Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Súboj titanov: 911 vs. Taycan Turbo GT s 2x väčším výkonom!

Nenechaj si ujsť súboj 2 ostrých rivalov, ktorí sa líšia nielen hmotnosťou. Kto z koho? Porazí silnejšieho elektrické rivala 4-ročné delo s polovičným výkonom? 

rufus v Video sekcia
14.03.2024
Diskusia:
Sledujte nás na:
Zdroj: porsche.com

Video: Rekord Porsche...

Video sekcia

Taycan Turbo GT je automobil, ktorý má v tomto prípade všetky tromfy v rukáve. Aj napriek tomu dokáže lacnejší konkurent s polovičným výkonom zamiešať karty. Pozri si jedinečný dôkaz toho, že menej je niekedy viac. Dokonca aj v automobilovom svete.

Porsche Taycan Turbo GT Zdroj: porsche.com

Taycan Turbo GT 2024

Je k dispozícii v 2 verziách. Obe môžu ponúknuť až 1 108 koní, vylepšená verzia s paketom Weissach disponuje veľkým zadným krídlom. Zároveň obe verzie prišli o zadné sedadlá. Výsledlkom je ušetrenie, čo sa týka hmotnosti. Vozidlo je o  70 kg ľahšie. Stále je kvôli hmotnosti pomalšie v porovnaní so spaľovacími vozidlami rovnakej značky s obdobným zameraním.Súboj titanov: 911 vs. Taycan Turbo GT s 2x väčším výkonom!

Porsche 911

To je obdivuhodný výkon. Potom príde reč na to, čo dokáže športové Porsche s klasickým motorom. Výsledok - Porsche s polovičným výkonom a klasickým pohonom trhá betón. Lacnejšie Porsche s polovičným výkonom sa nezahanbí. Elektrické Porsche s až 1 108 koňmi je na okruhu o 12 s pomalšie ako 510 koňové, o 40 000 eur lacnejšie spaľovacie auto. 

Menej je niekedy viac

Slabšia povaha by sa po týchto riadkoch rozplakala. Tu však nie je priestor pre emócie. Treba chápať rozdielnosť strojov, ani na jednej z týchto mašín nie je nič urobené zle. Otázka by mala smerovať na automobilku. Oplatí sa vyrobiť v roku 2024 stroj, ktorý ani s takým silným výkonom v okruhovej úprave nedokáže držať krok s o 4 roky starším modelom. Porsche 911 je zároveň aj o polovicu slabší, čo sa týka výkonu a výrazne lacnejší. Klasika - Porsche 911, nemáš za čo ďakovať. Menej je niekedy viac. 

e k dispozícii v 2 verziách. Obe môžu ponúknuť až 1 108 koní, vylepšená verzia s paketom Weissach disponuje veľkým zadným krídlom. Zároveň obe verzie prišli o zadné sedadlá. Zdroj: porsche.com

Rimac Nevera za 2 000 000 eur alebo stačí Porsche?

Porsche si určite nepraje porovnávanie s Rimacom Nevera. Tento automobil stále je držiteľom rekordu elektrických áut s časom 7 minút a 5,298 sekundy. Čo však treba vyzdvihnúť, je fakt, že je Porsche aj napriek tomu schopné dosiahnuť takmer rovnaký výsledok s (o cenu ďalšieho auta) lacnejším autom. Chorvátsky hyperšport stojí majiteľa pri kúpe viac ako 2 000 000 eur. 

Taycan Turbo GT - ťažký rival

Taycan Turbo GT je kráse a rýchle auto. Je ťažkým rivalom a nielen, čo sa týka konkurencieschopnosti.  V štandardnom prevedení je hmotnosť auta až 2 220 kg. Odľahčená verzia stále váži dosť, asi 2 145 kg. Hovoríme o okruhovej verzii. Takže žiadne zadné sedadlá, ktoré by pridávali váhu. Porsche 911 GT3 v tomto smere dáva Taycanu na frak. Skvelá dynamika je umožnená vďaka novému elektromotoru. Štandarný výkon je 789 koní. Pri maximálnej akcelerácii vyskočí výkon na šialených 1 034 koní. Pre milovníkov presných pojmov dokáže tento stroj na 2 sekundy vyprodukovať až 1 108 koní. To je najvyššie číslo, aké kedy s produkčným Porsche bolo spojené. A náskok oproti spaľovacej 911 Turbo S, ktorá má na konte „len“ 650 koní, je naozaj nemalý. Ešte väčšia je potom v porovnaní s verziou GT3, ktorá sa musí zaobísť bez preplňovania či pohonu všetkých kolies a disponuje „púhymi“ 510 koňmi. Napriek tomu je na Nordschleife dramaticky rýchlejší.

1 108 koní elektrického superšportu

Taycan Turbo GT prešiel sériou šialených úprav, aby sa dostal na tieto hodnoty. Napriek tomu sú mu obmedzenia elektormobilov vlastné. Exteriér vozidla to "vyhral" aj vďaka veľkému zadnému krídlu doplnenému s Gurneyho klapkou. Čelný splitter aj zadný difúzor profitujú z aerokomôr, ktoré v súhre s podvozkovými časťami zvyšujú prítlak na 220 kg. Toto platí len pre úpravený paket Weissach v odľahčenej verzii.  

Porsche Taycan Turbo GT Zdroj: porsche.com

Parametre:

Taycan Turbo GT s balíkom Weissach (WLTP): Kombinovaná spotreba energie v kWh/100 km: 21,3 – 20,6; Emisie CO₂ kombinované v g/km: 0; trieda CO₂: A; Ročník: 03/2024. Bez paketu Weissach zvláda stovku za 2,4 sekundy, s paketom potom za 2,2 sekundy. Maximálka je bežne nastavená na 290 resp. 305 km/h. 

Rekord elektrického Porsche na najlegendárnejšom okruhu sveta

Bez ohľadu na uvedené výsledky a zamyslenie sa nad tým, či okruhový svet elektrické športové autá skutočne potrebuje, pre fanatikov pretekárskych mašín tento výkon určite je zaujímavý. Impozantné parametre sú príjemnou bodkou za tým, čo novinka zo Zuffenhaunsenu dokáže. Posaďte sa do kokpitu, keď nový Taycan Turbo GT so špeciálnym "Weissach" balíkom zajazdí Nürburgring Nordschleife v traťovom rekorde 7 minút 7,55 sekundy. Historický výkon pre čisto elektrické športové vozidlo Porsche na najlegendárnejšom okruhu sveta! Súboj titanov: 911 vs. Taycan Turbo GT s 2x väčším výkonom!

Zdroj: porsche.com, youtube.com/Vision Effect TV

Porsche Taycan Turbo GT 2024 vs. 4-ročné Porsche 911

Video: Rekord Porsche Taycan Turbo GT na okruhu Nordschleife v Nürburgringu

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škodová udalosť - Čo robiť? Kedy volať 158? Aké povinnosti musí vodič splniť v prípade, že narazí do iného vozidla? Kedy (ne)volať 158?...8. Marec, 2024
02Policajné drony v SR: Pokuty za priestupky sledujú zo vzduchu!Pozor, polícia na Slovensku využíva od minulého roka nové zariadenia na pokutovanie. Sú...10. Marec, 2024
03Alkozámky od 07/2024: Nové auto bez fúkania nenaštartuje!Čoraz viac vodičov jazdí pod vplyvom alkoholu. Vyrieši nový bič v podobe alkozámkov v...12. Marec, 2024