Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Supertatra Antiporsche: Nepochopený superšport z Čiech! #2

Prvé skonštruované vozidlo neponúkalo ventiláciu. Otváranie okien v štýle zahraničných superšportov smerom hore, viedlo k vypusteniu otvárania okien. Okrem pozitívnych prvkov sa vyznačoval prototyp aj niekoľkými negatívami. Z plánovanej výroby až 200 kusov boli nakoniec vyrobené len 3 kompletné prototypy. Výroba výnimočného a pokrokového automobilu zaznamenala smutný koniec. Napriek tomu, sa o Tatre MTX V8 hovorí dodnes a dostala sa aj do videa známeho amerického speváka! Sleduj video!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
23.03.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Tatra MTX V8 v...

Auto-moto zaujímavosti

Začiatok článku TU! 

Nedotiahnuté detaily

Okrem pozitívnych prvkov sa vyznačoval prototyp aj niekoľkými negatívami. Prvé skonštruované vozidlo neponúkalo ventiláciu a predné svetlá pochádzali z BMW radu 8. Tretí vyrobený exemplár už obsahoval manuálnu klimatizáciu. Hovorí sa, že práve kvôli týmto nedostatkom stojí teraz jeden exemplár vystavený v múzeu. Jeho anglický majiteľ ho predal údajne kvôli nespokojnosti s nedotiahnutými detailmi. Podobný osud čakal aj ostatné dva vyrobené automobily.

Nevydarený plán výroby

Napokon sa čierny, biely aj červený prototyp dostali späť do krajiny pôvodu. Údajne bol vyrobený aj štvrtý exemplár, to je však pri plánovanej výrobe 200 kusov, stále malý počet. Čo plány s výrobou na objednávku? Spoločnosť Metalex chcela celý projekt po predstavení v roku1991 predať automobilke Tatra a rozbehnúť plánovanú výrobu. Tá však neprejavila záujem a tak projekt skončil fiaskom. Výroba sa dostala do rúk súkromného vlastníka, krátko na to, však hala zhorela pri požiari.

Smutný koniec

Príbeh teda končí tak, že na svete existujú len 3 exempláre Tatry MTX V8. Aj keď to už pri viacerých projektoch vyzeralo nádejne, na vysnívaný superšport slovenskej alebo českej národnosti, ktorý sa dočká plného uznania aj vo svetovom merítku, si ešte počkáme.

Súčasť expozície

Kde si možno tento výnimočný stroj, vyrobený len v 3 kompletných exemplároch, pozrieť na vlastné oči? Jeden z niekoľkých vyrobených exemplárov so silnejším motorom a klimatizáciou je k videniu v Múzeu športových áut v Lánoch. Ide práve o model, ktorý predal jeho nespokojný anglický majiteľ.

Účinkovanie vo filme

Český superšport sa objavil vo videu Kanyeho Westa Runaway. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o, tak ako to v americkej produkcii býva zvykom, známu značku superšportu. Pri lepšom pohľade však vidieť, že skutočne ide o Tatru MTX V8. Ako sa Kanye West k českej „malosériovke“ dostal, sa nevie. To, že však vozidlo známu tvár zaujalo viac, ako produkčne vyrábané modely športových áut aj napriek obmedzenej výrobe niekoľkých prototypov je akási pomyselná „náplasť“ na neúspech modelu.

Svetová pozornosť

Koniec koncov, to, že Kanye West uprednostnil prototyp z Čiech pred svetoznámymi automobilmi, je úspech. Povedzme, že od celosvetového úspechu delil „Supertatru“ len malý krôčik. Ak by bolo skutočne vyrobených všetkých 100 plánovaných exemplárov, možno by sme sa práve pozerali na automobil známy z hlavných strán automobilových magazínov. Myslíš, si, že tomuto modelu ušla svetová pozornosť neprávom alebo sa prikláňaš k názoru, že bol prototyp jednoducho málo zaujímavý? Na svoju dobu jednoznačne vybočoval z modelových radov európskych automobiliek.

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj: skoda-virt.cz

Video: Tatra MTX V8

Video: Tatra MTX V8 v snímke Runaway

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Desivá zrážka skateboardistu s autom pri vysokej rýchlosti!Skateboardoví nadšenci dokážu na skateboardoch neskutočné veci. Profesionálny...17. Marec, 2016
02Luxusná limuzína Hummer s nočným klubom v interiéri!Prečo majú limuzíny v dnešnej dobe taký úspech? Odpoveď je jednoduchá. Kvôli komfortu,...20. Marec, 2016
03Škoda 1000 MBX oslavuje polstoročie!Na ženevskom autosalóne sa kedysi nepredstavovalo toľko konceptov a modelov, ako je tomu...20. Marec, 2016