Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Rada F-TYPE Coupé s celohliníkovou konštrukciou je z hľadiska jazdných vlastností - najdokonalejší sériovo vyrábaný športový automobil značky Jaguar zameraný na výkon. Ďalšia šelma idúca po krku Porsche 911, Audi R8 a novému coupé z dielne Mercedes-Benz! Sledujte tohto dokonalého, 550 koňového predátora z dielne Jaguar a posúďte sami! 

 

 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
18.04.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Jaguar F-Type R Coupé:...

Auto-moto zaujímavosti

Úvod

Rada F-TYPE Coupé s celohliníkovou konštrukciou je z hľadiska jazdných vlastností - najdokonalejší sériovo vyrábaný športový automobil značky Jaguar zameraný na výkon. Je dostupný v troch verziách: F-TYPE R, F- TYPE S a F-TYPE. F-TYPE Coupé stelesňuje nekompromisnú dizajnovú víziu úchvatného konceptu športového kupé Jaguar C- X16, ktorý debutoval na autosalóne vo Frankfurte v roku 2011. Rad vozidiel F-TYPE Coupé dopĺňa existujúcu trojčlennú ponuku modelov F-TYPE Convertible. Patria do nej dva modely s motorom V6, konkrétne F-TYPE (340 koní) a F-TYPE S (380 koní), ako aj model F-TYPE S s motorom V8 a výkonom 495 koní. Modely F-TYPE R a F-TYPE S Coupé prichádzajú s možnosťou objednať si v rámci voliteľnej výbavy uhlíkovo- keramické (CCM) brzdy, ktoré ponúkajú stopercentne plynulý výkon a skvelú odolnosť voči strácaniu účinnosti. Okrem toho umožňujú zníženie celkovej hmotnosti neodpružených častí o 21 kg. Každý model F-TYPE Coupé využíva osemstupňovú prevodovku Quickshift s tesne odstupňovanými prevodovými pomermi od spoločnosti Jaguar, ktorá je dokonale prispôsobená športovej jazde. Manuálne sekvenčné radenie zabezpečuje voliaca páka SportShift na stredovej konzole alebo páčky na volante.

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Inteligentný systém Štart/stop

Všetky modely F-TYPE – Coupé aj Convertible – sú vybavené inteligentným systémom Štart/stop, ktorý ak to podmienky dovoľujú, automaticky vypne motor, keď sa vozidlo zastaví a noha vodiča je na brzdovom pedáli. Po uvoľnení brzdy systém dokáže opätovne spustiť motor rýchlejšie, než vodič presunie nohu z brzdy na plynový pedál. Systém ponúka úsporu paliva a zníženie emisií až o 5 percent.

Nadčasový Jaguar F-Type R Coupé 2015 

Postavený je na základe Jaguar F-Type Cabria, ktorý sa ukázal na showroomoch v roku 2013. Jednotka modelového radu F-TYPE R Coupé je vybavená špičkovo vyladeným zavesením kolies a novými dynamickými technológiami v záujme sebaistého, pokrokového ovládania, ktoré dokonale ladí s výkonom 550 koní. Športové zavesenie kolies so systémom adaptívnej regulácie charakteristiky tlmenia Adaptive Dynamics a konfigurovateľným dynamickým režimom Configurable Dynamic Mode ešte zdokonaľujú rýchlosť odozvy modelu F-TYPE R a výsledkom je vzrušujúca a akčná jazda. 

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Výkon

Divoký F-TYPE R Coupé vďačí za svoj výkon ostrému 5,0-litrovyému prepĺňanému motoru V8, ktorý ponúka výkon 550 koní a krútiaci moment 680 Nm. Okrem toho umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy a dosahuje elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť 300 km/h. Model sa pýši aktívnym elektronickým diferenciálom druhej generácie Jaguar, ktorý v spolupráci s technológiou vektorového smerovania krútiaceho momentu (Torque Vectoring) brzdovým systémom zaručuje ešte vyššiu dynamiku a skvelé jazdné vlastnosti aj pri maximálnom výkone.

