Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Dízel na benzín je tu: O 30 % nižšia spotreba a nulové emisie!

Vznetový motor na benzín. S touto myšlienkou sa pohráva viacero automobiliek. Doteraz žiadnej sa nepodarilo „popasovať“ s negatívnou stránkou kombinácie 2 motorov. Mazde áno! Máme tu revolučný motor budúcnosti! Chceš výhody dízla a benzínového motora v jednom? Zabudni na zapaľovacie sviečky! Sleduj ako funguje! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
16.09.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako funguje HCCI...

Auto-moto zaujímavosti

Vznetový motor na benzín. S touto myšlienkou sa pohráva viacero automobiliek. Doteraz sa žiadnej nepodarilo „popasovať“ s negatívnou stránkou kombinácie 2 motorov.

Skyactiv II od MazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Mazda vie ako na to!

Vyššiu efektivitu spaľovania sa podarí docieliť tým, že na zapaľovanie zmesi nebude treba zapaľovacie sviečky. Zabezpečiť správne fungovanie Homogenous-Charge Compression Ignintion motora je veľkou výzvou. Mazda prichádza so zaujímavým riešením a všetko nasvedčuje tomu, že by to mohlo konečne fungovať!

Revolučný HCCI motor od MazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ako funguje HCCI motor?

Princíp fungovania je pomerne jednoduchý. Je to štvortaktný motor, ktorý nasáva homogénnu zmes benzínu a vzduchu. Túto zmes následne stlačí do takej miery, že dochádza k vznieteniu.

HCCI motor spája výhody benzínového a dízlového motoraZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zabudni na sviečky!

Pri porovnaní s bežným benzínovým motorom tu je zásadný rozdiel. HCCI motor nepotrebuje zapaľovacie sviečky. HCCI bude podľa všetkého súčasťou úplne nových motorov Skyactiv II. Ďalšie detaily automobilka odtajní pri oficiálnom predstavení už onedlho. Oficiálne prvým automobilom s HCCI motorom bude už nová generácia Mazdy 3.

Skica novej Mazdy 3 poháňanej novým HCCI motoromZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Prvý automobil poháňaný novým HCCI motorom- Mazdy 3 Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Dízel vs. HCCI

Dízlový motor. Piest stláča iba vzduch. Vzduch sa tlakom nahrieva na vyššiu teplotu akou je teplota vznietenia nafty. Pri vstreknutí nafty vo valci dochádza k zapáleniu. Takéto spaľovanie je však nehomogénne, to znamená, že sa plameň šíri len z jedného miesta. Na tomto mieste teda má vyššiu teplotu ako zvyšok plameňa. Tak vznikajú chemické reakcie ovplyvňujúce vznik emisií. Naopak HCCI so svojím homogénnym, rovnomerným spaľovaním vytvára len výfukové plyny takmer bez emisií!

Skyactiv II od MazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Výhody dízlového a benzínového motora v jednom - Minimálne emisie!

HCCI pohon zaujme rozhodne viac ako elektrický pohon. Dôvodom je aj fakt, že je kombináciou 2 overených motorov a spája výhody benzínového a dízlového motora.

Skyactiv II od MazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Kedy?

HCCI motor bude oficiálne predstavený už na nadchádzajúcom autosalóne vo Frankfurte. Pozeráme sa na revolučný pohon budúcnosti? Zaujíma ťa viac o tom ako motor funguje a vieš anglicky? Sleduj zaujímavé vysvetlenie vo videu! Podeľ sa o svoje postrehy v komentároch!

Revolučný HCCI (homogeneous charge compression ignition) motor

Zdroj: motoring.com, drivetribe.com, carscoops.com, autoweek.com

Video: Ako funguje HCCI motor?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Bugatti Chiron: Oficiálne čísla spotreby odhalené!Predtým ako začneš snívať o tejto mašine za viac ako 3 milióny eur, začni snívať o zdroji...2. September, 2017
02Najlacnejšie Ferrari, Ferrari Portofino, je krásne!Novinka v nádhernom červenom laku upúta na prvý pohľad! Je krásny a nezruinuje tvoj...28. August, 2017
03600 koní, xDrive a 4x4: Nové BMW M5!600 koní, xDrive a 4x4! Predchodcovia pukajú závisťou. Novinka je skrátka hrdým...26. August, 2017