Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Pozor / Zmena zákona: Nové pravidlá STK, emisií a stáčania km!

Zmeny sa týkajú STK, emisií a najazdených km na odometroch! Na čo bude slúžiť emisná plaketa? Zmeny neprinesú len ďalšie papierovačky! Úplný zánik povinnosti STK, predĺženie lehôt STK môžu vodičom zjednodušiť život. Konečne koniec stáčania km? Čo ďalšie sa oplatí vedieť? Pozor! Zákon o podmienkach prevádzky vozidiel - v platnosti už v máji! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
24.03.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Pozor / Zmena zákona: Nové...

Auto-moto zaujímavosti

Zmeny sa budú týkať povinných STK, emisií, ale aj najazdených km zaznamenaných na odometroch. Zákon by mal minimalizovať nelegálne praktiky „stáčania kilometrov." Čo sa oplatí vedieť?

 Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Zmeny už v máji!

Nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel vstúpi do platnosti už v máji 2018! Zmeny sa však netýkajú len STK, emisií a najazdených km na odometroch. 

Prečo byť informovaný?

Úprava práv a povinností motoristov nepatrí k populárnym témam medzi vodičmi. Tieto otázky však patria k tým, ktoré sa oplatí vedieť. Byť informovaný o zmenách nemusí byť na škodu. Aké zmeny prinesie nový zákon pre bežných účastníkov premávky?

Technická  kontrola – Úplný zánik povinnosti

Upravené budú aj podmienky technickej kontroly. Niektorým kategóriám vozidiel sa upravia, predĺžia intervaly povinných STK. Určitým skupinám motorových vozidiel povinnosť vykonávať povinné STK zanikne. Vydýchnu si majitelia malých motorových vozidiel. Pre malé motorky, motocykle a trojkolky kategórií L1e a L2 povinnosť STK zanikne úplne.

Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Traktory s rýchlosťou do 40 km/h – Predĺženie lehôt STK

Motocykle kategórií L3e až L7e, traktory a prívesy podľa súčasnej legislatívy chodili na povinné kontroly technického stavu každé 2 roky. Prvú STK mali povinnosť absolvovať po 4 rokoch. Zmena! Po novom absolvujú prvú STK po 6 rokoch! Po prvej STK budú kontrolované každé 4 roky. Úprava sa dotkne len traktorov s najvyššou rýchlosťou do 40 km/h.

Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Zníženie pokút za chýbajúcu STK

K zrušeniu povinnosti pravidelnej kontroly technického stavu určitých vozidiel, predĺženiu lehôt povinných STK sa pridá aj zníženie pokút za nedodržanie zákonom stanovených termínov vykonania STK. Tieto zmeny môžu vodičom zjednodušiť život.   

Čo znamená dočasne spôsobilé vozidlo?

Na základe vykonaných STK sa vozidlo označí za spôsobilé alebo nespôsobilé. Po novom pribudne pojem „dočasne spôsobilé.“ Čo to znamená? Ak vozidlo bolo označené ako nespôsobilé, majiteľ má 60 dňovú lehotu. Ak počas nej odstráni chybu vozidla, môže v tejto lehote STK zopakovať.  

Truck, Doprava, Vozidlo, Vice, Úžitkové Vozidlá, Auto

Odometer – Nové povinnosti - Register prevádzkových záznamov vozidiel 

Ďalšou zmenou je vznik Registra prevádzkových záznamov vozidla. Staniciam technickej, emisnej kontroly, kontroly originality, servisom, autobazárom, poisťovniam a leasingovým spoločnostiam pribudne nová povinnosť. Po novom budú posielať namerané hodnoty o stave odometra a viesť register o celkovom počte prejdených kilometrov. Záznam o nájazde bude prístupný pre celé územie krajín EU!

Koniec nelegálnemu stáčaniu km?

Mali byť tak minimalizovať nelegálne praktiky a pokusy podvodníkov o manipuláciu s najazdom km. Aký dopad bude mať nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel na bezpečnosť pri kúpe a na cestách? Podarí sa vďaka zmene predísť neoprávnenému manipulovaniu s hodnotami odometra?

Emisná plaketa a nízkoemisné zóny

Veľa sa hovorí o novele zákona o ovzduší. Na Slovensku by mali vzniknúť, po vzore iných krajín, „nízkoemisné zóny.“ Vjazd do týchto zón budú regulovať emisné plakety s označením emisnej triedy vozidla a druhu pohonu.

Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Znevýhodnenie pre staršie automobily

Emisná plaketa bude povoľovať alebo naopak zakazovať vjazd do príslušnej zóny. Táto zmena najviac zasiahne staršie vozidlá, ktoré na udelenie emisnej plakety nebudú mať nárok.

Pre koho sú určené emisné plakety?

Plakety budú umiestnené na viditeľnom mieste, prednom skle, elektromobily, vozidlá s vodíkovými článkami a vozidlá s emisnou triedou od Euro 3. Ich použitie bude podobné ako v prípade bežných nálepiek. Vodiči ich budú lepiť na čelné sklo vpravo dole, vedľa nálepiek emisnej a TK.

Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Sprísnenie podmienok = komplikácie

Úprava zákona môže mať za následok ešte väčšie skomplikovanie situácie. Len výnimočne prináša zákon pre vodičov pozitívne zmeny. Zväčša ide o plnenie byrokratických povinností a ďalšie „papierovačky“ pre vodičov. Po novom však nemusí ísť len o negatívne správy.

Pozitívne správy pre vodičov

Úpravy zákona, ktoré zlepšujú podmienky na cestách sú, vzhľadom na komplikovanosť zákona, o to viac vítané. Úplný zánik povinnosti STK pre niektoré vozidlá, predĺženie lehôt STK alebo zvýhodnenie nových vozidiel a motorov, ktoré produkujú minimálne emisie. Tieto zmeny môžu po novom vodičom naopak zjednodušiť život.

Vodiči pozor: Nové zmeny zákona - úprava STK, emisií a stáčania km!Zdroj: pixabay.com

Nová zmena zákona v praxi

Podarí sa vďaka zmenám predísť neoprávnenej manipulácii s reálnym nájazdom vozidla? Bude zavedenie Registra prevádzkových záznamov vozidiel znamenať koniec stáčania km? Odpovede na tieto otázky najlepšie ukáže čas. Ako hodnotíš ohlásené úpravy zákona, ktoré majú prispieť k lepším podmienkam? Ktorá zmena ťa najviac zaujala a hodnotíš ju ako prínosnú? Podeľ sa o svoj názor v komentároch!

Zdroj: nrsr.sk, zakonypreludi.sk

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: 4x4 Ford Bronco - na predaj za facku / len 380 €!Ford Bronco za menej ako 500€? Na internete môžeš kúpiť Ford Bronco za 470 amerických...12. Apríl, 2018
02530-koňová beštia Audi RS4 Avant: Z 0 na 100 km/h za 3,8 s!Najvýkonnejšie Audi RS 4 Avant na trhu! Čo ponúka ostré combi? Dokonalý dizajn  a brutálne...14. Marec, 2018
03Škoda Octavia vRS Estate za menej ako 5 000€! Top stav, nájazd len 81 000 km, silný motor a skvelá cena ako bonus! Nie je to žiaden...6. Marec, 2018