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Až polovica materiálu použitého na karosériu pochádza z recyklovaného kovu

Hliník predstavuje dôležitú časť snahy automobilky Jaguar o ochranu životného prostredia, keďže až polovica materiálu použitého na karosériu pochádza z recyklovaného kovu. Okrem toho je konštrukcia modelu F-TYPE Coupé výlučne nitovaná a lepená. Pri tomto výrobnom procese vznikne o 80 % menej CO2 v porovnaní so zváraním porovnateľnej oceľovej konštrukcie. Jaguar okrem toho zavádza komplexný ekologický systém recyklovania hliníka pre svojich dodávateľov, vďaka ktorému sa všetky zvyšné časti kovu z výrobného procesu opätovne využijú.

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

20-palcové kolesá aj v diamantovej úprave

Súčasťou štandardnej výbavy variantu F-TYPE R Coupé sú 20-palcové kolesá „Gyrodyne“ v striebornej farbe a voliteľne dostupná je aj verzia v tmavosivom odtieni a „diamantovej“ úprave. Rovnako ako v prípade všetkých modelov radu F-TYPE s 20-palcovými kolesami je k dispozícii aj F-TYPE R Coupé s voliteľnými extra výkonnými pneumatikami. Ponúkajú špecifický vzor dezénu, ktorý nadšeným vodičom zaručuje ešte presnejšie riadenie a vyššiu úroveň priľnavosti kolies.

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Vyvýšená opora a luxusné čalúnenie

Sedadlá Performance modelu F-TYPE R Coupé majú nafukovacie bočné vankúše a vyvýšenú oporu, ktorá poskytuje istotu počas odbočovania pri vysokej rýchlosti. Sedadlá sú čalúnené špičkovou kožou a opierku hlavy zdobí vyrazené logo „R“. Luxusné čalúnenie modelu F-TYPE R Coupé ponúka aj kožený poťah prístrojového panela a ukazovateľov, lakťových opierok, výplní dverí a stredovej konzoly. Poťah stropu karosérie kožou alebo tkaninou Suedecloth je dostupný za príplatok. Kokpit zameraný na vodiča prezrádza svoje športové úmysly vďaka volantu s malým priemerom a širokou spodnou časťou. Je čalúnený kožou Jet a zdobí ho logo „R“. Okrúhly volant je bezplatnou variantov. 

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Súperi a verzia s panoramatickou strechou

Cieľová skupina Jaguaru má byť z 90 percent tvorená zo zákazníkov konkurenčných značiek ako Porsche a BMW. Tomu sa dá veriť, v porovnaní s 911 alebo Z4 je totiž vizuálne agresivita F-Type o poznanie inde, a to je jeden z faktorov, ktorý v tejto kategórii predáva. Navyše môžete siahnuť po príplatkovej panoramatickej streche, ktorá je v danom segmente ojedinelá a coupé Jaguaru dostáva na úplne inú métu.

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Jaguar F-Type R Coupé: Šelma idúca po krku Porsche 911!

Cena

Cena s ktorou rýchla a atraktívna šelma prišla na sklonku minulého roka do predaja bola 85 000 libier. Keď porovnáte cenu so svojimi súpermi, v porovnaní s Porsche 911, Audi R8, novému coupé z dielne Mercedes-Benz, či svojej vlastnej rade F-Type vo verzii cabrio, je mode cenovo veľmi zaujímavý. 

Watch Chris Harris Bring The Noise In The Jaguar F-Type R Coupe

Vychutnajte si konkurenta Porsche 911-tky vo videu.

Video: Jaguar F-Type R Coupé 

Video: Krása s úžasným zvukom v pohybe

zdroj: Jaguar.sk, airows.com, drivearabia.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Na pobavenie: Roztržitý kuriérNiektorí šoféri sa ešte stále nenaučili zaťahovať ručnú brzdu. Vodič dodávky sa poriadne...15. Apríl, 2014
02Superšport navrhnutý študentmi: Hyundai PassoCortoHyundai Motor predstavil koncept športiaku navrhnutého študentmi. Navrhovali automobil, aký...19. Apríl, 2014
03Zabetónovaný Mercedes: Ako si spraviť škodu za 73 tisíc?Vtipné video z Číny ukazuje Mercedes, ktorý uviazol v betóne. Podľa čínskych médií,...18. Apríl, 2014