Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Ávia, najrýchlejší automobil na cestách, sa vracia do výroby!

Ktorý automobil je na cestách najrýchlejší? Ávia! O Ávii kolovalo množstvo vtipov a jej výroba zažila viacero rušných momentov. Po rokoch však hlási „comeback“ a výrobu chystá vo „veľkom štýle!“ Na čo sa môžeme tešiť? Viac v článku! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
14.09.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Ávia, najrýchlejší...

Auto-moto zaujímavosti

Ktorý automobil je na ceste najrýchlejší? Ávia! O tomto vozidle kolovalo množstvo vtipov a jej výroba zažila viacero rušných momentov. Po rokoch však hlási „comeback“ a výrobu chystá vo „veľkom štýle!“ Na čo sa môžeme tešiť? Aj napriek tomu, že v roku 2013 ávia po 50 rokoch ukončila výrobu v Čechách, tradičné logo Avia sa objaví opäť. Česká automobilka sa vtedy vyjadrila, že svoje vozidlá bude vyrábať už len v zahraničí, konkrétne  v továrňach Ashok Leyland. Ako dôvod uviedla zlú ekonomickú situáciu a spomalenie svetovej ekonomiky. Výrobu vtedy prebrala spoločnosť Ashok Leyland Limited, materská spoločnosť firmy Avia Ashok Leyland Motors s.r.o. Oficiálne boli výrobné linky v závode v Prahe - Letňanoch zastavené 31. Júla 2013.

Pôvodná reklamaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Obnovenie výroby

Automobilka sa však aj napriek tomu pripravuje na opätovné spustenie výroby vozidiel rekonštruovaného radu D. Máme sa na čo tešiť! Na cestách pribudnú vozidlá pôvodného dizajnu s tradičným logom, ktoré sme na cestách vídali až do presunutia výroby do zahraničia. O tom, že Avia kúpila CSG oficiálne informoval člen predstavenstva Czechoslovak Group (CSG), Petr Rus. Skupina vlastní aj Tatru v Kopřivnici, majiteľom holdingu je Jaroslav Strnad.

Avia A 30 sa stala firemným automobilom mnohých podnikovZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Miesto výroby

Spoločnosť je vlastníkom známeho výrobného závodu v pražských Letňanoch. Práve tu sa v minulosti vyrábali vozidlá značky Avia. Kvôli objemu plánovanej výroby však vedenie rozhodlo, že do konca roka bude rentabilnejšie presunúť výrobu do menšieho závodu v Přelouči. Majú tam dostatok kvalifikovaných a vyškolených pracovníkov. Pražský závod sa viac hodí na početnejšiu výrobu akú automobilka plánuje pre áviu.

Autobus značky Avia typu A31 N-SPOZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zaujímavý záber činností

Holding môže zvažovať výrobu a predaj vojenských a špeciálnych vozidiel, terénnych nákladných automobilov, zbraní, munície, strojárskych produktov pre automobilový, železničný a letecký priemysel, brzdových systémov pre koľajové vozidlá a tiež zvážiť využitie závodu pre cestné dopravné a logistické služby. Holding spoločnosti sa venuje naozaj širokému záberu činností a vlastní podniky, ktoré dávajú prácu takmer pre 4000 zamestnancov. Zisk holdingu sa vyšplhal na12 miliárd českých korún.

Aviu mnohí majitelia upravovali podľa vlastných predstávZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Výroba už čoskoro!

Všetko nasvedčuje tomu, že skupina CSG obnoví výrobu populárnych stredných nákladných automobilov značky Avia. Vedenie počíta so začiatočnou výrobou niekoľkých stoviek vozidiel ročne. Kto z nás si nezaspomína na modré ávie, ktoré sme vídali na cestách v rôznych úpravách? „Modrá ávia“ sa stala legendou, ktorá sa vyrábala polovicu storočia. Ako sa zdá, z našich ciest sa však nevytratila nadobro. Čoskoro privítame „kráľa ciest“ opäť vo výrobe! 

Avia ohlásila návrat do výrobyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: avia.cz

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Vnútorný okruh vzduchu vs. nebezpečný benzén: Používaš klimatizáciu správne?Kto by sa zamýšľal nad tým aké dôležité je správne používanie klimatizácie a vonkajšieho...19. August, 2016
02Brutálny drag race: Chorvátsky superšport vs. Ludicrous mód Tesly vs. LaFerrari! Zrýchlenie z nuly na 100 kilometrov za hodinu len za 2,6 sekundy! Maximálna rýchlosť 355...18. August, 2016
03Vision Mercedes-Maybach: 6 metrov luxusu s výkonom 738-koní!Vision Mercedes-Maybach 6 je dvojdverové kupé pre 2 cestujúcich s dĺžkou 6 metrov! Čo...19. August, 2016