Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Bloodhound SSC: Má za sebou prvé testy, bude najrýchlejším vozidlom na zemi?

O názve Bloodhound Super Sonic Car sme už toho počuli veľa. Okrem jeho ambície stať sa najrýchlejším automobilom sveta dosiahnutím rýchlosť 1609 kilometrov za hodinu, mieri opať vyššie. Jeho hybridný raketový pohon spoločnosti Nammo má za sebou prvé testy!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
16.12.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Bloodhound SSC: Má za...

Auto-moto zaujímavosti

Bloodhound Super Sonic Car

O názve Bloodhound Super Sonic Car (SSC) sme už toho počuli veľa. Okrem jeho ambície stať sa najrýchlejším automobilom sveta dosiahnutím rýchlosti 1000 míľ v hodine (v prepočte 1609 kilometrov za hodinu) mieri opať vyššie. Jeho hybridný raketový pohon spoločnosti Nammo má za sebou prvé testy! Súčasný rekord by tak mal byť prekonaný rovno o tretinu. Jeho držiteľom je pilot britského kráľovského letectva Andy Green, ktorý by mal zasadnúť aj do kokpitu Bloodhoundu SSC. Andy Green sa chystá s Bloodhoundom SSC prekonať absolútny automobilový rýchlostný rekord v roku 2015 alebo 2016.  O rekord sa pokúsia na púšti v Južnej Afrike.

3D vizualizácia

Brutálny pohon

Na jeho útoku na rýchlosť sa podieľajú tri agregáty. Vozidlo má dĺžku 13,5 metra, širku 1,9 metra, hmotnosť 6422 kilogramov. Ponúka impozantný výkon, neuveriteľných 136 877 koní! Tryskový motor vyvinie ťah 9 tun, raketa dodá ďalších 12 tun. Pohon zabezpečí aj motor Formuly 1 Cosworth CA2010, bude vykonávať funkciu čerpadla, jeho hlavnou úlohou bude dodávať dostatok kyslíka rakete.

Bloodhound SSC

Eurojet a hybridný raketový motor

Pohonný systém tohto "bláznivého" stroja používa prúdový Eurojet EJ200 motor. Pomocou neho dosiahne rýchlosť 480 kilometrov za hodinu, v tom momente príde na rad jeho hybridný raketový motor spoločnosti NAMMO. Prekvapivý je aj fakt, že neuveriteľnú cieľovú rýchlosť dosiahne Bloodhound SSC za neuveriteľne krátky čas, len za necelú minútu, približne 55 sekúnd po štarte!

Hybridný raketový motor Nammo

Bloodhound SSC bolo možné vidieť v Anglicku

Pozrite si prvé testovanie vo videu.

Video: Hybridný raketový motor Bloodhoundu SSC má za sebou prvé testy

Celý projekt je pojatý ako "open source." Všetky informácie, výkresy, či výpočty máte možnosť preštudovať na internete a na youtube. 

Video: Bloodhound SSC

Cieľ projektu "raketa na zemi"

Cieľom predchodcu bolo prekonať rýchlosť zvuku na zemi, úloha Bloodhoundu SSC je však diametráne odlišná. Ide najmä o vzdelávací proces, ktorý má pritiahnuť pozornosť k vede a technickým odborom. Projektový tím nemohol spraviť lepšie ako pritiahnuť pozornosť detí touto "raketou na zemi" pokúšajúcou sa pokoriť hranicu 1609 kilometrov za hodinu!  

Bloodhound SSC je dizajnovaný tak, aby prekonal nadzvukovú rýchlosť a udržal sa pri zemi

Projekt má aj vlastný seriál pre deti na youtube približujúci stavbu vozidla, môžete si ho pozrieť TU! Bude Bloodhound SSC najrýchlejším vozidlom na zemi? Má k tomu všetky predpoklady!

Video: Čo všetko sa môže stať v Rusku?

Jazdené luxusného auto vs. nový automobil strednej triedy

Nová Škoda Superb: Bude najlepším automobilom značky?

zdroj: wikipedia, bloodhoundssc.com, caranddriver.com, motorauthority.com, season-report.sk

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA