Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Klimatizácia v lete - Ako jazdiť efektívne: Kedy radšej stiahnuť okná?

Najzaujímavejšia servisná téma v období letných horúčav? Ako efektívne jazdiť s klimatizáciou? Kedy je lepšie stiahnuť okná a nechať klimatizáciu vypnutú? Odpoveď na tieto a ďalšie zaujímavé otázky nájdeš v článku.

rufus v Rady a tipy
18.06.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Klimatizácia vs....

Rady a tipy

Najzaujímavejšia servisná téma v období letných horúčav. Ako efektívne jazdiť s klimatizáciou?

Klimatizácia v lete - Ako jazdiť efektívne: Kedy radšej stiahnuť okná?Zdroj: youtube.com/engineering explained" data-iml="1560806500531

Ako jazdiť efektívne v lete?

Ako efektívne jazdiť v lete? Kedy je lepšie stiahnuť okná a nechať klimatizáciu vypnutú? Odpoveď na tieto a ďalšie zaujímavé otázky zaujíma mnohých vodičov.

Nižšia spotreba, vyšší výkon

Správne zásady používania klimatizácie môžu zlepšiť výkon, kvalitu jazdy a výrazne ovplyvniť a znížiť únavu z jazdy.

Klimatizácia v lete - Ako jazdiť efektívne: Kedy radšej stiahnuť okná?Zdroj: youtube.com/engineering explained" data-iml="1560806176041

Klimatizácia v lete

Udržať v aute príjemnú teplotu a nepreťažovať klimatizáciu je hlavným cieľom väčšiny vodičov. Vždy sa zídu dobré tipy na to, ako schladiť počas horúceho leta a pre motoristov náročnej letnej sezóny.

Zdravotné riziká

Okrem zvýšenej spotreby má správne používanie klimatizácie vplyv aj na zdravie.  Prudké teplotné výkyvy nedokáže telo vyrovnávať. Zápas s neznesiteľnou horúčavou môže ohroziť zdravie aj život.

Vetranie

Treba dbať na pravidelné vetranie, čím sa bojuje proti veľkým teplotným výkyvom. Nikdy nevstupuj do rozhorúčeného objektu bez otvorených okien, ktoré zabezpečia cirkuláciu vzduchu.

Ako efektívne využívať klimatizáciu - Kedy radšej otvoriť okno? Zdroj: shutterstock.com

Nízky výkon

Odporúča sa už pri vstupe do automobilu vyvetrať interiér. Neznesiteľná teplota je pre telo šok, môže dôjsť k strate vedomia. Netreba zabúdať na to, že klimatizácia znižuje výkon motora. Odborníci odporúčajú 2 spôsoby používania v závislosti od vybraného spôsobu použitia.

Kedy stiahnuť okná?

Prekvapivo, zapínať klimatizáciu pri každej príležitosti nie je dobrý nápad. Okrem opotrebeniu a zbytočnému prehrievaniu čelí vozidlo aj vodič mnohým nástrahám. Pri jazde v rýchlosti do 70 km/h odporúča známy odborník z YouTube kanála Engineering Explained skôr sťahovať okná.

Krátke trasy + rýchlosť do 70 km/h

Efektívnejšie používanie sa prejaví na kvalite jazdy, pozitívnom dopade na zdravie. Zapínanie a vypínanie klimatizácie nepôsobí dobre ani z hľadiska technického stavu. Krátke trasy a jazda rýchlosťou do 70 km/h budú efektívnejšie pre jazdu so stiahnutými okienkami.

Vyššia rýchlosť

Opačný prístup a zapnutie klimatizácie bude efektívnejšie pri jazde vo vyššej rýchlosti. Jazda s automaticky nastavenou klimatizáciou dokáže za krátky čas efektívne znížiť teplotu vo vozidle. Zníženie teploty bude spojené so zvýšenou spotrebou. Po uplynutí času potrebného na vychladenie vozidla, bude automatická klimatizácia nastavenú teplotu len udržiavať. Táto fáza prinesie následne aj zníženie spotreby energie.

 Otázka rýchlosti

Na to, ktorá možnosť bude efektívnejšia, má vplyv dosahovaná rýchlosť. Ak sa automobil pohybuje pri jazde nižšími rýchlosťami je lepšie stiahnuť okná. Ak jazdíš vyššími rýchlosťami, je úspornejšie jazdiť so zatiahnutými oknami a zapnutou klimatizáciou. Ako používaš klimatizáciu v lete ty? Podeľ sa s nami o svoje tipy a skúsenosti v komentároch.

Zdroj: Yutube kanál Engineering Explainedauto.howstuffworks.com

Video: Klimatizácia vs. otvorené okná - Kedy sú výhodnejšie?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Lacné BMW M3? Pozor na napodobeninu za 14 950 €Unikátne BMW rad 3 je na predaj za 14 950 eur. Hodnota vozidla nie je vôbec tak vysoká, ako...8. Jún, 2019
02Dodávka s komfortom hotela: Lacné ubytovanie na cestách až pre 7 osôb!Dovolenkový čas je tu. Hľadáš riešenie, ktoré ponúkne pre teba a rodinu pohodlie na...16. Jún, 2019
03Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m? Zabudni na statické radary! Nový radar meria do vzdialenosti 1 000 m + dokáže meniť polohu...4. Jún, 2019