Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Jednoduché rady, ktoré môžu zachrániť vašu dovolenku: Na toto nezabudnite!

Chystáte sa na dovolenku autom? Na toto nezabudnite! Mnohí z nás robia každoročne tú istú chybu! Málokto si pri dovolenkovom zhone a balení uvedomuje, že povinná výbava u nás nemusí v zahraničí stačiť! Máme pre vás niekoľko cenných rád, ktoré vám môžu ušetriť množstvo problémov, času a peňazí! Nepodceňujte vašu bezpečnosť!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
03.07.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Jednoduché rady, ktoré...

Auto-moto zaujímavosti

Najväčšie chyby, ktoré robíme pri chystaní na cestu autom

Čas dovoleniek je tu a s narastajúcim počtom áut na cestách rastie aj dovolenková horúčka. Aj ten najlepší a najskúsenejší vodič môže mať z nej obavy. Každodenná cesta do práce, či jazdenie po Slovensku, predsa len nemožno porovnávať s cestovaním v zahraničí, či po neznámych vozovkách. Ako sa vyznať vo všetkých tých zákonoch a nič nepodceniť? Pripravili sme pre vás zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame v čase príprav na dovolenku! Mnohí z nás robia každoročne tú istú chybu! Chystáte sa na dovolenku autom? Na toto určite nezabudnite! 

Jednoduché kroky, ktorým by ste mali venovať pozornosť pred dovolenkou

Slabá príprava na cestu

Mnohí z nás robia každoročne tú istú chybu! Málokto si pri dovolenkovom zhone a balení uvedomuje, že povinná výbava  u nás nemusí v zahraničí stačiť. Taktiež sa v závislosti od krajiny menia aj niektoré predpisy. Je dobré sa na to pripraviť. Máme pre vás niekoľko cenných rád, ktoré vám môžu ušetriť množstvo problémov, času a peňazí! Prípravu na cestu netreba podceňovať!

Mapy a navigácia

Rozhodne netreba zabudnúť na aktualizáciu máp. Nič počas cesty nezaskočí viac ako systém s nedostatočne aktualizovanými mapovými podkladmi!

Skontrolovať územnú platnosť!

Poriadne preštudujte zmluvu o havarijnom poistení. Množstvo vodičov doplatí práve na územnú platnosť. Štandardne býva uvedená platnosť na Slovensku a v Českej republike. Ak chcete platnosť aj pre iné štáty, môžete si poistenie rozšíriť. Práve kvôli dovolenkovému obdobiu je možné krátkodobé pripoistenie napríklad na obdobie jedného mesiaca. Povinné zmluvné poistenie dokladujete zelenou kartou. Toto poistenie platí v celej Európe a aj v mnohých ďalších krajinách. Pred dovolenkou je nutné venovať pozornosť aj týmto náležitostiam. K cestovným dokladom a dokladom od auta si nezabudnite pribaliť aj potvrdenie o poistení platné pre krajiny, ktorými cestujete.

Pripravte si zoznam vecí, ktoré musíte urobiť pred cestou

Pozor na uloženie batožiny!

Mnohí by na dovolenku vlastným autom nikdy nešli. Dôvod je jednoduchý, je to vyčerpávajúce a časovo náročné. Stále však ide o obľúbený spôsob dovolenkového cestovania. Ako je to možné? Dôvod je jednoduchý, môžete si so sebou, na rozdiel od lietadla, vziať oveľa viac vecí podľa vlastnej potreby. V porovnaní s autobusom či vlakom, môžete počas cesty kedykoľvek zastaviť alebo zmeniť trasu. Automobil stále poskytuje najvyššiu mieru slobody pri cestovaní. Ak už sa na cestu vyberiete vlastným dopravným prostriedkom, mali by ste mať na pamäti každý detail, ktorý môže ovplyvniť vašu bezpečnosť! 

Jednoduché kroky, ktorým by ste mali venovať pozornosť pred dovolenkou

Pripevniť a prilepiť všetko nebezpečné

Všetky predmety je z dôvodu bezpečnosti vhodné pripevniť. Urobiť tak môžete pomocou popruhov, pásov, či siete alebo jednoducho lepiacou páskou. Moderné vozidá majú už batožinové priestory vybavené špeciálnymi okami, práve na tento účel. Pri nesprávnom umiestnení a upevnení batožiny riskujete množstvo nebezpečných situácií. Málokto z nás si totiž uvedomuje, že nerozvážne uložené predmety na sedadlách môžu zapríčiniť nehodu a mať fatálne následky! Myslite na to, že každý voľne uložený predmet v interiéri sa počas zatáčania alebo brzdenia mení na nebezpečný objekt! V prípade väčšej batožiny zvážte výhody a nevýhody strešného nosiča. Je potrebné zvážiť jeho inštaláciu aj z dôvodu zvýšeného odporu vzduchu a zvýšenej citlivosti na bočný vietor. 

