Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Návrat Velorexu: Elektrický motomobil s 3 kolesami!

Nie všetci túžime po vlastníctve bežného automobilu. Velor-X-Trike osloví zákazníka hľadajúceho niečo medzi skútrom a trojkolkou alebo štvorkolkou, vozidlo schopné rýchleho presunu, vhodné do mesta a nenáročné na prevádzku. To je nový Velor-X-Trike, nástupca hadraplánu a "motomobil" ako stvorený pre mestskú a prímestskú prevádzku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
05.02.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Návrat Velorexu:...

Auto-moto zaujímavosti

Motomobil

Velorex bol "motomobil" primárne určený pre telesne postihnutých. Majiteľ Velorexu musel byť invalid a jeho kúpa bola bez špeciálneho odporúčania od Zväzu invalidov takmer nemožná. Stroj poháňaný bežným motorom, používaným v motocykloch Jawa, nepatril medzi vozidlá trhajúce rýchlostné rekordy.

Velorex  Zdroj: velorxtrike.cz

Netradičný vzhľad a 3 kolesá

Netradičný vzhľad a tri kolesá, dve vpredu a jedno vzadu, z neho urobili vozidlo, ktoré bolo nemožné prehliadnuť. Povestné bolo aj jeho "nevšedné" rozbiehanie. Karoséria si veľa superlatívov nevyslúžila, bola plátená alebo vyrobená z koženky a celkový dojem z poťahu natiahnutého na rúrkovom ráme nebol práve estetickým lákadlom.

Slávny hadraplán

Velorex odviezol dve osoby a vážil okolo 350 kg. Čo sa týka motoru, do "hadraplánu" sa montovali tri rôzne motory. Ani najsilnejšia kubatúra 350 cm³ síce nedvíhala nikoho zo stoličky, stal sa však nezabudnuteľným vozidlom našich ciest. Velorex bol slávny aj vďaka účinkovaniu v známej českej komédii "Vrchni prchni!"

Velorex bol slávny aj vďaka účinkovaniu v známej českej komédii „Vrchni prchni!“Zdroj: youtube.com

Nástupca hadraplánu Velor-C-Trike

Možno práve filmom sa nechal inšpirovať autor návrhu nástupcu, Pavel Brída. V roku 2010, teda 60 rokov od prvej sériovej výroby trojkolky bratov Stránskych, bol na motocyklovom veľtrhu v Brne za prítomnosti pána Mojmíra Stránského predstavený nástupca Velorexu, ktorý bol kvôli ochrannej známke názvu pomenovaný Velor-X-Trike. S pôvodným hadraplánom mal spoločný tvar karosérie, vypletené kolesá a uchytenie svetiel.

60. výročie Velorexu 1950-2010Zdroj: velorxtrike.cz

Velor-C-Trike Zdroj: velorxtrike.cz

Stabilita a predaj

Vozidlo inšpirované retro štýlom prešlo množstvom zmien a vylepšení. Firma Motoscoot z Opavy chystá otvorenie showroomu v Ostrave. Kvôli predaju v Amerike a snahe preraziť celosvetovo spolupracuje opavská firma s čínskou spoločnosťou. Kritici kritizujú najmä nízku stabilitu vozidla. To, že sa vozidlo ľahko prevráti je však len zdanie. Ťažisko sa nachádza v spodnej časti rámu, kde sú umiestnené batérie. 

Koncepty motomobilu Velor-X-Trike Zdroj: velorxtrike.cz

Cena

Firma sa snaží za použitia najnovších technológií vytvoriť moderný stroj schopný uchytenia na trhu. Jeho cena však pri uvedení na trh v roku 2010 bola v prepočte okolo 19 900 eur, teda bola dosť vysoká. Lacnejšia verzia sa chystá preto osloviť svojou dostupnosťou. Cena základnej verzie „nových“ trojkoliek sa bude pohybovať okolo 5 500 eur. Za štvorkolesovú verziu si bude musieť budúci majiteľ priplatiť viac.  

Velor-C-TrikeZdroj: velorxtrike.cz

Koho osloví?

Nie všetci túžime po vlastníctve bežného automobilu. Velor-X-Trike. Osloví zákazníka hľadajúceho niečo medzi skútrom a trojkolkou alebo štvorkolkou, zákazníka hľadajúceho vozidlo schopné rýchleho presunu, vhodné do mesta a nenáročné na prevádzku. To je nový Velor-X-Trike, dostupné vozidlo ako stvorené pre mestskú a prímestskú prevádzku!

Velor-C-TrikeZdroj: velorxtrike.cz

Predaj

Za prvý rok firma plánuje výrobiť 300 kusov. Firma naďalej pracuje na vývoji štvorkoliek s odnímateľnou zadnou časťou. Vďaka tomu by sa vozidlo stalo ideálnym riešením vozidla určeného na rozvoz pizze, zásielok a objednávok.

Velor-C-TrikeZdroj: velorxtrike.cz

V noci nabiješ, cez deň jazdíš

Nabíjanie bude trvať okolo 6 hodín a na jedno nabitie je možné prejsť zhruba 70 kilometrov. Konštrukcia ráta s rýchlosťou okolo 45 kilometrov za hodinu, maximálne 55 kilometrov za hodinu. Hlavnou myšlienkou projektu nebola vysoká rýchlosť ale jazda v štýle: "V noci nabíjaš a cez deň jazdíš." Čo na celú myšlienku oprášenia Velorexu hovoríš? Myslíš si, že osloví zákazníka hľadajúceho vozidlo umožnujúce jednoduchý presun v meste?

Video: Starší Velor-X-trike z roku 2010

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj:velorxtrike.cz

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Prvá vizualizácia nového SUV Škody pre 7 cestujúcich!Škoda odhalila svoju novú dizajnovú štúdiu. Označenia SUV a Vision S predpovedajú väčšie...3. Február, 2016
02Video: Dacia Duster vs. tank!Existuje vôbec SUV schopné zvládnuť skutočne náročný terén? Akú náročnosť máme na mysli? Čo...31. Január, 2016
0320 metrov snehu v Japonsku: Zlaté Slovensko! *VtipObyvatelia japonskej Tateyamy sú na, viac ako bohatú, snehovú nádielku zvyknutí. Extrémna...31. Január, 2016