Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najčastejšie chyby vodičov: Ako si neničiť auto?

Toto sú najčastejšie chyby vodičov. Vieš ako si neničiť auto? Tieto chyby budú pre teba celkom isto znamenať zbytočné finančné výdavky v budúcnosti. Zbystri pozornosť, ide o tvoje peniaze! 

rufus v Technika
22.04.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako neničiť auto?...

Technika

Vlastníctvo automobilov sa stalo tak bežným ako ukončenie povinnej školskej dochádzky. Získať povolenie jazdiť. Podarí sa to väčšine, väčšina rovnako netuší, ako s vozidlom zaobchádzať. Stará mantra. Ak sa nedostatočne staráš o svoje vozidlo, tvoje auto ťa pri prvej príležitosti položí na lopatky.

Chcete si „odkrágľovať“ auto? Zničiť auto si môžete veľmi rýchlo. Stačí podľahnúť „dobrým radám“ a máte problém. Máme pár zaručených tipov, ako poslať svoje vozidlo do predčasného dôchodku. Robte veci, ktoré mu nesvedčia a odprevadíte ho na šrotovisko oveľa skôr, ako by vydržalo pri normálnej prevádzke. Prinášame niekoľko návodov, ktorých dodržiavanie vám pomôže skrátiť život vášho auta – niektoré naozaj výrazne. Neznamená to, že musíte dodržiavať všetky a naraz. Niektoré majú väčší vplyv, iné sú len „doplnkové“. No načatú prácu dokonale dovŕšia.  Máte na výber – alebo sa budete riadiť nasledujúcimi titulkami – a budete si kupovať auto veľmi často, lebo ho odkážete do automobilového neba veľmi rýchlo, alebo si prečítate aj dobre mienené rady v každom odseku – a budete sa tešiť dlho z dobrého stavu svojho vozidla. Je iba na vás, čomu dáte prednosť...   Chcete si „odkrágľovať“ auto? Nedodržiavajte servisné intervaly Naozaj iba odborníci spoznajú, či má auto nejaký problém, alebo sa k nemu už-už schyľuje. Preto by ste mali ísť s autom na „preventívku“ presne tak, ako chodíte (?) vy sami k lekárovi – teda na predpísanú prehliadku podľa návodu na údržbu. Že vy svoje Zdroj: youtube.com/Luke DukeTv" data-iml="1555863979359

Prečo dbať na správne fungovanie

V časoch, keď v každej domácnosti nájdeme 2 alebo aj viac áut, je smutnou realitou fakt, že vodiči netušia, ako automobil a jednotlivé časti fungujú. To sa odráža na životnosti automobilu. Nového majiteľa už dávno pri kúpe nezaujíma len garážovanie.

Skracovanie životnosti auta

Niektorí vodiči nechtiac skracujú životnosť svojho auta. O ničivom dopade svojho každodenného konania nevedia, inak by určite zasiahli. Jediným dôvodom nasledujúceho správania môže byť to, že si skutočne bohatý a častejší nákup nutného auta nie je pre teba výraznou položkou v nákupnom zozname. Pre nás ostatných smrteľníkov neostáva iné, ako sa nasledujúcim chybám vyhnúť.

Ako si nezničiť auto? Pravidelný servis

Hovorí sa dobrá rada nad zlato. To je určite pravda aj v prípade predĺženia životnosti vozidla. Ktorý vodič by sa nechcel tešiť dobrému technickému stavu vozidla čo možno najdlhšie? Nikdy nepodceňuj pravidelný servis!

Finančné dôsledky

Predtým, ako si vymenuje najčastejšie chyby vodičov, je dobré mať na pamäti, že nehovoríme o malých prešľapoch, ale chybách, ktoré budú s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať zbytočné finančné výdavky. Zbystri pozornosť, ide o tvoje peniaze!

1.) Výmena oleja a údržba

Motorový olej. Dôležitý komponent tvojho vozidla. Veľa vodičov si myslí, že ak do auta doplnili tento rok 5 litrov oleja, je to v poriadku a olej nepotrebuje žiadne ďalšie zásahy. To však nie je pravda. Znižovanie hladiny oleja je spôsobené tým, že sa olej nižšej kvality spaľuje alebo stráca.

Najčastejšie chyby vodičov: Ako si neničiť auto? Zdroj: youtube.com/ car & Tech Solutions" data-atf="0" data-iml="1555705209728

Dopĺňanie oleja nie je výmena oleja

Kaly, špina a kovové častice sa hromadia vo zvyšku, takže dopĺňanie nie je to isté ako výmena oleja. Hladina oleja je pritom podľa skúseností mechanikov nebezpečne nízka vo viac ako 70 % áut. Skontroluj hladinu oleja ešte dnes!

2.) Nesprávny tlak vzduchu v pneumatikách

V pneumatikách sa v dôsledku zohrievania vytvára dodatočné teplo. Vozidlo pracuje ťažšie, čo sa prejaví na spotrebe paliva. S podhustenými pneumatikami je pohyb na vozovke a správanie vozidla na ceste nepredvídateľné. Rovnako sa nedajú predvídať reakcie bŕzd.

3.) Turbo vychladlo

Medzi nástrahy rozpáleného turbomotora patrí jeho neodborné vychladnutie. Pri dobrom zaťažení motora bez podtáčania v nízkych otáčkach sa nikdy nedopúšťaj častého prehrešku - vypínania motora vo fáze vysokej záťaže.

Také zaobchádzanie znižuje životnosť motora. Riešenie? Stačí nechať motor bežať ešte len 2,3 minúty po príchode namieste alebo postupne znižovať teplotu turbodúchadla počas pokojnej jazdy v posledných kilometroch.

