Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Kedy môže polícia zadržať vodičský preukaz? Tieto prípady = odobratie na mieste!

Asi neexistuje pre vodiča väčší strašiak ako strata / odobratie vodičského preukazu. Bežné sú aj situácie, kedy vodiči zaplatia pokuty pod nátlakom a z obavy z odobratia vodičského preukazu. Sú tieto obavy opodstatnené? Za akých okolností môže policajt vodičský preukaz odobrať? Kedy koná protiprávne a kedy v súlade so zákonom?

rufus v Rady a tipy
02.08.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Kedy môže polícia zadržať...

Rady a tipy

Policajné rozhodnutia treba rešpektovať. Sú však prípady, kedy pochybia aj príslušníci zákona. Existuje otázka, na ktorú pozná odpoveď len málo z nás. Kedy môže policajt odobrať vodičský preukaz? Kde začínajú a končia právomoci polície?

Kedy môže polícia zadržať vodičský preukaz? Tieto prípady = odobratie na mieste!Zdroj: minv.sk

Strata "vodičáku"

Asi neexistuje pre vodiča väčší strašiak ako strata / odobratie vodičského preukazu. Bežné sú aj situácie, kedy vodiči zaplatia pokuty pod nátlakom a z obavy z odobratia vodičského preukazu. Sú tieto obavy opodstatnené? Za akých okolností môže policajt vodičský preukaz odobrať? Kedy koná protiprávne a kedy v súlade so zákonom?

Vodičské oprávnenie vs. vodičský preukaz

Vodičské oprávnenie sa získava absolvovaním povinného výcviku v autoškole. Po splnení podmienok a preukázaní schopnosti viesť vozidlo a schopnosti orientovať sa v premávke nadobúda osoba vodičský preukaz. Strata vodičského oprávnenia = strata práva sadnúť za volant. Pre opätovné získanie musí osoba znovu absolvovať doškolovací kurz / plný kurz v autoškole, vrátane lekárskej prehliadky, v niektorých prípadoch aj psychologického poradenstva.

Zadržanie preukazu

Zadržaním preukazu vodič oprávnenie nestráca, nesmie však počas zákazu jazdiť. Vrátenie preukazu? Môže byť podmienené kurzom, lekárom alebo psychológom, vždy podľa konkrétneho prípadu zadržania. Najčastejšie je dôvodom alkohol za volantom.

Vysoké pokuty vs. odobratie vodičského preukazu

Právomoci polície všeobecne narastajú. Zatiaľ, čo kedysi mali na muške potrestanie vodičov pohybujúcich sa po cestách neprimeranou rýchlosťou, dnes majú dočinenia s rôznymi druhmi priestupkov a trestných činností. Tomu sa prispôsobujú právomoci príslušníkov zákona.

Nové právomoci / zneužitie moci

Nové právomoci umožňujú príslušníkom polície udeľovať prísnejšie tresty. Najvyšším trestom, ktorí hrozí vodičom, je obávané zadržanie osvedčenia o technickom preukaze a odobratie vodičského preukazu na mieste spáchania priestupku. Vodiči často ohlasujú prípady zneužitia moci. Kedy k nemu dochádza?

Hrozba odobratia vodičského preukazu

Mnohí z nás presne nevedia, aké konkrétne situácie môžu nastať a kedy policajt nemôže vodičský preukaz odobrať. Neznalosť zákona neospravedlňuje. Často je táto skutočnosť využitá ako nátlak, pod ktorým vodič pokutu z obavy zo straty oprávnenia zaplatí na mieste.

Kedy môže polícia zadržať vodičský preukaz? Tieto prípady = odobratie na mieste!Zdroj: pixabay.com

Kedy možno zadržať vodičský preukaz?

Právomoci polície sú väčšie, ale zákon striktne vymedzuje prípady, kedy môže policajt vodičský preukaz vodičovi odobrať na mieste. Ide o prípady, kedy môže byť vodič nebezpečný pre ostatných účastníkov cestnej premávky a dopustil sa závažného priestupku. Zadržanie osvedčenia o technickom preukaze a odobratie vodičského preukazu na mieste je možné len v týchto prípadoch:

1. Alkohol a iné návykové látky

Ak vodič sadol za volant pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, nerešpektuje zákon a stáva sa nebezpečným pre ostatných účastníkov. Policajt má právo odobrať vodičský preukaz na mieste na základe § 118 ods. 1 písm. c alebo d. Posúdenie viny však v prípade "nafúkania" prípadne zistenia drogy v krvi môže byť nejednoznačné. Sú známe prípady, kedy vodič preukazoval svoju nevinu, pretože "nafúkal" bez požitia alkoholu z inej látky, ústnej vody a podobne. Rovnako je tomu v prípade zistenia požitia marihuany, ktorú v odbere možno zistiť po dlhšom období ako účinnosť látky. Vtedy je nutné preukázať svoju nevinu a podrobiť sa ďalším odberom.