Doklady nikdy nie s peniazmi!

Doklady a peniaze nikdy neprepravujte spolu! Majte ich uložené po ruke, nikdy nie spoločne. Túto radu oceníte najmä v prípade krádeže. Môžete sa tak vyhnúť zbytočnej strate všetkých dokladov! Uznajte sami, nie je nič horšie ako prísť v cudzej krajine o doklady a nemať pri sebe žiadne peniaze v prípade núdze! Zlodeji nezvyknú doklady nájdené v kabelke či peňaženke vrátiť do rúk majiteľa. Nenoste ich spoločne! Je to výborný spôsob ako sa vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam a pokazenej dovolenke bez peňazí a dokladov.

Jednoduché kroky, ktorým by ste mali venovať pozornosť pred dovolenkou

Kontrola výmeny oleja 

Aj v prípade, že je váš automobil v relatívne dobrom technickom stave, rozhodne nepodceňujte termín výmeny oleja. Pri všetkých povinnostiach a príprave na dovolenku sa práve na túto, pre niekoho banálnu záležitosť, môže ľahko zabudnúť! Rozhodne skontrolujte termín výmeny oleja ešte pred dovolenkovou! Hovoríte si, že sa vám automobil predsa nepokazí pre pár stoviek kilometrov navyše? V každom prípade tento krok zvážte. Jednoduchou kontrolou sa môžete vyhnúť problémom pri uznaní záručnej opravy!

Skontrolujte termín výmeny oleja ešte pred dovolenkovou!

Počítajte so zvýšenou hmotnosťou, netreba zabudnúť ani na rezervu!

Nehovoríme práve o dovolenkovom priberaní. Máme na mysli taktiež častokrát podceňovanú skutočnosť akou je zvýšený tlak pneumatík. Pneumatiky si dofúkajte tak, aby tlak zodpovedal zvýšenej hmotnosti! Predpísaný tlak podľa zaťaženia nájdete na štítku stredového stĺpika alebo v návode na obsluhu. Vyšší tlak dokáže znížiť odpor odvaľovania kolies, to sa prejaví aj zníženou spotrebou paliva! Nezabudnite si tiež dofúkať rezervné koleso. Tento krok v prípade potreby určite oceníte!

Takto radšej nie!

Povinnosť pasu aj pre deti

Čo sa týka dospelých osôb a krajín EÚ a Švajčiarska vystačí vám aj občiansky preukaz. Ak na dovolenku beriete aj deti, majte na pamäti, že pasová povinnosť platí aj pre ne! Od júna 2012 musia mať cestovné pasy už aj deti do 5 rokov. Ak máte novorodenca, musíte mu taktiež vybaviť pas. Pre dieťa do päť rokov má pas platnosť len dva roky. Kvôli foteniu a biometrickým údajom nezabudnite na pasové oddelenie zobrať aj dieťa.

Vyložené nohy!

Na dlhých trasách si cestujúci sediaci na mieste spolujazdca zvyknú vykladať nohy na pristrojovú dosku. Ide o obzvlášť neuváženú, aj keď pohodlnú pozíciu! V prípade havárie hlava a hrudník namiesto do airbagu narážajú do nôh a rúk. Ich vymršťením v prípade nehody si tak koledujú o zranenia nezlúčiteľné so životom. Zbavte sa tohoto nebezpečného zlozvyku a v žiadnom prípade to cestujúcim nedovoľte!

Jazda s vyloženými nohami je extrémne nebezpečná!

V kabíne len minimum batožiny

Kabína auta by mala byť vyhradená len pre cestujúcich. Pre predmety osobnej potreby je dobré vyhradiť osobitný priestor, najlepšie v schránke pred spolujazdcom alebo na stredovej konzole. Na tento účel môžu byť využité priehradky dverí a vrecká predných operadiel. 

Správa o nehode 

Ďalším dôležitým dokladom je správa o nehode. Rozhodne si ju pre seba nezabudnite vytlačiť z internetu. Pre istotu aj kôpiu vo svetovom jazyku alebo v jazyku krajiny do ktorej sa chystáte. Tím Autobazar.EU praje príjemne strávenú dovolenku a veľa šťastných dovolenkových kilometrov! 

Štastnú dovolenku praje tím Autobazar.Eu!

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

012016 Chevrolet Camaro: Verzia bez strechy odhalená!Nové Camaro vo verzii kabriolet má niečo, po čom sme všetci túžili. Už dlhšiu dobu sa...29. Jún, 2015
02Športiak postavený českými študentmi: StudentCar SCX musíte vidieť!Elektrickomobil StudentCar SCX disponuje výkonom 300 koní a pýši sa dojazdom 180...27. Jún, 2015
03Máš odvahu? Táto žena cestuje dodávkou už 7 rokov!Alison Turnerová sa rozhodla, že od základov zmení svoj život. Opustila svoju prácu v...29. Jún, 2015