Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Hybridná Kia Niro 2016: Kompromis medzi hatchbackom a crossoverom!

Už dlhšiu dobu Kia odhaľuje nové informácie o nadchádzajúcom modeli Kia Niro. Má ísť o "full-hybrid," ktorý sa presadí na celosvetovom trhu. Pôjde o spojenie hybridného pohonu, s asi najobľúbenejším typom moderného vozidla, crossoverom. Vzhľadovo pôjde o akýsi kompromis medzi hatchbackom a automobilom s vysokým podvozkom. Čo model sľubuje? Viac o novinke, ktorá má byť predstavená začiatkom budúceho roku, v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
30.11.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Hybridná Kia Niro 2016:...

Auto-moto zaujímavosti

Koncept Kia Niro predstavený v roku 2013

Už dlhšiu dobu Kia odhaľuje nové informácie o nadchádzajúcom modeli Kia Niro. Má ísť o "full-hybrid," ktorý sa presadí na celosvetovom trhu. Pôjde o spojenie hybridného pohonu, s asi najobľúbenejším typom moderného vozidla, crossoverom. V roku 2013 Kia odhalila pri príležitosti Frankfurtského autosalónu odvážny koncept, ktorý tvarovo veľa sľuboval. Bohužiaľ, s nadchádzajúcim modelom bude mať spoločné zrejme len meno a označenie crossover. 

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Kia Niro konceptZdroj: hybridcars.com

Šanca na úspech s konzervatívnejším modelom

S triedou crossoverov a vozidiel s hybridným pohonom sa roztrhlo vrece. To je dobrá správa, ak rozmýšľame nad prípadným úspechom možno vzhľadovo menej nápadnejšieho modelu. Už z prvého náčrtu totiž vidieť, že nepôjde o vzhľad agresívneho vozidla z fotografií v predchádzajúcom odseku. Taktiež zamaskovaný prototyp na fotografiách nižšie je dôkazom, že Kia dala prednosť prijateľnejšiemu, trochu konzervatívnemu vzhľadu. Štýlový vzhľad, s ktorým to skúšal aj Nissan Juke, tak v tomto prípade prebila účelovosť.  

Už na základe skice je jasné, že pôjde o automobil menej výrazného vzhľadu Zdroj: hybridcars.com

Kompromis medzi hatchbackom a crossoverom

Vzhľadovo pôjde o akýsi kompromis medzi hatchbackom a automobilom s vysokým podvozkom typu crossover. Uchyteniu modelu by mala pomôcť aj klesajúca tendencia predaja minivanov a stúpajúca obľuba malých SUV a vozidiel typu crossover.

Kia Niro 2016Zdroj: hybridcars.com

Pohon

Pohon zabezpečí Atkinsonov 4-valec 1,6 GDI patriaci do konštrukčného radu Kappa. O tomto type motora sa už dlhšiu dobu veľa hovorí. Ide o motor špeciálne určený pre hybridy. Vďaka nemu je možné, že Kia bude mať úspech a šancu presadiť sa na trhu aj s konzervatívnejším modelom. 

Spotreba

Účinnosť motora sa pohybuje na úrovni 40% percent. To je hodnota výkonu motora na úrovni štvorvalca 1,8 VVT-i, ktorým disponuje nová Toyota Prius. Novinka sľubuje výkon 77 kW (105 koní) a priemernú spotrebu 4 litre na 100 kilometrov! Výkon je na kolesá prenášaný šesťstupňovou 2-spojkovou prevodovku DCT. 

Kia Niro 2016Zdroj: hybridcars.com

Použitá platforma

Kia Niro bude pravdepodobne stáť na vlastnom základe. Doposiaľ neboli potvrdené dohady o použití platformy modelu Kia Ceed alebo Venga. Ak sa tak stane, je však viac ako pravdepodobné, že aj Niro sa bude vyrábať vo výrobnej linke rovnakého závodu. Medzi doposiaľ nepotvrdené informácie však stále patrí aj prípadná výroba Kie Niro v Žiline, stále viac sa však hovorí o výrobe v Kórei. 

Kia Niro 2016Zdroj: hybridcars.com

Dlho očakávaná premiéra 

Podľa oficiálnych informácii Kia plánuje predstavenie novinky na začiatok roku 2016. Jej odhalenie teda pripadá na januárový autosalón v Chicagu. Pred európskym publikom sa ukáže v marci pri príležitosti ženevského autosalónu. Predbežne možno začať počítať so začiatkom predaja v jeseni budúceho roku. Či sa Kii Niro podarí splniť plánovaný termín predstavenia a zaujme menej náročného zákazníka rozhodnutého vybrať sa "hybridnou" cestou, sa dozvieme už čoskoro. 

Hybridný pohon vs. crossover

Cena nadchádzajúcej novinky by sa mala pohybovať okolo sumy 36-tisíc eur. V budúcnosti Kia plánuje aj novinku predstaviť aj vo verzii "plug-in" hybridu s posilnenou zásobou akumulátorov. Na základe tejto špecifikácie je "plug in" hybrid schopný chodu za čisto elektrickej prevádzky desiatky kilometrov. Aj keď ide o obmedzený dojazd, množstvo zákazníkov takúto možnosť ocení a privíta možnosť rátať počas jazdy s podobnou rezervou. Kia Niro sa chystá presadiť globálne, aj keď primárne chce upútať predovšetkým na európskom trhu. Či sa model presadí v konkurenčnom boji so svojím najväčším súperom, Toyotou Prius? Nechajme sa prekvapiť!

Kia Niro 2016Zdroj: hybridcars.com

zdroj: hybridcars.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: 35-tonový drvič áut VZ 950 E!Náročné úlohy vyžadujú výkonnejšie a pokročilejšie riešenia. VZ 950 E je ideálny stroj pre...25. November, 2015
02Video: Range Roverom po papierovom moste! Pri príležitosti 45. výročia kultového vozidla, nesúceho označenie Range Rover, sme sa...25. November, 2015
0343 hodín: Toľko trvá výmena mosta v Pekingu!V Pekingu naozaj vedia ako stavať mosty! Svedčí o tom video, ktoré dokumentuje extrémne...26. November, 2015