Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Elektrobus Škoda: Dobije sa do 10 minút! #2

Škoda PERUN HP v kombinácii s automatizovanou rýchlonabíjačkou ŠKODA UFC  predstavuje perfektnú alternatívu pre vyťažené mestské linky. Veľkým plusom a výhodou tohto spôsobu prepravy sú aj ďalšie možnosti využitia v budúcnosti. Výborným riešením je aj možnosť klasického dobíjania bežnou nabíjacou pištoľou v prípade potreby, tak ako v prípade elektromobilu BMW i3, BMW i8, VW GOLF EV a ďalších elektrombilov spĺňajúcich európsko-americké štandardy automotive standart COMBO II (CSS). Táto možnosť výberu nabíjania počas nastupovania a vystupovania cestujúcich alebo na stojane určenom pre elektromobily je ideálnym riešením. Viac v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
25.02.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Elektrobus Škoda: Dobije...

Auto-moto zaujímavosti

Prvá časť článku TU!

Spôsoby dobíjania

Škoda PERUN HP v kombinácii s automatizovanou rýchlonabíjačkou ŠKODA UFC  predstavuje perfektnú alternatívu pre vyťažené mestské linky. Veľkým plusom a výhodou tohto spôsobu prepravy sú aj ďalšie možnosti využitia v budúcnosti. Výborným riešením je aj možnosť klasického dobíjania bežnou nabíjacou pištoľou v prípade potreby, tak ako v prípade elektromobilu BMW i3, BMW i8, VW GOLF EV a ďalších elektrombilov spĺňajúcich európsko-americké štandardy automotive standart COMBO II (CSS). Táto možnosť výberu nabíjania počas nastupovania a vystupovania cestujúcich alebo na stojane určenom pre elektromobily je ideálnym riešením. 

Úspech Škody Electric

Škoda Electric už dokončila vývoj elektrobusu škoda Perun HP, ktorý bol homologizovaný minulý rok. Jeho najväčšou prednosťou je rýchle nabitie akumulátorov, ktoré je možné nabiť za 6 až 10 minút. Po tomto krátkom nabíjaní je autobus pripravený na prevádzku. Výsledky súčasného testovania by mali byť známe na jar budúceho roku.

Elektrobus ŠkodaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Testovanie v plnom prúde

Elektrobus spolu s automatickými dobíjacími stanicami sa aktuálne testujú v rámci celoeurópskeho testovacieho projektu pod názvom Elektrobus ZeEUS. Čo znamená skratka ZeEUS? ZeEUS alebo „Zero Emissions Urban Bus System“ je označenie systému mestských autobusov s nulovými emisiami.

Začiatok testovania systému autobusov s nulovými emisiami

Testovanie Škody Electric začalo v Plzni v máji minulého roku na konečnej zastávke linky č. 33 na sídlisku Košutka.

Elektrobus ŠkodaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Vybudovanie rýchlonabíjacej stanice na linke

K akým nutným zmenám došlo, aby bolo možné testovanie elektrobusu na linke? Stačilo na točni autobusov vybudovať rýchlonabíjaciu stanicu s výkonom až 600 kW, ktorá je schopná dobiť elektrobus do desiatich minút a pripraviť tak elektobus na ďalšiu jazdu.

Škoda Perun HP

Škoda Perun HP má odľahčenú karosériu a zníženie hmotnosti vďaka použitiu rýchlonabíjacej batérie prinieslo aj nárast počtu cestujúcich. Predpokladá sa s testovaním počas celého roka 2016, pričom na jar 2017 autombilka ohlásila príchod oficiálneho informačného manuálu. Budú v ňom zhrnuté všetky technické výsledky jednotlivých testovacích staníc Plzeň, Münster, Londýn, Barcelona, Cagliari a ďalších európskych miest zapojených do projektu testovania ZeEUS.

Elektrobus ŠkodaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nižšie prevádzkové náklady

Elektobusy majú v porovnaní s klasickými autobusmi výhodu v pozitívnom ekologickom dopade. Ich prínos pre životné prostredie a taktiež nezanedbateľne nižšie prevádzkové náklady s nich robia reálnu podobu "autobusov budúcnosti."

Nahradia elektrobusy Škoda bežné autobusy?

Škoda Electric v budúcnosti ráta s celkovým nahradením dieselových autobusov elektrobusmi.  Ako hodnotíš využitie rýchlonabíjacích elektrobusov v praxi? Myslíš si, že sa v hektickej premávke osvedčia a ich nabíjanie počas nastupovania a vystupovania cestujúcich bude dostačujúce? To, či časom rýchlonabíjacie elektrobusy Škoda Elektric nahradia autobusy na klasický pohon, ukáže čas a výsledky testovania.

Elektrobus ŠkodaZdroj: r

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj: skoda.cz

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Extrémny test: Slovenky testujú Mercedesy AMG!O ženách riadiacich luxusné automobily vzniká množstvo vtipov. Ako to však vyzerá, keď je...22. Február, 2016
02Crash test: Land Rover Discovery v zrážke s Renaultom Espace!Porovnávať rozdielne vozidlá dvoch rozdielnych tried môže byť ťažké. Ak však vyberáš...24. Február, 2016
03Najlepšia paródia na automobil: Reklama na Škodu Henlein! Od odvysielanie vtipnej reklamy, ktorá vznikla vďaka projektu Česká soda, uplynulo už mnoho...21. Február, 2016