Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Na Slovensku pod lesom: Najkrajšia zberateľská garáž a galéria 2v1!

Na Slovensku pod lesom. Kto by povedal, že sa na našom území podarí vytvoriť dizajnový skvost, ktorý očarí už na prvý pohľad. Šikovným architektom sa podarilo navrhnúť podzemnú zberateľská garáž, ktorá je súčasne nádhernou a vkusnou galériou. Kde sa nachádza? Nenechaj si ujsť toto skvostné dielo!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
20.09.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Skice a grafické návrhy

Auto-moto zaujímavosti

Svetový unikát. Tak mnohí označujú pôsobivú automobilovú galériu, ktorá sa, prekvapivo, nachádza na našom území. Na Slovensku pod lesom. Kto by povedal, že sa u nás podarí vytvoriť dizajnový skvost, ktorý očarí už na prvý pohľad! Šikovným architektom sa podarilo navrhnúť zberateľskú garáž, ktorá je súčasne nádhernou a vkusnou galériou!

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Splnený automobilový sen

Ako celý projekt začal? Obrovskou chuťou splniť si svoj automobilový sen. Skĺbiť „ubytovanie“ pre štvorkolesových miláčikov s dôstojnou atmosférou galérie nie je vôbec jednoduché. Okrem toho je ojedinelé, že sa súkromná osoba rozhodne splniť si sen a podarí sa jej to dosiahnuť kultúrnym spôsobom. Vytvoriť dielo, ktoré nie je kvôli honosnému vzhľadu alebo prílišnému luxusu skôr rušivým elementom svojho okolia, je umenie. Tomuto dielu opis umenie určite prináleží. Impulzom pre vytvorenie tohto pútavého diela bola obrovská chuť vytvoriť niečo krásne a zaujímavé. To sa jednoznačne podarilo!

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zaujímavá myšlienka

Väčšina príbehov podobných diel začne ako kratochvíľa. Ten dnešný je však výnimočný a mimoriadne zaujímavý z dlhodobého hľadiska. Narozdiel od iných podobných objektov, tento je významný nielen pre samotného majiteľa. Vytvára hodnoty, ktoré by sa na Slovensku mali usadiť. Tu vidieť možné smerovanie Slovenska. Podobné diela totiž tvoríme pre krajinu, nielen pre vlastný úžitok.

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Realizácia projektu

Na realizáciu podobného projektu nestačí len chcieť, ale treba aj vedieť. Tak ako aj v iných oblastiach, aj v architektúre to chce tých správnych ľudí. Za projektom z roku 2014 stojí Ing. arch Sven Szokolay, Ing. arch Miroslav Tomík a Ing. arch Katarína Maršalová. Vzťah investor - architekt je pre dosiahnutie kvalitného výsledku v tomto prípade kľúčový. O kvalite zúčastnených strán, niet pochýb. Podobné diela u nás nevznikajú každý deň!

Zberateľská garáž a galéria 2v1

Pri podobných projektoch sme si zvykli udávať presnú kategorizáciu priestoru. Garáž? Galéria? Hobby miestnosť alebo výstavná sieň? Odpočinkové miesto slúžiace na únik pred svetom? Akým typologický druhom je toto dielo? Výnimočnosť tohto diela je aj v tom, že sa účel a kategória nedá presne špecifikovať. Ani to nie nutné. Dôležité je, že investorovi a návštevníkom sa objekt páči.

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Možná zmena účelu využitia

V súčasnosti sa dielo využíva ako výstavný priestor s technickým, dizajnérskym alebo „lifestyle“ zameraním. Okrem impozantných automobilových kúskov sú tu umiestnené viaceré zaujímavé výtvarné diela. Flexibilita priestoru je neobmedzená. Ak sa po rokoch majiteľ rozhodne, že nebude vystavovať automobilové exponáty, jednoducho si zmení a prispôsobí účel využitia podľa svojich predstáv. V prípade potreby je možné úplne zmeniť formu využitia objektu a prispôsobiť vzhľad a vybavenie objektu na potreby dočasného alebo trvalého bývania.

Unikát na Slovensku

Objekt ponúka miesto pre 6 až 8 automobilových exponátov. Samotný vjazd pre automobily je zaujímavo situovaný a nie je takmer viditeľný. Medzi najzaujímavejšie vlastnosti patrí špecifická konfigurácia terénu. Hlavný objem objektu je osadený pod zem, zvyšok objektu je pokrytý vegetačným krytom. To z neho robí výnimočné dielo, ktoré splýva s okolitým prostredím. K veľmi príjemnému zážitku z diela prispieva aj osadenie transparentných bezrámových presklených plôch. Garáž samotná na seba vďaka tomu len minimálne púta pozornosť.

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Minimálne nároky na údržbu

Zaujímavá je aj tvarová línia objektu. Celý objekt vďaka nej prirodzene dopĺňa okolitý zvlnený terén bez väčších zásahov do rázu okolitej krajiny. Industriálny charakter podlahy korešponduje s automobilovou tématikou a hlavným účelom využitia. Celé riešenie je vytvorené tak, aby sa obišlo s minimálnymi nárokmi na údržbu. Tento objekt má všetky predpoklady na to, aby dobre slúžil svojmu účelu a tešil sa obdivu návštevníkov.

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Garáž pod zemou ako inšpirácia

Pri podobných návrhoch je jedným z dôležitých faktorov aj výber správneho umiestnenia objektu. Kde sa táto automobilová galéria nachádza? Nadčasová garáž s pôsobivým pôdorysom vyniká aj vďaka umiestneniu. Súkromný vlastník si pre svoju garáž vybral dokonalé miesto. Objekt sa nachádza pod lesom a je obklopený nádhernou prírodou okolia Muránskej planiny. Garáž je situovaná medzi Breznom a Hriňovou. Prepojenie garáže s galériou a prírodou spolu dokonale hrá. Architektom sa podarilo vytvoriť skvostné dielo, ktoré ponúka nezabudnuteľný zážitok! Ak hľadáš zaujímavý návrh pre vytvorenie podobného diela, nechaj sa inšpirovať!

Zberateľská garáž a galéria 2v1Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom 

Zdroj: archinfo.sk, foto: Bohumil Šálek

Skice a grafické návrhy

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Expresná demolácia: 116 strojov zbúralo nadjazd za 1 noc!Čo sa týka rýchlosti budovania nepatria naše cesty medzi ukážkové. Inšpiráciu na extrémne...18. September, 2016
02Novinka Kena Blocka: Brutálna Gymkhana 9 je tu!Ďalšia dávka adrenalínu a umenia za volantom je tu! Deviaty diel série bol zverejnený pred...15. September, 2016
03Video: Ako fungujú traktory bez vodiča?Pred pár rokmi by nikoho ani nenapadlo, že si raz predstavíme autonómne kamióny alebo...17. September, 2016