Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Cestní piráti z Poľska - naháňačka na Orave: Aký trest za smrť vodiča Škody Fabia?

Slovenská legislatíva nepozná pojem kolektívny páchateľ - Vďaka tomu 2 účastníci naháňačky s tragickým koncom vyviazli s prekvapivým verdiktom súdu! Aký trest udelil súd účastníkom naháňačky? Je podľa teba trest adekvátny? Aký trest by si za nebezpečnú jazdu s tragickými následkami navrhoval? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
08.10.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Piráti z Poľska -...

Auto-moto zaujímavosti

V posledných dňoch sa najviac diskutovanou témou v oblasti motorizmu stal prípad 3 cestných pirátov z Poľska. 3 muži svojou bezohľadnou a rýchlou jazdou na slovenských cestách vážne ohrozili bezpečnosť premávky. Ich konanie sa neobišlo bez následkov so smrteľnou bilanciou.

Cestní piráti z Poľska - naháňačka na Orave: Aký trest za smrť vodiča Škody Fabia? Zdroj: Fb/polícia SR

Naháňačka na drahých autách

K dopravnej nehode došlo na ceste I/59 v katastri mesta Dolný Kubín. Jeden z vodičov a účastníkov naháňačky sa nestihol pri nepovolenom predbiehaní vo vysokej rýchlosti zaradiť do jazdného pruhu a čelne narazil do oproti idúceho auta. Výsledok - vážna dopravná nehoda s ublížením na zdraví a tragickým koncom.

Finálny verdikt súdu

Aký trest udelil súd účastníkom naháňačky? Rozhodnutie súdu - 3 cestní piráti nezostanú za mrežami. Dvaja budú stíhaní na slobode. Je zbytočná smrť nevinného, 57-ročného vodiča z Oravy dostatočne potrestaná?  Štefan viezol svoju rodinu, domov sa už nevráti.

Cestní piráti z Poľska - Naháňačka na OraveZdroj: Fb/dolný kubína a orava

Súd v Dolnom Kubíne

Súd Lukasza Kaminského, Adama Szigulinského a Marcina Laskovského sa uskutočnil v Dolnom Kubíne. Súdny proces s vynesením finálneho verdiktu trval dlhých 5 hodín. Nezaobišiel sa bez pozornosti médií a širokej verejnosti.

Auto smrti Porsche

Rozlúčka s vodičom, ktorý na bezohľadnú jazdu pirátov doplatil životom, sa konala v Oravskom Podzámku. Za mrežami vo väzbe zostal po vynesení rozsudku len vodič "auta smrti," 42-ročný Marcin Laskovski. Obvinený návrh prokurátora akceptoval.

Cestní piráti z Poľska - naháňačka na Orave: Aký trest za smrť vodiča Škody Fabia? Zdroj: Fb/polícia SR

Vodič Ferrari

Za volantom žltého Ferrari 458 Spider sedel Adam Szigulinski z Poznane. Veľa sa na internete hovorí o jeho zázemí. Otcom Adama je známy a úspešný podnikateľ z Poznane. Súd stanovil dôvody väzby, ktoré boli nahradené prijatou peňažnou zárukou a dozorom mediačného a probačného úradníka. Súd rozhodol, že jeho syn po zaplatení zábezpeky 20-tisíc eur môže byť prepustený. Kauciu 20-tisíc € zložila Adamova mama. Po súde svojho syna odviezla do domov do Poľska, pričom musí dodržiavať ustanovené podmienky súdu, inak kaucia prepadne.

Vodič za volantom Mercedesu

Vodič Mercedesu, 26-ročný Lukasz uverejňuje príspevky na niektorých poľských automobilových portáloch. Lukasz Kaminski, bol prepustený na slobodu. V zákone platí zásada nemožného viacnásobného trestu za ten istý delikt. Lukasz zaplatil blokový pokutu vo výške 150 €, za ten istý delikt nemôže byť potrestaný 2x. Šofér Mercedesu a vodič Ferrari sú po súde na slobode.

Cestní piráti z Poľska - naháňačka na Orave: Aký trest za smrť vodiča Škody Fabia? Zdroj: Fb/polícia SR

Kolektívny páchateľ

Rozhodnutie súdu je prekvapujúce. Viacerí odborníci hovoria o kolektívnej vine, ktorá viedla k tragickej udalosti. Slovenská legislatíva a zákon nepozná pojem kolektívny páchateľ. Čo z toho vyplýva pre vodičov 3 rýchlych áut, ktorých jazda spôsobila smrť nevinného vodiča?

Zákon neumožňuje 2 tresty za 1 čin

Podľa zákona nemôže byť osoba 2-krát potrestaná za 1 čin. "Dvakrát nebude potrestaný" ani vodič číslo 2 z naháňačky." Súd rozhodol, že do väzby nastupuje len vodič "auta smrti, ktorý narazil do Škody Fabia, idúcej oproti. Arogantní vodiči z Poľska spôsobili smrť nevinného vodiča. Rozhodnutie súdu pobúrilo verejnosť, podľa mnohých názorov ide o nedostatočný trest.

Cestní piráti z Poľska - Naháňačka na OraveZdroj: Fb/polícia SR

Ďalšie skutočnosti

Prokuratúra Dolný Kubín podala návrh na prijatie do väzby všetkých 3 obvinených štátnych príslušníkov Poľskej republiky. Súd 1. stupňa prijal za obvinených finančnú záruku. 2 účastníci naháňačky boli prepustený na slobodu. Proti rozhodnutiu o ich prepustení sa prokurátor odvolal. Následne bude podľa vyjadrenia prokuratúry rozhodovať krajský súd.

Aký trest za smrť nevinného vodiča?

Verejnosť ostala z rozhodnutia súdu šokovaná. Na internete sa spustila tvrdá diskusia na tému adekvátneho trestu pre zúčastnených Poliakov. Vodiči sa pretekali na luxusných autách značiek Porsche, Ferrari a Mercedes. Viacerí diskutujúci sa aj na sociálnych sieťach vyjadrili, že by vozidlá mali byť zabavené a peniaze z ich predaja by mali putovať poškodenej rodine, ktorá prišla o otca, manžela, hlavu rodiny. Je podľa teba finálny verdikt adekvátny? Aký trest by si za nebezpečnú jazdu s tragickými následkami navrhoval? Podeľ sa o svoje názory a postoj v komentároch. 

Zdroj: Polícia SR, FB Polícia SR

Video: Poľskí cestní piráti pred súdom

Video: Piráti z Poľska - Havária na Orave

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Parkovacia brzda pri 200 km/h: Sleduj, čo sa stane! Len 37% nových modelov áut má ručnú brzdu. Čo sa stane, keď pri rýchlosti 200 km/h použiješ...26. September, 2018
02Nová Lada 4x4 Vision: Konkurencia Land Roveru s krásnym dizajnom!Zaujímavé maskované dvere a veľa prekvapení. To je Lada Vision 4x4! Nový model zaujme...4. Október, 2018
03Škoda Superb 4x4 raketa: 568 koní pokorí BMW M5! Čo dokáže 280 koní + turbo a šialené parametre k tomu? Vytvoriť najextrémnejšiu premenu...12. Október, 2018