Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Ste výborný vodič? Aj vy môžete doplatiť na mŕtvy uhol!

Mŕtvy uhol v spätnom zrkadle určite poznáte, len málokto z nás vie o všetkých nástrahách, ktoré so sebou prináša. Riadite sa tými správnymi radami? Môže vám to zachrániť život! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
28.11.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Ste výborný vodič? Aj vy...

Auto-moto zaujímavosti

Vedeli ste o tom?

Pri pohľade do spätného zrkadla na kamióne sa môže stať, že nevidíte cyklistov ani chodcov nachádzajúcich sa mimo dosahu spätného zrkadla. Mŕtvy uhol v spätnom zrkadle určite poznáte, len málokto z nás vie o všetkých nástrahách, ktoré so sebou prináša.

Len málokto z nás skutočne pozná problematiku mŕtveho uhlu!Zdroj: dailymail.co.uk

Nebezpečie hrozí najmä pri vchádzaní kamiónu do zákruty. Vodiči kamiónov by vám vedeli o tom iste niečo povedať. Klobúk dole pred nimi. Viac v priloženom videu.

Video: Nebezpečný mŕtvy uhol!

Najdôležitejšia rada? Máte správne nastavené zrkadlá? Používajte ich!

Najdôležitejšia rada je pomerne jednoduchá. Máte správne nastavené zrkadlá? Používajte ich! Aj keď väčšina nových vozidiel už nemá manuálne nastavovanie spätných zrkadiel, vodičov so správne nastavenými spätnými zrkadlami akosi nepribúda. Množstvo nehôd je pritom spôsobených práve nedostatočným, či žiadnym výhľadom na automobil, pričom sa vodič v takýchto situáciách nedokáže zrážke vôbec vyhnúť. 

Ako si správne nastaviť späžné zrkadlá?

Ako má spätné zrkadlá nastavené väčšina vodičov? Vodiči si ho nastavujú zväčša tak, aby vo vzpriamenej polohe hlavy za volantom videli v zrkadle aj bok auta. Správne by však malo byť vychýlené viac smerom von, aby vodič videl obrys vlastného auta až vtedy, ak sa mierne nahne. Pri cúvaní a parkovaní, keď potrebuje vidieť obrys vozidla nie je nahnutie žiadny problém. Špeciálne tvarované spätné zrkadlá problém mŕtveho uhla odstraňujú len čiastočne. Správne nastavenie je preto veľmi dôležité! V konečnom dôsledku vám môže zachrániť život!

Výrobcovia varujú aj na samotných spätných zrkadláchZdroj: wrightstart.co.uk

Rady, ktoré vám môžu zachrániť život!

Množstvo výrobcov dokonca do plochy zrkadla umiestňujú upozornenie, ktoré pripomína fakt, že „objekty v zrkadle môžu byť bližšie než sa zdajú“. Najlepšie je pri predbiehaní opakovane skontrolovať vzdialenosť, aby ste sa uistili, že nemôže dôjsť k zrážke. Iba jediným pohľadom taktiež ani nezistíte, ako rýchlo sa k vám dané vozidlo približuje. 

Vážite si svoj život?

Skutočne sa riadite týmito radami? Aj keď tomu tak bohužiaľ nie je, tieto základné zručnosti by mali byť samozrejmosťou! Uvedomujeme si predsa, že ich rešpektovanie môže v konečnom dôsledku zachrániť to najcennejšie, náš život! 

Zdroj: wrightstart.co.uk

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Legendárny českoslovesnský superšport sa dočkal renovácie!Škoda zrenovovala posledný kus Škody 966 Supersport! Nájdete ho v hlavnej expozícii Múzea...25. November, 2014
02Kuriózne video: Nehoda uprostred nehodySneh je tu čo nevidieť, poďme si pripomenúť, čo všetko také zimné jazdenie prináša. Okrem...24. November, 2014
03Adrenalínové vodné lyžovanie: Nechaj sa ťahať Ferrari F50-tkou!Adrenalínu nie je nikdy dosť. Zabudnite na vodných lyžiarov ťahanými "nákladiakmi!" Čo by...26. November, 2014