2. Vinník nehody spôsobil ťažké až smrteľné zranenie

V prípade tragickej nehody, bez ohľadu na odhad okolnosti, je na mieste predpoklad, že vodič môže byť nebezpečný pre ostatných účastníkov premávky. Podľa § 118 ods. 1 písm. má policajt právo vodičský preukaz odobrať na mieste. Právomoc sa odvíja od konkrétnej situácie a rozhodnutia policajta.

3. Únik z miesta nehody

Podľa § 118 ods. 1 písm. b. policajt môže na základe vlastného rozhodnutia odobrať vodičský preukaz aj v tomto prípade. Ide o závažnejšie prípady, kedy došlo k ohrozeniu ostatných účastníkov premávky. Rozhodnutie je na posúdení závažnosti priestupku samotným policajtom. Odobratie "vodičáku" sa netýka tých prípadov, kedy nedošlo k ohrozeniu iných účastníkov premávky, napríklad v prípade spôsobenia malej škody na inom vozidle, poškriabaní laku a podobne.

4. Odmietnutie dychovej skúšky / odberu

Odmietnuť "fúkanie" alebo odber sa neodporúča. Odmietnuť vykonanie skúšky v prípade podozrenia kvôli požitia alkoholu alebo inej návykovej látky na základe 2 bodov podľa § 118 ods. 1 písm. e, respektíve § 118 ods. 1 písm. f  pre vodiča znamená riskovanie odobratia vodičského oprávnenia na mieste.

5. Porušenie pravidla riadiť vozidlo len s platným vodičským oprávnením pre príslušnú skupinu

Podľa § 118 ods. 1 písm. g policajt môže / nemusí odobrať vodičské oprávnenie v prípade, ak vodič nedisponuje povolením riadiť vozidlo príslušnej skupiny. Ak vodič má oprávnenie riadiť vozidlo do váhy 3,5 tony a disponuje vodičským oprávnením typu "B," neriskuje odobratie "vodičáku" v prípade riadenia vozidla nižšej skupiny, napríklad motocykla.

Kedy môže polícia zadržať vodičský preukaz? Tieto prípady = odobratie na mieste!Zdroj: minv.sk

6. Osoba s udeleným zákazom riadenia

Odobratie vodičského oprávnenia je možné, ak je vodičský preukaz neplatný, alebo má osoba riadiaca motorové vozidlo súdom alebo správnym orgánom uložený zákaz viesť motorové vozidlo, alebo má súdom uložené ochranné liečenie. Rovnako v je tomu v prípade nepreukázania sa platným vodičským preukazom. Tieto rozhodnutia musia byť právoplatné.

Kedy policajt nemôže odobrať vodičský preukaz?

Policajt sa nesmie vyhrážať odobratím vodičského oprávnenia za prekročeniu povolenej rýchlosti a pre iné menšie dopravné priestupky. Čo môže vodič urobiť v prípade, ak sa stretne so správaním policajta, ktoré nie je v medziach zákona? Na policajta je možné privolať kontrolu, ktorá preverí, či dochádza k porušeniu zákona. Vodičský preukaz polícia môže zabaviť len v istých presne stanovených prípadoch. V iných prípadoch ako vymedzuje zákon, je odobratie vodičského preukazu v  rozpore so zákonom. Všetky prípady znamenajú možnosť, nie povinnosť odobratia vodičského oprávnenia. Stretol si sa s okamžitým odobratím / neodobratím vodičského oprávnenia v praxi? Podeľ sa s nami o svoj názor v komentároch.  

Zdroj: minv.skslov-lex.skepi.sk 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najdrahšia Škoda Superb: Súkromný tank s výkonom 280 koní za 76 800 €!Škoda Superb pre náročných! Zaujímavé parametre, nenápadný vzhľad, výnimočné...4. August, 2018
02Test: Ako ovplyvňuje šírka pneumatík jazdné vlastnosti?Široká pneumatika ponúka viac trakcie - Zlepšuje však jazdné vlastnosti? Sú širšie...26. August, 2018
03Škoda 105 L: Nájazd 45 211 km, 31 rokov, top stav!Škoda 105 L z roku 1987 - perfektný technický stav. Je vhodná aj ako investícia. Čo ďalšie...18. August, 2018