Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Funter 4x4x4: Samostatný pohyb a brzdenie všetkých kolies + jazda bokom!

Funter je netradičný koncept 4x4x4 terénneho vozidla. Vďaka inovatívnemu konštrukčnému riešeniu v sebe spája silu nákladných automobilov, nízku hmotnosť a ovládateľnosť športového vozidla! Špeciálne navrhnutý systém predného a zadného zavesenia kolies umožňuje voľný pohyb a brzdenie každého kolesa vo všetkých smeroch! Nenechaj si ujsť jedinečné Funter!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
26.01.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Funter 4x4x4: Samostatný...

Auto-moto zaujímavosti

Automobilový priemyslový inštitút v Poľsku (PIMOT) v spolupráci s DRABPOL-om vytvoril multifunkčné vozidlo pre zvláštne úlohy. O tom, že je toto poľské terénne vozidlo skutočne výnimočné, ťa presvedčí neobyčajné zavesenie kolies a dokonale prepojený softvér ovládania, ktorý umožňuje samostatné riadenie pohybu a brzdenie každého kolesa! 

Funter 4x4x4Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Samostatný pohyb každého kolesa a jazda bokom!

Funter 4x4 je netradičný koncept terénneho vozidla poľských inžinierov. Vďaka inovatívnemu konštrukčnému riešeniu v sebe spája nespojiteľné, silu nákladných automobilov, nízku hmotnosť a ovládateľnosť športového vozidla! Na základe  netradičného zavesenia kolies ho označujú ako 4x4x4. Prečo? Špeciálne navrhnutý systém prednej časti vozidla a zadného zavesenia kolies umožňuje voľný pohyb vozidla v extrémne náročných podmienkach. Keď sa povie „voľný“ myslí sa to doslova! To znamená vo všetkých smeroch a do všetkých strán! Furter disponuje nezávislým zavesením kolies umožňujúcim pohybovať každým kolesom samostatne!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Funter 4x4x4 - Všetky kolesá na zemi aj v nerovnom teréne

Premenná tuhosť a výška kolesa umožňuje, že aj počas prechodu cez nepravidelný terén, nedochádza k situáciám s viacerými kolesami vo vzduchu. Manévrovanie s Funterom je nekonvenčné a mimoriadne účinné v teréne! Vyznačuje sa mimoriadne vysokou priechodnosťou v porovnaní s ostatnými „heavy duty“ SUV vozidlami!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Odvezie 2 osoby a náklad aj do inak neprístupného terénu!

Vozidlo je prispôsobené pre prepravu 2 osôb a tovaru v tých najextrémnejších podmienkach. Automobil sa výborne hodí do ťažkého terénu a zvládne vrchoviny, nížiny, piesočné, močaristé alebo kamenné a nerovné povrchy! Čo sa týka ovládania, konštruktéri použili v modernej úprave systém 4WS, ktorý umožňuje ovládať súčasne predné aj zadné kolesá. Práve toto riešenie umožňuje vykonávať pohyb vozidla nielen dopredu a dozadu, ale aj do strán a taktiež takmer na mieste okolo osi otáčania v závislosti od toho, či sa vodič rozhodne pre otáčanie zadnej ale prednej časti.

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Palubovka a softvérové vybavenie

Vozidlo je vybavené flexibilným softvérovým vybavením, ktorý sa osvedčilo už vo výbave autobusov, špeciálnych a vojenských multiplex vozidiel. Celý systém je možné prepojiť s CAN sieťami. CAN sieť je tvorená prepojením viacerých lokálnych sietí. Medzi komponenty použité v tomto systéme  patrí centrálny počítač ZR32A - inteligentný a univerzálny regulátor, ktorý môže byť použitý s iným počtom uzlov multiplexu (max 16). Okrem zaujímavej palubnej elektroniky, ktorá bude neskôr v tomto roku doplnená inštaláciou 7-palcového displeja, dostane Funter aj vizuálnu sústavu schopnú zaznamenávať všetky uhly a priestor okolo vozidla.

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zlepšená mobilita, ovládateľnosť a bezpečnosť

Poľský automobilový priemyslový inštitút vyvinul aj špeciálny nosný rám. Inšpiráciou boli športové vozidlá, pričom sa konštruktéri zamerali na zabezpečenie primeranej tuhosti po celom tele vozidla a taktiež na vývoj primeraných bezpečnostných zón pre posádku vozidla. Pre zlepšenie mobility, ovládateľnosti a bezpečnosti Funtera, inžinieri upravili klasický brzdový systém ďalšími funkciami. Aktivácia osobitého režimu pri jazde na nerovnom teréne umožňuje nielen otáčať, ale aj brzdiť každé koleso samostatne!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Skvelá priechodnosť v teréne!

Multifunkčný Funter si získal špeciálne uznanie pred domácim aj zahraničným publikom, vrátane zisku zlatej medaile a radu ocenení na veľtrhu invencií a inovácií BRUSELI INNOVA v Bruseli. Vozidlo získalo aj cenu, ktorú udeľuje ministerstvo vedy a vysokého školstva XXIII výmeny vynálezov vo Varšave.Možnosť „oddelenia kolesa“ od nápravy alebo ostatných kolies je mimoriadne flexibilná a zaisťuje presne dosiahnutie požadovaného cieľa a skvelú priechodnosť v teréne! Čo hovoríš na poľský Funter 4x4x4? Podeľ sa o svoje názory a postrehy v komentároch!

Funter - Heavy duty SUV z Poľska!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: popularmechanics.com, roboscope.eu, wojdas.24x7.pl

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Ako znižiť spotrebu a ušetriť peniaze? Rady, ktoré fungujú!Zameraj sa na tieto jednoduché rady ako ušetriť peniaze za pohonné hmoty a z ručičky...20. Január, 2017
021050-koňový zabijak Tesly: Stovka za menej ako 2,5 sekundy + dojazd 700 km!Tajomná „elektrická“ automobilka pripravila Tesle odvážnu výzvu. Tvrdí, že ich prvé...16. Január, 2017
03600 koňový 6x6 Hennessey VelociRaptor ťa zdvihne zo stoličky! Nebeské brány automobilového sveta sa opäť otvárajú aby privítali ďalší impozantný kúsok,...6. Január, 2017