Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Jazdíte na dieselovom aute a hlási vám palubný počítač často chyby? Ozvite sa

Vyše stovka Slovákov už nahlásila problémy s AdBlue. Máte ich aj vy alebo vaši známi?

Zdá sa, že AdBlue spôsobuje problémy niektorým dieselovým motorom. Vo vozidlách značiek Citroën, Peugeot, Opel, Renault, Mercedes a dokonca aj BMW palubný počítač naznačuje, že auto treba opraviť, aby mohlo pokračovať v jazde. Navrhovaným riešením je výmena nádrže AdBlue, ktorá môže stáť až 1 200 €. 

PR článok v Auto-moto zaujímavosti
26.03.2024
Diskusia:
Sledujte nás na:
Zdroj: Beuc.eu

Jazdíte na dieselovom aute...

Auto-moto zaujímavosti

Termín nahlasovania problémov s AdBlue sa predlžuje

Spoločnosť na ochranu spotrebiteľov oznámila, že problémy s AdBlue je možné nahlásiť až do konca marca. "BEUC - Európska spotrebiteľská organizácia predĺžila na žiadosť ďalších členských spotrebiteľských organizácií termín na zber informácií do konca marca, aby sa infomácie o zbere údajov dostali k čo najviac doktnutým spotrebiteľom. A hoci sa na Slovensku k tomuto problému prihlásilo vyše 110 spotrebiteľov, ktorí majú alebo mali problém so systémom AdBlue, veríme, že po tejto výzve sa nájdu ďalší, ku ktorým sa naša výzva ešte nedostala, a ktorí svoj problém nahlásia vyplnením príslušného formulára," vysvetľuje Michaela Rafajová zo Spoločnosti na ochranu spotrebiteľov. 

Talianski motoristi už dostali za svoje problémy s AdBlue kompenzáciu

Automobilový koncern Stellantis sa začiatkom októbra dohodol na odškodnení všetkých talianskych majiteľov dieselových áut, ktorí mali problémy so systémom AdBlue. Finančná kompenzácia pokrývala až 100 % nákladov vynaložených spotrebiteľmi v závislosti od veku a počtu najazdených kilometrov príslušného vozidla. Spotrebiteľské organizácie v zastúpení Európskou spotrebiteľskou organizáciou BEUC  žiadajú finančnú kompenzáciu aj pre všetkých dotknutých európskych spotrebiteľov.

Čo je AdBlue a prečo je dôležitý pre kontrolu emisií?

AdBlue je už niekoľko rokov povinnou výbavou do dieselových vozidiel. Má znížiť emisie oxidov dusíka a splniť tak normy Euro 6. Nové dieselové autá (predávané približne od roku 2018) majú špeciálnu nádrž, do ktorej je potrebné doplniť AdBlue každých 10 000 až 15 000 km. Keď je naftový motor v chode, kvapalina sa automaticky vstrekuje do výfukového systému, aby sa znížilo množstvo niektorých druhov emisií, vrátane oxidov dusíka/NOx.

Vodiča systém v dostatočnom predstihu (viac ako 2 000 km pred vyprázdnením nádrže) varuje, kedy bude musieť AdBlue do svojej nádrže doplniť. Palubný počítač často chybne a opakovane upozorňuje vodiča, že auto potrebuje opravu, aby mohlo pokračovať v prevádzke. Softvér spomalí auto, len čo množstvo kvapaliny v nádrži na AdBlue klesne pod určenú úroveň. Keď je nádrž na AdBlue prázdna, softvér motor zastaví a zabráni jeho opätovnému naštartovaniu, kým sa nádrž AdBlue opäť nedoplní.

Náklady pre majiteľa a dlhé čakacie lehoty

Navrhovaná oprava často znamená výmenu nádrže na AdBlue, ktorá môže stáť až 1 200 eur, a platí ju majiteľ auta. Ďalším problémom je, že náhradné diely často nie sú dostupné a ich dodacie lehoty veľmi nepresné. Majiteľ auta teda riskuje, že o svoje auto na mnoho týždňov príde.

Ako zistíte, či je systém AdBlue vášho auta chybný?

Problém, ktorý vodiči hlásia, sa prejavuje chybovými hláseniami, ktoré palubný počítač neustále zobrazuje, ako napríklad „Porucha znižovania emisií: zakázaný štart do 1 500 km“ alebo „Porucha motora: oprava vozidla“. Predpokladá sa, že problém súvisí so systémom AdBlue, ktorý pozostáva z nádrže, čerpadla a riadiacej jednotky. V mnohých prípadoch sa rozsvieti výstražná kontrolka, ktorá signalizuje problémy so systémom, aj keď nádrž na AdBlue ešte nie je potrebné doplniť.

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA