Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Cyklistická prilba, ktorá vás upozorní na zrážku s autom!

Cyklisti verzus autá. Dlho trvajúci duel, z ktorého vychádzajú víťazne väčšinou automobily. Dôvod je pochopiteľný. Nabúrajte v rýchlosti 50 km/h s moderným automobilom a prasknite to v rovnakej rýchlosti s bicyklom rovno do múra. Následky budú poriadne rozdielne. Avšak časy sa raz možno zmenia, autá a cyklisti budú spolu komunikovať.

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
24.12.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Cyklistická prilba, ktorá...

Auto-moto zaujímavosti

Cyklisti verzus autá. Dlho trvajúci duel, z ktorého vychádzajú víťazne väčšinou automobily. Dôvod je pochopiteľný. Nabúrajte v rýchlosti 50 km/h s moderným automobilom a prasknite to v rovnakej rýchlosti s bicyklom rovno do múra. Následky budú poriadne rozdielne. Avšak časy sa raz možno zmenia, autá a cyklisti budú spolu komunikovať.

Volvo, synonymum bezpečnosti

Autá Volvo. Kedysi znamenali jediné. O svojom majiteľovi hovorili že je nudný, konzervatívny, avšak potrpí sa na bezpečnosť. Tieto spoľahlivé a nezničiteľné severské mašiny sa stali symbolom vodiča, milujúceho otca, ktorý chce svoju rodinu ochrániť pred všetkými nástrahami ciest. Volvo, to je pojem ako Durex medzi prezervatívmi. Bezpečnosť na prvom mieste. Takmer vždy. No výrobcovia automobilov nechcú chrániť len vodičov. Skoro v každej tlačovej správe týkajúcej sa bezpečnosti chodcov a cyklistov je pár riadkov o budúcich víziách ochrany ostatných účastníkov cestnej premávky. No Volvu slová nestačia, začalo konať. Spoločnosť sa spojila s Ericssonom a firmou POC, popredným výrobcom prílb.

Plechové beštie

Takto vníma automobily mnoho bezradných cyklistov vytláčaných na krajnice a jazdiacich po kanáloch. Až 50% všetkých cyklistov v Európe, ktorí na cestách zahynuli, bolo zrazených automobilom. No a v USA sa v minulom roku vážne zranilo či zomrelo v dôsledku zrážky s autom až 50 000 cyklistov. Práve preto prišlo Volvo so zaujímavým systémom. Auto aj cyklistova prilba budú online a v prípade zrážky upozornia ako cyklistu, tak aj vodiča. Vodiča automobilu systém varuje v prípade bezprostrednej blízkosti cyklistu. Auto by malo dokázať nielen dostatočne zabrzdiť, ale v prípade potreby aj jemne skorigovať smer, aby sa zrážke predišlo. Upozornenie sa zobrazí aj na head-up displeji. Nuž a ako bude vedieť o zrážke neborák cyklista? Prilba by mala byť prepojená s aplikáciou na smartfóne. Jeho ochrana hlavy mu dá o nebezpečenstve vedieť výstražným svetlom.

Reálne využitie

Táto pokroková technológia bude oficiálne predstavená až na budúci rok. Žiaľ ju čaká ešte poriadne dlhá cesta. Na to, aby bola efektívna, sa musí rozšíriť aj medzi ostatných výrobcov automobilov a prílb. Rovnako sa musí zväčšiť aj podpora aplikácií, ktoré by dokázali s technológiou pracovať. Zoberme si príklad. Ak idete na bicykli, máte prilbu POC, nainštalovanú aplikáciu, dobré pokrytie signálom a ide do vás nabúrať Volvo s rovnakým systémom, zachráni vám to život. No Favoritka za Volvom z vás spraví kašu. Alebo ak máte prilbu inej značky. Alebo ak nemáte pri sebe smartfón. Alebo ak nemáte nainštalovanú aplikáciu. Alebo ak ju máte vypnutú. Alebo keď idete bez prilby. Alebo keď ide okolo akékoľvek iné auto. Skrátka vývoj je len v plienkach, na to, aby mal systém úspech ešte musíme nejaký ten rok počkať.

Volvo Safe

Volvo Safe

Volvo Safe

Volvo Safe

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA