Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Omyl architekta? Kruhový most existuje!

Bláznivý nápad architekta alebo vynikajúci spôsob ako prinútiť vodičov spomaliť a pritom si vychutnať jedinečný výhľad na krajinu? Pozri si neuveriteľný projekt "kruhového mosta" v Urugvaji! Most je skutočný, nebudeš veriť vlastným očiam!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
29.01.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Omyl architekta? Kruhový...

Auto-moto zaujímavosti

Bláznivý nápad alebo dokonalé dielo?

Bláznivý nápad architekta alebo vynikajúci spôsob ako prinútiť vodičov spomaliť a pritom si vychutnať jedinečný výhľad na krajinu? Čo viedlo uznávaného architekta k postaveniu podobnej stavby? Pri pohľade na tento neuveriteľný projekt kruhového mosta v Uruguaji si asi kladieš túto otázku aj ty! Pri pohľade na kruhový most na vode, sa človeku nechce veriť vlastným očiam!

Kruhový most v UrugvajiZdroj: businessinsider.com

Kruh na vode?

Po šiestich rokoch plánovania je most, ktorý spája Rocha a Maldonado, realitou. Eduardo Costantini, developer stojaci za projektom, do ktorého výstavby sa investovalo viac ako 10 miliónov dolárov, je nadšený!  Je to výnimočné dielo architektúry navrhnuté architektom Rafaelom Viñolym. Nemusí ho každý pochopiť, stačí, že každý, kto ním prejde, si ho vychutná!

Kruhový most v UrugvajiZdroj: businessinsider.com

Miesto a plánované využitie

Projekt mostu kruhového tvaru je vyrobený z betónovej konštrukcie a postavený na odolných nosných rámoch. Čo sa týka dopravného využitia, odhaduje sa, že ním prejde denne okolo 1000 vozidiel. Kde na svete tento zaujímavý most nájdeš? Stavba bola vybudovaná na južnom pobreží Uruguaja v nádhernej zátoke pláže Laguna Garzón.  Ešte stále neveríš, že podobný most existuje? 

Kruhový most v UrugvajiZdroj: businessinsider.com

Priebeh výstavby

Práce na výstavbe mosta začali v septembri roku 2014. Stavba bola dokončená po 12 mesiacoch. Výstavbu sprevádzalo niekoľko výziev. Medzi tie najväčšie patril fakt, že šlo o projekt s vysokým stupňom geometrickej zložitosti. Dodržanie termínov bolo možné vďaka konštruktívnemu riadeniu a využitiu špičkových technológií. Výstavba vyžadovala profesionálnu prácu najlepších svetových inžinierov a kvôli výstavbe a uskutočneniu projektu bolo potrebné doviesť dokonca viacero zariadení z Európy. Veľkou výzvou bola aj samotná doprava a montáž obrovských 70-tonových blokov tvoriacich konštrukciu. 

Kruhový most v UrugvajiZdroj: businessinsider.com

Dôraz na životné prostredie

Projekt bol schválený nielen vďaka svojmu jedinečnému dizajnu. Stavba dostala "zelenú" aj vďaka veľkému dôrazu na dodržanie štandardov ochrany životného prostredia.

Kruhový most v UrugvajiZdroj: businessinsider.com

O výstavbe a dokončení mosta informovalo viacero známych cestovateľov a cestovateľských portálovZdroj: businessinsider.com

„Kruháč,“ ktorý nespĺňa úlohu kruhového objazdu

Keď sa povie kruhový objazd, predstavíš si dopravné riešenie, ktoré reguluje dopravu. Rafael Viñoly navrhol most so zvláštnym, nelogickým kruhom uprostred, ktorý pripomína kruhový objazd. Funkciu kruhového objazdu však nespĺňa.

Nie všetky kruhové objazdy riešia dopravnú situáciu...

Nezabudnuteľný zážitok

Most bol vybudovaný z omnoho zaujímavejšieho dôvodu. Má za úlohu uchvátiť vodiča! Architekt Rafael Viñoly o moste hovorí, že jeho plánom bolo premeniť tradičné automobilové premostenie v stavbu, ktorá donúti vodiča si prejazd ním zapamätať. Každý, kto po moste prejde, spomalí rýchlosť. Most mu poskytne  jedinečný panoramatický zážitok a nádherný výhľad na krajinu a má pravdu! Chcel by si sa po moste previesť aj ty? 

Kruhový most v Urugvaji

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj: businessinsider.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Snowboardovanie v uliciach mesta!Snehová kalamita vo vicerých častiach sveta inšpirovala mnohých milovníkov adrenalínových...24. Január, 2016
02Futuristický koncept Opel GT: Premiéra v Ženeve!CEO manažér spoločnosti Opel, Karl-Thomas Neumann, vypustil na svojom Twitteri informácie o...27. Január, 2016
03Vzácne 1957 Ferrari Spider Scaglietti je na predaj! Červený "Supercar" bude hlavným ťahúňom a jedným z troch najzaujímavejších automobilov...26. Január, 2016