Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Nová Škoda Epiq: 400 km dojazd, cena 25 000 €!

Zákazníci si pýtajú dostupnejší elektromobil ako Enyaq za 47 000 eur. Vylepšený elektrický Karoq je tu. Epiq s dojazdom 400 km s cenou 25 000 eur.

rufus v Auto-moto zaujímavosti
18.03.2024
Diskusia:
Sledujte nás na:
Zdroj: skoda-storyboard.com

Video: Škoda Epiq 2025

Auto-moto zaujímavosti

Automobilka z Mladej Boleslavy predstavila nový elektromobil. Zaujme parametrami aj dizajnom. 

Nová Škoda Epiq: 400 km dojazd, cena 25 000 €!Zdroj: skoda-storyboard.com

Dostupný elektromobil z Mladej Boleslavy

Ešte predtým ako si ho predstavíme, poďme pekne po poriadku. Najlacnejším elektrickým modelom Škody je Enyaq. Nie je však tak lacný, aby zaujal väčšinového zákazníka, ktorý nepatrí medzi majetných vodičov. Rozhodne nepatrí medzi lacné autá. Jeho cena sa na slovenskom trhu stanovená na sumu takmer 47 000 eur. 

Lacnejší elektromobil s cenou 25 000 eur

Tu prichádza šanca pre novinku. Automobilka posúva bližšie k príchodu na trh ďalšie elektrické modely, ktoré majú byť lacnejšie a lepšie ako Enyaq. Ako veľmi zaujímavý môže byť elektromobil za 25-tisíc eur? Novinka pozná odpoveď. Zatiaľ sa síce predstaví len v podobe konceptu, má však všetko, čo potrebuje pre získanie pozornosti.

Škoda Epiq

Model sa mal pôvodne volať Škoda Elroq. Okrem podoby konceptu automobilka odhalila aj nové meno pre malý elektromobil. Bude sa Škoda Epiq. Značka vychádza zo starogréckeho slova epos (slovo, ale aj báseň či príbeh). Do predaja sa dostane lem s predným pohonom. Aké sú rozmery vozidla? Auto je dlhé 4,1 metra, na dĺžku je kratšie ako Škoda Kamiq. Je postavená na platforme MEB Small s predným pohonom kolies. Rovnaký základ dostane aj zaujímavý crossover Cupra Raval či chystaný Volkswagen ID.2all.

Dojazd 400 km + štredrý kufor

Pri Epiqu výrobca chce ponúknuť to, čo zákazníci zo strednej vrstvy od elektromobilov vyžadujú. Tento model ponúkne dojazd 400 kilometrov na jedno nabitie. Epiq nezahanbí majiteľa ani objemom kufra. Ako praktický model ponúkne kufor napriek kompaktným rozmerom vozidla objem kufra až 490 litrov.

Vzhľad

Po dizajnovej stránke to nie je až také "terno," ale automobil sa za parametre, ani výzor nemusí hanbiť. Na dizajne Epiqu sa podpísala vízia automobilky "Modern Solid" a je rukopisom, ktorý odhaľuje smerovanie značky. Prvé lastovičky toho, ako si tento prístup výrobca predstavuje, oznámil výrobca už v roku 2022 pri príchode veľkého rodinného SUV s názvom Vison 7S.

Nová Škoda Epiq: 400 km dojazd, cena 25 000 €!Zdroj: skoda-storyboard.com

Zmenená maska postupne zmizne... 

Zmena masky je odpoveďou na potreby dizajnu elektromobilu. Aj keď už dizajn u elektromobilu nie je tak dôležitý ako v prípade spaľovacích motorov, mriežka chladiča ešte ostáva v takej podobe, ako ju poznáme. Ďalším krokom bude jej odstránenie. V budúcnosti budú elektormobily ponúkať takzvaný Tech-Deck Face, teda čierny štít, za ktorým sa ukrýva radar s kamerou.

Obojsmerné nabíjanie

Čo to znamená? Obojsmerné nabíjanie umožňuje využiť elektromobil na pripojenie externých doplnkov. K autu už netreba mať fyzický kľúč. Ten nahradí digitálny kľúč napríklad v podobe smartfónu. Čo sa týka ostatných plánovaných modelov, tento rok je plánovaná premiéra Škody Elroq, ktorá veľkosťou zapasuje medzi Enyaq a Epiq. Epiq je súcou elektrickou alternatívou k modelu Karoq. Poteší nielen polovičnou cenou. V rovnakom čase budú z výrobných liniek schádzať aj Škody Enyaq. 

Interiér + logo = prekvapenie

Interiér bude prešpikovaný novými technológiami a asistenčnými funkciami, ktoré nie sú bližšie špecifikované. Prekvapením je absencia tradičného loga. Škoda sa rozhodla, že bude inovovať. Použije nový názov a logo. „Prichádzajúci model Škoda Epiq ponúkne za atraktívnu cenu a veľký interiér s kompaktnými rozmermi veľa automobilov. Naši zákazníci chcú mať na výber, a preto rozširujeme naše rastúce portfólio e-mobility o tento obľúbený segment. Dúfam, že tieto prvé dizajnové upútavky ukazujú, že Epiq zažiari vďaka modernému dizajnu, každodennému dojazdu a užívateľsky prívetivým technológiám – a to všetko za prijateľnú cenu,“ povedal Klaus Zellmer, generálny riaditeľ Škoda Auto.

Detaily a dôležité prvky

Ako najlepšie skrášliť prednú masku? Lemujú ju dvojfunkčné LED prvky v tvare písmena T pre denné svetlá a smerovky. Predné svetlomety sú osadené nižšie. Svetelné moduly majú dizajn inšpirovaný kubizmom a sú vybavené technológiou Matrix LED. Vďaka obojsmernému nabíjaniu (technológia V2G), sa auto mení na zásobáreň energie. Čo je na tom najlepšie? Výnimočná je vlastnosť, že automobil dokáže nabíjať ostatné doplnky a spotrebiče. 

Nová Škoda Epiq: 400 km dojazd, cena 25 000 €!Zdroj: skoda-storyboard.com

Príchod na trh

Tento model môže byť ostrým kandidátom o ďalší úspešný model značky. Ako lacné kompaktné SUV sa dostane do predaja už budúci rok. Vozidlo stelesňuje súčasné atribúty nového dizajnového jazyka značky,“ povedal pre médiá Oliver Stefani, šéf dizajnu Škoda. Oficiálne predstavenie produkčného modelu Škoda je plánované v roku 2025. Dovtedy sa môžeme tešiť na ďalšie detaily.  Nová Škoda Epiq: 400 km dojazd, cena 25 000 €!

Zdroj: skoda-storyboard.com 

Video: Škoda Epiq 2025

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škodová udalosť - Čo robiť? Kedy volať 158? Aké povinnosti musí vodič splniť v prípade, že narazí do iného vozidla? Kedy (ne)volať 158?...8. Marec, 2024
02Policajné drony v SR: Pokuty za priestupky sledujú zo vzduchu!Pozor, polícia na Slovensku využíva od minulého roka nové zariadenia na pokutovanie. Sú...10. Marec, 2024
03Alkozámky od 07/2024: Nové auto bez fúkania nenaštartuje!Čoraz viac vodičov jazdí pod vplyvom alkoholu. Vyrieši nový bič v podobe alkozámkov v...12. Marec, 2024