrteľné nehodyZdroj: youtube.comTorque News" data-atf="0

Tesla Model S

V čase, keď novinka Tesly prichádzala na trh nikto nepredpokladal dopad, aký bude mať nový typ pohonu pre svojich zákazníkov. Očakávalo sa, že s príchodom bezpečnej a ekologickej Tesly budú zákazníci profitovať z množstva bezkonkurenčných vlastností, ktoré Tesla ponúka.

(Ne)bezpečná Tesla?

Po veľkej chvále však prichádza aj veľká kritika. Tesla sa snaží nedostatky vozidla odstraňovať a včas reagovať na potreby trhu. Niektoré dizajnové „vychytávky“ sa zdá sa neosvedčia tak, ako to výrobca predpokladal. Zlyhávajú základné vlastnosti vozidla. Ako na „bezkľučkový“ systém môže doplatiť vodič Tesly?

Elektrické otváranie dverí obviňované zo smrti

48-ročný Omar Awan jazdil so svojím modelom S po cestách južnej Floridy. Vo februári pri nehode stratil kontrolu nad vozidlom. Jeho Tesla dostala šmyk, prešla cez 3 jazdné pruhy a narazila do palmy. Prípad viacerých neobjasnených prípadov rozprúdil debaty o tom, že po nehode a vznietení Tesly, vodiči zomreli kvôli dizajnu bez kľučiek.

Lítium-iónová batéria vs. vznietenia

Lítium-iónová batéria automobilu začala horieť a auto pohltil dym a plamene. Podobným prípadom bola smrteľná havária 18-ročného muža, ktorý minulý rok stratil kontrolu nad Teslou na Floride a narazil do steny. Tento prípad bolo možné prežiť, ale výbuch batérie zapríčinil smrť. Začiatkom roku 2016 zomrel Joshua Brown pri podobnej havárii v Tesle neďaleko mesta Gainesville na Floride, keď jeho sedan modelu S narazil do bieleho návesu.

Desivé smrteľné prípady

Súd vyšetrujúci príčinu smrti Omara Awana v žalobe proti spoločnosti Tesla naznačuje, že pohotovostné služby neboli schopné otvoriť dvere. Prítomní na mieste nehody len „bezmocne“ sledovali, ako sa anesteziológ Omar Awan dusí v horiacom aute.

Tesla Model SZdroj: tesla.com" data-atf="0

Smrť v plameňoch

Model Tesly v hodnote 75 000 amerických dolárov má zasúvacie kľučky dverí, ktoré sa objavia pri priblížení sa k niekomu, kto drží kľúčenku a pri zatvorených dverách sa stiahnu. V žalobe podanej manželkou Dr. Awana, Lilianou, sa uvádza, že jej manžel bol po nehode nažive , nemal zlomené kosti ani vnútorné zranenia. Jeho smrť bola spôsobená tým, že nemohol z horiaceho auta uniknúť.

Expertíza

Oheň pohltil auto, pričom pri následnej expertíze bola identifikácia tela takmer nemožná. Všetko nasvedčuje tomu, že smrť nespôsobila nehoda ani vznietenie batérie Tesly Model S, ale neprístupné kľučky dverí. Žaloba tvrdí, že vodič ani prítomní vodiči na mieste nehody nemohli použiť žiaden iný spôsob záchrany Omara Awana. Ako príčina smrti je v prípade zaznamenaná inhalácia a vystavenie vodiča otvorenému ohňu. Hovorkyňa

Dôvody smrti

Rodinná právnička, Grossman Roth Yaffa Cohen, uviedla, že auto bolo príliš rýchlo pohltené plameňmi pre pohotovostné služby, ktoré by umožnili rozbitie okien po zistení, že kľučky vozidla neumožňujú otvorenie dverí a záchranu.

Tesla Model S - smrteľné nehodyZdroj: youtube.com/Torque news" data-atf="0

Žaloba

V žalobe podanej na okresnom súde v Browardi sa uvádza: „Spoločnosť Tesla nevarovala používateľov pred neprimerane nebezpečnými podmienkami modelu S.“ Výrobca tvrdil, že automobil S vysokú priemyselnú úroveň bezpečnosti pasažierov. Zvláštne sú aj finálne okolnosti prípadu. Podľa správy auto doktora Awana horelo celé hodiny a po odvezení na vrakovisko sa niekoľkokrát opäť zapálilo.

Stanovisko Tesly

Tesla sa na žiadosti, obvinenia a pripomienky k prípadu okamžite nevyjadrila. Jej právnici sa v tomto prípade snažia Teslu „z toho vysekať“ na súde. Výrobca tento rok začal s aktualizáciou softvéru batérií, potom čo v niekoľkých prípadoch modelu S v Šanghaji a Hongkongu došlo k viacerým spontánnym požiarom.

Tesla Model S - smrteľné nehodyZdroj: youtube.com/Life Hacks" data-atf="0

Hasiči vs. Tesla

Na tieto prípady reagujú aj samotní hasiči. Tí kvôli Tesle upravili pravidlá a spôsob zásahu v prípade elektrických automobilov. Dôvodom je fakt, že chemikálie prítomné v bežných hasiacich prístrojoch sú v prípade lítium-iónových batérií zbytočné a neúčinné.

Vyriešia problémy aktualizácie batériových systémov?

V súčasnosti bojuje Tesla s viacerými obvineniami poškodených vodičov a pozostalých. Čo sa bude diať ďalej ukáže čas.  Ako hodnotíš bezpečnosť Tesly a skutočnosť, že Tesla neupozorňuje svojich zákazníkov na kritické vlastnosti batérií elektromobilov a na možné riziko smrti z dôvodu funkčných systémov Tesly. Vyrieši Tesla problémy novou aktualizáciou?

Zdroj: https://eu.usatoday.comhttps://t.co/5qZ2qmFTn2https://arstechnica.com

Tesla zabíja - Vodiči zhoreli kvôli otváraniu bez kľučiek

Video: Tesla Model S - prípady vznietenia

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škoda Octavia WRC: Rarita za 116 500 eur na predaj v ČRŠkoda Octavia WRC - rarita v originálnej továrenskej verzii. Čo robí túto legendu tak...4. Október, 2019
02Extrémna strata hodnoty: Audi A8 stratilo z hodnoty 136 404 eur!Tento luxusný kúsok 2015 Audi A8 stál na trhu v základe 145 800 eur. To je nič v porovnaní...26. Október, 2019
03Čínska Škoda Kodiaq za polovicu: Haval F7x za 15 500 eurČínske automobilky dokážu napodobňovať európske úspešne modely s takou presnosťou, že často...20. Október, 2019