Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Automatické snehové reťaze: Unikátny vynález z ČR za 440€!

Autor vynálezu sa rozhodol, že odstráni viaceré nevýhody klasických snehových reťazí na zimu. Existuje niečo menej očakávané ako zvláštny nápad z ČR? Podarilo sa západným susedom nájsť účinnejšie riešenie pohybu áut na snehu? Ako funugujú automatické snehové reťaze za 440€? Sleduj video. 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
10.10.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Automatické snehové...

Auto-moto zaujímavosti

Nasadzovanie snehových reťazí patrí k najnenávidenejším útrapám zimného obdobia. Hneď po škrabaní námrazy z čelného skla. Motoristom chce pomôcť vyriešiť problém s nasadzovaním a zhadzovaním snehových reťazí vynález z ČR.

Unikátne snehové reťaze Gecko z ČRZdroj: snehoveretezy-ipg.cz

Koniec otravného nasadzovania snehových reťazí

Zložitému nasadzovaniu a zhadzovaniu tradičných reťazí je koniec. Podľa autora nápadu, Petra Grossa, sa vďaka jeho vynálezu možno otravnému nasadzovaniu a zhadzovaniu reťazí jednoducho vyhnúť.

História a varianty

Na svete sa o výrobu automatických snehových reťazí už pokúšali aj nadšenci z USA a Švédska. Prvé zmienky o automatických reťaziach do snehu vedú až do roku 1941. Verzia z ČR je dostupná pre osobné autá. V budúcnosti počíta s využitím a rozšírením pre nákladné autá a autobusy. Sú dostupné vo veľkostiach 15 až 18 palcov.

Jednoduchá montáž

Osadenie a používanie inovatívnych reťazí je banálne jednoduché. Zvládne ho používať aj malé dieťa. Pred sezónou stačí namontovať "disky," ktoré slúžia na upevnenie systému. Jeho následné používanie je prekvapivo jednoduché. Po osadení na disky kolies je všetko pripravené.

Unikátne snehové reťaze Gecko - vynález z ČRZdroj: snehoveretezy-ipg.cz

Namiesto nasadzovania a skladania reťazí - stlačenie tlačidla

Automatické reťaze Gecko sa aktivujú stlačením tlačidla na ovládači!  Pohodlne sediac vo vozidle. Vodič nemusí kvôli aktivácii systému opustiť svoje sedadlo. Celé aktivovanie uskutoční "v teple" vozidla. Toto obrovské plus by mohlo rozhodnúť o úspechu systému.

Úspora času

Koľko trvá nasadenie? Bežné snehové reťaze vyžadujú na osadenie určitý čas. Automatické reťaze Gecko po vytiahnutí z kufra osadí vodič za pár sekúnd. Ďalšia výhoda. Úspora času. Unikátne snehové reťaze vyrába firma IPG z českého Vrbna. 

Bude to fungovať?

Ide o zaujímavý spôsob náhrady staromódneho systému. Nápad čaká niekoľko otázok, s ktorými si bude musieť poradiť. Už na prvý pohľad systém presahuje šírku vozidla po bočných stranách. Výsuvné "taniere" konštrukciou nepripomínajú tradičné reťaze. Môže tiež vzbudiť nedôveru, čo sa týka bezpečnosti.

Unikátne snehové reťaze GeckoZdroj: snehoveretezy-ipg.cz

"Snowboardy" namiesto reťazí

Vývoj trval 3 roky. Hmotnosť 1 "taniera" je približne 6 kilogramov. Výroba už prebieha. Automatické "snowboardové" reťaze sa skladajú zo 4 častí, ktoré pripomínajú "čeľuste." Tie vytvárajú protišmykové vlastnosti. Čeľuste obopnú pneumatiku a vysunutou konštrukciou zabezpečujú protišmykové vlastnosti.

Inovatívne riešenie

Existuje niečo menej očakávané ako zvláštny nápad z ČR? Klasické snehové reťaze tento vynález napriek inovatívnemu riešeniu neohrozia. Dôvodom môžu byť samotné vlastnosti a ďalší dôležitý ukazovateľ.

Konkurenčná výhoda

Vlastnosť, ktorú klasické snehové reťaze zvládli na jednotku? Nízke náklady. Nápad z Čiech bude zrejme ešte musieť popracovať na dostupnosti riešenia. Cena nie je nízka. Tu majú bežne predávané reťaze výhodu. Na trhu sa však úspešne predávajú aj iné drahšie riešenia. Ide o to, či dokážu zákazníka poriadne zaujať. Jednoduchá manipulácia a praktická obsluha z pohodlia sedadla vodiča môže byť vo výbere rozhodujúcim parametrom.

Unikátne snehové reťaze Gecko - odstránia nevýhody bežných reťazí na zimuZdroj: youtube.com

Cena od 440 eur

Koľko stojí 1 sada na koleso? Cena 1 sady sa pohybuje okolo sumy v prepočte 440 eur. Na 4x4 vozidlo autor pre zachovanie správnych vlastností odporúča 2 páry unikátneho protišmykového systému. V tomto prípade je rozumné osadenie systému na všetky kolesá. Celková investícia neprekročí 1 000 eur.

Sleduj video

Autor vynálezu z Čiech sa rozhodol, že odstráni viaceré nevýhody klasických snehových reťazí na zimu. Jeho reťaze majú na to všetky predpoklady. Gecko reťaze vzbudzujú pozornosť dizajnom aj ponúkanými vlastnosťami. Ako si poradia na trhu ukáže dlhší čas, keďže sa od uvedenia na trh ešte dostávajú do povedomia. Existuje niečo menej očakávané ako zvláštny nápad z ČR? Ako fungujú automatické snehové reťaze z ČR v praxi? Sleduj video.

Zdroj: snehoveretezy-ipg.cz

Video: Automatické snehové reťaze Gecko - vynález z ČR

Video: Automatické snehové reťaze Gecko - testovacia jazda

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Automatické snehové reťaze: Unikátny vynález z ČR za 440€!Autor vynálezu sa rozhodol, že odstráni viaceré nevýhody klasických snehových reťazí na...10. Október, 2018
02Nová Lada 4x4 Vision: Konkurencia Land Roveru s krásnym dizajnom!Zaujímavé maskované dvere a veľa prekvapení. To je Lada Vision 4x4! Nový model zaujme...4. Október, 2018
03Slovenské taktické vozidlo Zetor Gerlach: 4x4, balistická ochrana + 110 km/h! Nosnosť 1,5 tony, balistická ochrana + rychlosti 110 km/h! Schopnosť bez problémov prekonať...6. Október, 2018