Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Je dobré vedieť ako tieto techniky fungujú a ako sa pred nimi brániť, najmä ak máte automobil s uzamykaním na diaľkové ovládanie. Myslíte si, že vám sa to s vašim automobilom nemôže stať? V takom prípade by vás to malo rozhodne zaujímať!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
27.08.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Nikdy nepodceňuj zlodeja:...

Auto-moto zaujímavosti

Techniky zlodejov

Mnohí to už dávno vieme, počuli sme o tom a podnikáme kroky, aby nás nejakou novou technikou žiaden "autičkár" neprekvapil. Je však dobré tieto informácie šíriť. Môžeme tak totiž predchádzať nepríjemným situáciám aj u našich blízkych a známych. Je dobré vedieť ako tieto techniky fungujú a ako sa pred nimi brániť, najmä ak máte automobil s uzamykaním na diaľkové ovládanie. V takom prípade by vás to malo rozhodne zaujímať!

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Predáva sa ešte? Stará zabezpečovacia páka je spomienkou na jednu z metód, ktorá zrejme nikdy nejak zásadne nefungovala. Máte iný názor?

Rušenie signálu

Stáva sa, že systém zamykania neumožní uzamknutie vozidla. Takéto prípady sa bežne stávajú, rušenie obvykle spôsobovali zariadenia, ktoré mali poruchu. V Bratislave pred obchodným domom nemohli vodiči diaľkovo uzamknúť motorové vozidlá v dôsledku rušenia, ktoré spôsobovalo zariadenie na prenos dát umiestnené v obchodnom dome. Bol zaznamenaný aj prípad, keď rušenie diaľkového otvárania závory spôsoboval napájací zdroj. Alebo rušenie spôsoboval pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného vozidla. Zdrojom rušenia môže byť aj termostat bytového kotla alebo tlačiareň pripojená k počítaču, nič netreba preto podceňovať. 

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Technické predpoklady

99% autoalarmov predávaných v rámci EU, pracuje na zákonmi určenej frekvencii 433 MHz. Či už používajú pevný alebo plávajúci kód, jednocestnú alebo dvojcestnú komunikáciu, všetko to komunikuje v tomto frekvenčnom pásme. V závislosti od vnútornej architektúry ovládača sa po stlačení vysiela  vygenerovaný kód, táto operácia trvá niekoľko milisekúnd. Buď opakovanie počas celej doby držania tlačítka, alebo sa po jeho pustení, vyšle niekoľko opakovaní vygenerovaného kódu. To zabezpečuje, že aj v prípade krátkeho rušenia bude vyslaný kód prijatý a úkon vykonaný.

Najpoužívanejší spôsob

Zlodej sa snaží byť čo najnenápadnejší, preto potrebuje riešenie, ktoré by fungovalo na väčšiu vzdialenosť. Najjednoduchším spôsobom ako odstaviť funkčný alarm je zabrániť jeho aktivácii zo strany užívateľa rušičkou. Je len na užívateľovi, či uverí možnosti, že došlo k náhlemu zlyhaniu diaľkového ovládača a spoľahne sa len na mechanicky uzatvorené vozidlo, bez elektronického stráženia.

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Pri poruche skúste preparkovať 

Stačí skúsiť preparkovať vozidlo o niekoľko desiatok metrov ďalej a pretestovať funkčnosť ovládača. Je síce technicky možné dosah rušičky dimenzovať aj na niekoľko desiatok metrov, s každým pribúdajúcim centimetrom sa však náklady na jej zostrojenie geometricky zvyšujú. Je dobré neparkovať tiež vedľa trafostanice, ktorá ruší akúkoľvek rádiovú komunikáciu, vrátane autorádia a mobilov. Vždy keď dôjde k náhlej strate signálu, radšej si nájdite čas a skúste preparkovať auto. Nie pri každom zlyhaní sa pritom musí zákonite jednať o úmyselné rušenie. 

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Dosah 10-15 metrov

Štandardne sa teda dá počítať s maximálnym dosahom na úrovni 10-15 metrov. Keďže sa jedná o nelicencovanú frekvenciu, jej používanie nie je nijako striktne limitované a môžu ju teda používať viaceré subjekty pre svoje účely.  Ak keď žijeme v pretechnizovanej dobe a bez elektroniky ako súčasti nášho života si už bežný deň nedokážeme predstaviť, v prípade náhleho zlyhania, väčšinou hľadáme príčinu v nefunkčnej elektronike. Nie vždy tomu ale musí byť tak!

Nepodceňujte kontrolu a potiahnite kľučku ako za starých čias

Napriek automatickému uzamykaniu by ste nemali zabudnúť po zamknutí auta potiahnuť za kľučku a presvedčiť sa, že je skutočne zamknuté. Zlodeji totiž dokážu pomerne jednoducho rušiť signál vášho diaľkového ovládača. Ak sa vo vašom okolí vyskytne rušička signálu je pravdepodobné, že vaše vozidlo ostalo neuzamknuté. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) preto radí vždy pri opustení automobilu skontrovať uzamknutie aj ručne a predísť tak odcudzeniu vášho majetku. V takom prípade navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo ho odmietne plniť, treba sa preto snažiť znížiť riziká poctivou kontrolou, ide predsa o vaše peniaze.

Buďte o krok vpred pred zlodejom

Zlodejom trvá odcudzenie, či otvorenie vášho vozidla veľmi krátko, približne 20 až 30 sekúnd. Stále si myslíte, že vás sa to netýka? Informujte aj vašich menej informovaných známych či rodinných príslušníkov, môžete ich ušetriť od nepríjemného trápenia a zbytočnej škody. V prípade podozrenia na rušenie signálu diaľkového zamykania radíme zostať v aute alebo preparkovať a zamknúť mimo signál rušenia, ak dôverujete zabezpečovaciemu zariadeniu, ktoré máte nainštalované. A samozrejme nenachávať ceniny v aute ani iné lákadla na sedačke. Podeľte sa s vašimi skúsenosťami, na čo sa spoliehate vy?

Nikdy nepodceňuj zlodeja: Neverte diaľkovému uzamykaniu!

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Ako vystúpiť zo 4x4 ako frajer?Ak hľadáte originálny spôsob na opustenie svojho vozidla, pozrite si tohoto "frajera" a...26. August, 2014
02Terénny karavan, ktorý budete chcieť!Kalifornský vynálezca utratil milióny dolárov na postavenie obytného automobilu, ktorým...25. August, 2014
03Video: Lietajúci motorkár unikol smrti!Čo sa stane, keď do motorkára narazí BMW a vymrští ho do vzduchu skoro v 100 kilometrovej...23. August, 2014