Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Automechanici varujú: 10 nikdy nerob rád, ktoré musí poznať každý vodič!

Dnes je majiteľom vodičského oprávnenia väčšina obyvateľstva. Väčšina vodičov tiež robí tie isté chyby! Pozrime sa na najväčšie omyly, ktorých sa dopúšťame! Zachráň svoje auto a vyhni sa najväčším chybám, ktoré ničia tvoj automobil! Na 99% ich robíš aj ty! Vyhni sa im, pre dobro tvojho auta a peňaženky! Daj na tieto dobré rady od automechanikov!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
14.01.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Nikdy neprepĺňaj...

Auto-moto zaujímavosti

Vodiči. Dnes je majiteľom vodičského oprávnenia väčšina obyvateľstva. Väčšina vodičov tiež robí tie isté chyby! Pozrime sa na najväčšie omyly, ktorých sa dopúšťame!

10 nikdy nerob rád od automechanikov! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Chyby vodičov, ktorými ničia svoje automobily

Množstvo gombíkov nám uľahčuje riadenie. Často sú však dôvodom toho, že svoje automobily ničíme a vôbec si to neuvedomujeme. Omnoho menej rozumieme riadeniu a princípom fungovania techniky. Platíme za to tvrdú daň v podobe úplne zbytočných výdavkov na opravy auta!

10 nikdy nerob rád od automechanikov! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Automechanici radia: 10 „nikdy nerob“ rád

Nesprávne zaobchádzanie sa pri technike neodpúšťa. Rovnako je tomu pri autách. „Neznalosť pravidiel neospravedlňuje,“ dalo by sa povedať.  Vieš ako sa zaručene vyhnúť poškodzovaniu auta? Daj si poradiť od automechanikov! Zhrnutie hovorí o tých najzákladnejších chybách, ktorých sa dopúšťajú vodiči. 

#1 Tlačidlo „Štart“ počas jazdy

Povieš si, že občas sa to stane aj tebe. Malý pohyb, omylom stlačené tlačidlo, veď automobil aj tak nereaguje. Pozor, stláčanie tlačidla „Štart“ motoru neprospieva. V prípade, že by došlo k vypnutiu motora, hrozí zablokovanie volantu! Výsledok? Nepríjemné problémy!

Tlačidlo „Štart“ počas jazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#2 Pozor na spiatočku

Raz a navždy! Spiatočka počas jazdy – Nikdy! Nové mašiny dokážu vďaka palubnému počítaču vyhodnotiť, že došlo k stlačeniu tlačidla omylom. Ak však máš aspoň základné vedomosti z konštrukcie, vieš, že sa s touto technikou neoplatí zahrávať!

Spiatočka počas jazdyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#3 Nikdy naraď „Park“ počas jazdy!

Automat, „Péčko,“ vozidlo v pohybe. Z hľadiska bezpečnosti auto tomuto úkonu zabráni, ale riskuješ vážne poškodenie prevodovky! Drahá oprava. To nechceš riskovať!  

Nikdy naraď „Park“ počas jazdy!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#4 Zapaľovanie vs. ťažký zväzok kľúčov 

Jedna z najbežnejších chýb! Pozor, nielen žien za volantom! Veľký zväzok kľúčov dokáže uškodiť zapaľovaniu a znemožniť bezproblémové fungovanie!

Zapaľovanie vs. velký zväzok kľúčovZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#5 Ignorovanie rysky množstva vody, oleja

Výmena vody v ostrekovači, oleja v motore. Vodiči majú tendenciu ignorovať rysku. Pozor na to, maximum množstva je dôležité dodržiavať  z určitého dôvodu. Prepĺňaním množstva vody, oleja riskuješ problémy.

 Nikdy neprepĺňaj motor - Vodč Mercedesu AMG nedával pozor...Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#6 Prázdna nádrž - Palivový filter

Mechanici varujú pred podceňovaním zanášania palivového filtra usadeninami. V zimných mesiacoch sú ohrozené najmä dízlové motory. V takmer prázdnej nádrži sa vytvára vodný kondenzát, ktorý môže znamenať vážne poškodenie motora!

Prázdna nádrž - Palivový filterZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#7 Geometria kolies – dôležitá!

Volant ťahá do ľavej alebo pravej strany? Zmena otáčania volantu? Máš pochybnosti o tom, že je geometria kolies správne nastavená? Čo najkratšou cestou do servisu! Okrem bezpečnosti sú ohrozené aj pneumatiky, ktoré sú vystavené väčšiemu opotrebeniu.

Geometria kolies – dôležitá!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#8 Kontrola tlaku v pneumatikách

Mäkká pneumatika. Ak už je pneumatika viditeľne mäkká, znamená to, že je tlak nižší už dlhší čas. S tým ide ruka v ruke zvýšené opotrebenie pneumatík a s tým spojená znížená bezpečnosť. Nepodceňuj kontrolu tlaku v pneumatikách!

Kontrola tlaku v pneumatikáchZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#9 Pozor na signály kontroliek!

Svietiace kontrolky. Najviac ignorované chyby auta. Rozsvietená kontrolka býva často ignorovaná, ale hlási chybu, ktorá sa skôr či neskôr ohlási inak! Riskuješ vážnejší problém a zbytočné škody. Ide o tvoje peniaze, určite ich nechceš použiť na opravy, ktorým sa dalo včasným riešením problému predísť!

Pozor na signály kontroliek!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

#10 Výmena oleja – najlepšie pravidelne aj častejšie

Áno, vieme to všetci. Aj napriek tomu množstvo vodičov podceňuje odporúčania automobilky. Dokonca nezaškodí častejšia výmena oleja a filtrov ako výrobcom odporúčaná výmena. Radia tak samotní mechanici. Čo si o tom myslíš ty? Podeľ sa o svoje názory a postrehy s nami v komentároch.

Výmena olejaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nikdy nepodceňuj správne zaobchádzanie s autom!

Zanedbaná výmena olejového filtra, neúsporný spôsob jazdy a ďalšie „drobnosti,“ ktoré mnohí vodiči radi praktikujú. Robíš tieto chyby a prešľapy svojmu automobilu aj ty? S najväčšou pravdepodobnosťou áno! Dávaj na podobné prešľapy pozor! Riaď sa jednoduchými radami automechanikov! Nezabíjaj svoj automobil, šetri svoju peňaženku! 

Zdroj: reddit.com, brightside.me, shiftndrive.com

Video: Nikdy neprepĺňaj motor! (Mercedes AMG)

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Hyundai Kona: Dostupné 4x4 za 15 000 €! Kórejské SUV je oficiálne v predaji. Prekvapuje aj podstatným údajom, ktorý často rozhoduje...2. Január, 2018
02Rekordný nájazd: 735-tisíc km s Volkswagenom Touareg! Rekordný nájazd až 735-tisíc kilometrov! To dokáže VW Touareg 5,0 V10 TDI! Stroj, ktorý...12. Január, 2018
03Ruská pásová beštia: 520 koní, 35 ton + odolnosť voči nukleárnej katastrofe!Transportér 404 S disponuje neskutočnými parametrami. 12-valcový turbodiesel s výkonom 520...4. Január, 2018