Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Registrácia áut na Slovensku: Pravostranné riadenie povolené!

Nový zákon mení pravidlá registrácie vozidiel u nás! Je pravostranné riadenie príliš nebezpečné a spája sa so zvýšeným rizikom kolízii? Už čoskoro u nás zaregistruješ aj automobil s pravostranným riadením! Poznáme dátum platnosti nového zákona! Čo si o volante vpravo myslíš? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
12.09.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako sa jazdí s...

Auto-moto zaujímavosti

Schvaľovanie a registrácia vozidiel s pravostranným riadením. Zaujímavá téma plná rôznych názorov a riešení. Je jazdenie vpravo príliš nebezpečné, aby bolo možné na území Slovenska registrovať automobily s volantom vpravo?

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Registrovať volant vpravo?

Tieto a ďalšie dohady nepresvedčili kompetentných u nás, aby otázku pravostranného riadenia doteraz riešili a upravili. Presvedčilo ich však rozhodnutie Súdneho dvora EÚ spolu s výzvami Európskej komisie.

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zmena pre vozidlá dovezené z Veľkej Británie 

Pravostranné riadenie u nás nebolo možné registrovať. Ministerstvo dopravy chystá zmenu. Predložilo do pripomienkového konania nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel v cestnej premávke. Nový zákon nahradí súčasný zákon č. 725/2004. Zmeny sa budú týkať aj registrácie vozidiel s pravostranným riadením, ktoré sú k nám dovezené z veľkej časti z Veľkej Británie.

Volant vpravo zaregistruješ aj u nás!

Registrácia a schvaľovanie vozidiel s volantom vpravo je často diskutovanou témou. Brusel však zatlačil, výsledkom je jasná požiadavka Európskej komisie z februára, ktorá vyzvala Slovensko k umožneniu registrácie pravostranného riadenia u nás.

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Žaloba vs. nedefinované umiestnenie volantu

Čo by sa stalo, keby Slovensko neakceptovalo výzvu? Vznikla by z toho žaloba na Súdnom dvore EÚ. Čím súdny dvor argumentuje? Ide o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Podľa Bruselu je riadenie vozidla riadne definované viacerými charakteristikami, pričom nie je špeciálne upravovaná poloha volantu. Umiestnenie volantu je označené ako bezpredmetné.

Nový zákon mení pravidlá registrácie vozidiel u nás!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Odkedy možno pravostranné riadenie u nás oficiálne registrovať?

Kedy nové rozhodnutie vstúpi do platnosti? Zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2018, pričom niektoré časti zákona začnú platiť od 20. mája 2018. Schvaľovanie sa bude týkať vozidiel kategórie M1, osobných áut s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony. Podmienkou je samozrejme aj splnenie ostatných požiadaviek na technických stav a vlastnosti vozidla.

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Vysoká poistka

Otvárajú sa nové otázky, napríklad vyššia výška poistného, ktorú však oficiálne nepotvrdila žiadna poisťovňa. Podrobnosti a ďallšie podmienky, či konkrétne časti zákona budú odhalené až po oficiálnom prijatí zákona do platnosti.  

Bezpečnosť premávky

Otázne sú aj ďalšie riziká spojené s iným typom riadenia. Na jednu stranu nový zákon uľahčí život ľuďom prichádzajúcim a vracajúcim sa z Británie. Ide prevažne o Slovákov pracujúcich v zahraničí. Taktiež sa uľahčí nákup a dovoz ojedinelých exemplárov s pravostranným riadením. 

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Vyššie riziko zrážky

Mnohí kritizujú, že tieto vozidlá sú nebezpečné najmä na dvojprúdových cestách s horším výhľadom. Odporúča sa využívať pomoc spolujazdca. Čo v prípade, že vodič cestuje sám? Ako je to s bezpečnosťou pravostranného riadenia v podmienkach slovenských ciest?

Predaj a zmena majiteľa

Nezodpovedanou otázkou ostáva taktiež predaj áut s volantom vpravo v našich končinách. Jedna vec je možnosť jazdenia vpravo. Bude pravosranné riadenie u nás možné predať alebo budú oficiálne registrované vozidlá prevažne vlastníctvom zberateľov? Čo hovoríš na nový zákon? Ako hodnotíš možnosti jazdenia a registrácie pravostranných vozidiel u nás? Považuješ "volant vpravo" za dostatočne bezpečný typ riadenia v podmienkach našich kolabujúcich cestných komunikácií? 

Zmena pre Slovensko: Pravostranné riadenie povolené! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: autoblog.com

Video: Ako sa jazdí s volantom vpravo v ľavostrannom svete?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Bugatti Chiron: Oficiálne čísla spotreby odhalené!Predtým ako začneš snívať o tejto mašine za viac ako 3 milióny eur, začni snívať o zdroji...2. September, 2017
02Superb na druhú: 560 koní a stovka za 3,3 s!Ako spraviť zo Superbu hit internetu? Kúp si Superb 2.0 TSI 280, verziu s výkonom 280...8. September, 2017
03Gurkha: Pancierový zabijak s extrémnou balistickou ochranou!Dízlový osemvalec, 895 Nm krútiaceho momentu. Extrémna balistická ochrana. 4x4 All-Terrain...4. September, 2017