Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Pozor: Chyba, ktorá zničila drahý 6-valcový BMW motor

Veľa vodičov netuší ako jednoducho sa dá odstaviť motor BMW F87 M2 Competition. Vodič „údajne" kvôli chybe v sekunde zničil motor. Požičiaš po tomto videu žene ešte niekedy svojho 4-kolesového miláčika? Pozri si nepríjemné následky nesprávneho radenia rýchlosti na vlastné oči vo videu. Môže sa niečo podobné skutočne stať pri drahom BMW motore? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
26.02.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: BMW F87 M2...

Auto-moto zaujímavosti

Veľa vodičov netuší ako jednoducho sa dá zničiť srdce milovaného stroja. Automobil vyššej triedy disponuje cenovkou, ktorá môže za to, že si majitelia týchto strojov svoje poklady strážia ako oko v hlave.

Vodič chybou v radení v sekunde zničil motor BMW M2 Competition  Zdroj: bmwblog.com" data-noaft="1

Ako (ne)zničiť motor drahého stroja?

Nie všetci sú však natoľko uvedomelí, aby sa vystríhali podobným chybám. Za svoje chyby môže neskúsený vodič draho zaplatiť. Príkladom je dnešný príbeh, v ktorom majiteľ "údajne svoj „m-kový bavorák“ podrobil tvrdej skúške.

KO pre BMW

Kúpa nového 6-valcového motora BMW M2 nie je lacná záležitosť. Tento majiteľ mal kvôli osudovej chybe pri jazde zaznamenanej na videu o starosti postarané. Hlavný aktér dnešných záberov po tejto jazde horko zaplakal. Podarilo sa mu vážne poškodiť hybnú silu svojho BMW F87 M2 Competition. 

BMW F87 M2 Competition beštia

Kto z nás by mohol zabudnúť na populárne BMW M3 E46. Byť majiteľom tejto výnimočnej edície vozidiel, to sa spája s neskrývaným obdivom automobilových fanúšikov. Hlavná postava dnešného príbehu chcela predviesť, čo unikátne delo dokáže. Majiteľ drahého automobilu s manuálnou prevodovkou sa chcel kamarátom pochváliť a predstaviť schopnosti vozidla v akcii. Skončilo to neslávne, tak si svojej „promo“ určite nepredstavoval.

Parametre vozidla

Vozidlo disponuje výkonom 410 koní, 302 kW. Ponúka zrýchlenie z 0-100 km/h za 4,4 sekundy. Na 160 km/h ručička na tachometri vystrelí za 9,6 sekundy. Akcelerácia 2-krát preplneného šesťvalca s objemom 3 litre bola natočená na nemeckom úseku diaľnice. Dosiahnutie výrobcom udávaných limitov však nebolo možné dosiahnuť, napriek možnostiam vozidla.

Zle zaradená rýchlosť vs. spojka

Poznáme to všetci. Aj tomu najskúsenejšiemu vodičovi sa môže stať, že omylom preradí nesprávnu rýchlosť. Čo však "vyplo" motor v tomto konkrétnom prípade? Údajne vodič namiesto presunutia páky z 5 rýchlostného stupňa zaradil „trojku.“ Vodičovi sa podarilo „pustiť“ spojku zároveň so zaradením nesprávneho stupňa pri rýchlosti 160 km/h. 

Vodič chybou v radení v sekunde zničil motor BMW M2 Competition  Zdroj: youtube.com/ H2 Motors GmbH@

Hlásenie o poruche funkcie hnacieho ústrojenstva

V stotine sekundy motor hlasným zvukom upozornil, že došlo k poruche. Reakcia vodiča? Automaticky sa snažil vyradiť do neutrálu, vypnutiu motora sa však nedalo zabrániť  Palubný počítač okamžite informoval vodiča o poruche hnacieho ústrojenstva a potrebe navštíviť servis. Za chyby sa platí.

R.I.P. 6-valcový motor BMW M2

Nikto presne nevie, čo sa skutočne stalo. Tu sa otvára priestor na polemizovanie, či nebezpečenstvo poškodenia motora pri neopatrnom radení rýchlostí vôbec hrozí. Vodič neuvádza žiadne podrobnosti situácie, ani čo podľa neho zapríčinilo "smrť" motora. Vieš opísať, čo konkrétne sa dialo v motore počas „zadrhnutia“ motora? 

Následky poškodenia

Tento prípad pre vodiča vraj skončil najhorším možným scénarom. Zničený pohonný agregát bez možnosti uplatniť záručnú opravu. Keďže sa jedná o jasné pochybenie vodiča, nie je v takom prípade možné uplatniť záruku u výrobcu. Majiteľ vozidla píše, že zaplatil za svoju chybu z vlastného vrecka. Vystríha ostatných vodičov pred rovnakou chybou. Bez ohľadu na nejasné okolnosti prípadu, aj toto môže byť dôvod, prečo veľká časť vodičov uprednostňuje automat pred manuálom.

BMW M2 Competition

Vodič si kvôli vlastnej nepozornosti a snahe predviesť svoje vodičské zručnosti a parametre vozidla tak skoro na výkonnom BMW nezajazdí. Motor doslova v sekunde vypovedal službu. Za normálnych okolností by motor reagoval vypnutím motora, vyradením prevodovky. Motor by bolo možné následne normálne znovu naštartovať. Je možné, že vodič nepriznal, nepozná dôvody vypovedania služby motora. Každopádne, nikdy nepodceňuj potrebné skúsenosti, pri výbere osoby, ktorej dovolíš riadiť svoju pýchu. Ak je toto možné, požičiaš po tomto videu žene ešte niekedy svojho 4-kolesového miláčika?

Ako v sekunde zadrhnúť motor?

Ostrý BMW agregát, ktorý poháňa jeho delo, to už po tejto jazde "nerozchodil." Aké iné dôvody môžu stáť za úplným zničením motora? Posúď sám, pozri si video z jazdy. Aké sú tvoje skúsenosti s chybami radenia manuálu? Aké najväčšie pochybenie si v prípade radenia zažil ako spolujazdec? Podeľ sa s nami o svoje skúsenosti a názor na nesprávne radenie rýchlosti vodiča v diskusii pod článkom. Môže sa niečo podobné skutočne stať pri drahom BMW motore? 

Zdroj: bmwblog.com, H2 Motors GmbH@Youtube

Vodič chybou v radení v sekunde zničil motor BMW M2 Competition

Video: BMW F87 M2 Competition - vodič kvôli chybe v sekunde zničil motor

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Ako sa odpratáva sneh vo Švédsku? Obrí 8x4 Mercedes s 578 koňmiZáklad vozidla tvorí platforma kamiónu Mercedes-Benz Arocs HGV. Vďaka tomu najextrémnejší...20. Február, 2020
02Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?Kupuješ jazdenku a chceš si overiť údaje z odometra so skutočnosťou? "Stáčanie kilometrov"...24. Február, 2020
03Torsus Praetorian Overlander: 35-miestna terénna beštia zo SR!1. terénny autobus na svete sa vyrába v SR. Ako sa ti zaujímavé dizajnové prevedenie a...10. Február, 2020