Realita

Realita je častokrát iná. V Európe má množstvo automobilov turbo, kvôli spĺňaniu požiadaviek na emisie a výkon. Turbo sa točí pri 100 000, 200 000 otáčkach za minútu. Je horúce, v prípade vypnutia motora hrozí točenie turbo točenie bez mazania. Vodič s týmto štýlom jazdy bude musieť turbo čoskoro vymeniť.

4.) Studený štart

Zaťaženie motora pri studenom motore spôsobuje poškodenie motora. Nikdy nepoužívaj vyššie otáčky motora za studena. Kým nie je motor zahriaty, pri studenom štarte, je najviac ohrozený. Nadmerná namáha na ňom pri vysokých otáčkach exponenciálne zvyšuje riziko poškodenia.

Ako správne  štartovať?

Proces spaľovania nefunguje správne, kým motor nedosiahne svoju prevádzkovú teplotu. Efektívne bude fungovať, ak motor zahreješ na krátku dobu, asi 3 až 10 sekúnd. Potom môžeš jazdiť konštantným tempom pri otáčkach pod 2-3000 otáčok / min.

Najčastejšie chyby vodičov: Ako si neničiť auto?Zdroj: youtube.com/Bright side

Poznámka:

Hornú polovicu rozsahu otáčok nepoužívaj, kým motor nedosiahne prevádzkovú teplotu. To platí rovnako pre moderné motory s katalyzátormi ako pre staršie motory. Nechaj motor bežať na voľnobeh, aby si ho dostatočne zahrial.

5.) Krátke cesty

 Tak ako príliš rýchla jazda motoru neprospieva, tak aj krátke cesty nemusia byť "to pravé orechové." Problémom pri krátkej jazde je, že motor nikdy nedosiahne svoju prevádzkovú teplotu. Takže sa vyhýbaj jazdám na veľmi krátke vzdialenosti okolo 1 km.

Prečo?

Motorový olej musí dosiahnuť svoju optimálnu viskozitu, aby správne premazal hlavné pohyblivé komponenty v motore. Počas chladu katalyzátor nie je schopný pracovať pri maximálnej účinnosti, čím sa znižuje životnosť katalyzátora.

Najčastejšie chyby vodičov: Ako si neničiť auto? Zdroj: video.com/ehowauto

6.) Príliš vysoká rýchlosť

Červená čiara označuje maximálne prípustné otáčky motora. V tomto bode je motor pod veľkým napätím. Časti sa pohybujú najrýchlejšou rýchlosťou. Čím starší je motor, tým nižšie by mala byť takzvaná červená čiara. Motor vyrába väčšinu svojej energie cez strednú tretinu svojho pásma, to je málo.

7.) Ruka na radiacej páke

Chyba väčšiny vodičov. Ruka na radiacej páke spôsobuje predčasné opotrebovanie ozubeného kolesa. Tyč je pripojená v mnohých vozidlách priamo na prevodovku, tak sa prenáša najmenší tlak pri radení prevodov. Tento tlak môže spôsobiť opotrebenie prevodovky. Nakoniec sa začne pri radení rýchlostí obrusovať a opotrebovať.

8.) Jazda so spojkou

Prerušované držanie nohy na spojke je dostatočné. Spojka má sklon k sklzu, pri nadmernom zaťažení dochádza k opotrebeniu.

Čo nerobiť?

Rozhodne nikdy nedrž zatlačenú spojku v premávke alebo na semafore. Pri státí vozidla sa odporúča dávať spojku do neutrálnej polohy.

9.) Nesprávne radenie prevodového stupňa

Nič nepoškodí motor tak, ako nútiť ho bežať na nesprávnom prevodovom stupni. Príliš nízka rýchlosť znamená, že dochádza k väčšiemu otáčaniu, aké je potrebné.

10.) Hrdza

Ak si myslíš, že posledným prehreškom bude niečo vážne, budeš prekvapený. Za najčastejšiu chybu vodičov patrí jazda na špinavom automobile. Čítaš správne. Nečuduj sa, hrdza útočí na každom kroku, či skôr závite. Nepodceňuj koróziu, ktorá ohrozuje všetky dôležité časti vozidla!

Dobrá rada:

Dôkladné čistenie aspoň 1x za mesiac a kvalitné voskovanie, to sú najlepšie rady pre údržbu vozidla. Ani dobrá protikorózna ochrana z výroby ťa pred "kvitnutím" neochráni. Kto je bez viny nech hodí kameňom. Koľkých z týchto chýb sa dopúšťaš ty sám? Poznáš iné spôsoby, ktorými neznalí vodiči zabíjajú svoje autá? Podeľ sa o ne s nami v komentároch.

Najčastejšie chyby vodičov: Ako si neničiť auto?Zdroj: youtube.com/ Bright side

Zdroj: quora.com

Video: Ako neničiť auto? Zvyky, ktoré ťa budú stáť zbytočne peniaze

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Mercedes G za 150 000 €: Mladá Slovenka si kúpila delo od Brabusu!Nedosiahnuteľný sen väčšiny Slovákov - Mercedes G za 150 000 € putuje do garáže slovenskej...16. Apríl, 2019
02Najkrajšie BMW všetkých čias: Nová M850i beštia!540 koní, akcelerácia 0-100 km/h za 3,7 sekundy. To sú len základné údaje zo smrtiacich...18. Apríl, 2019
03Video: Ako čistiť klimatizáciu auta? Nepodceňuj údržbu!Klimatizáciu nestačí mať, ale treba ju vedieť aj správne používať. Ako zariadiť, aby jazda...12. Apríl, 2019