Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Autobus bez vodiča? Možno už o pár rokov!

Technologický pokrok je v dnešnej dobe skutočne nezastaviteľný. Vidíme to na každom rohu, v každej oblasti nášho života. Výstavnou skriňou je aj svet automobilov. O autonómnych automobiloch, ktoré sa zaobídu aj bez vodiča sme už čo-to popísali. Svet ide dopredu a dnes tu máme čosi navyše, autobus bez vodiča!

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
19.11.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Autobus bez vodiča? Možno...

Auto-moto zaujímavosti

Technologický pokrok je v dnešnej dobe skutočne nezastaviteľný. Vidíme to na každom rohu, v každej oblasti nášho života. Výstavnou skriňou je aj svet automobilov. O autonómnych automobiloch, ktoré sa zaobídu aj bez vodiča sme už čo-to popísali. Svet ide dopredu a dnes tu máme čosi navyše, autobus bez vodiča!

Z F1 k elektrickému autobusu

Príbehy veľkých značiek by boli niekedy aj na celú knihu. Príkladom je aj Ligier. Ide o známu francúzsku značku. Milovníci motošportu, ktorí majú okolo 30 rokov a viac si ju možno pamätajú z účinkovania v kráľovskej F1-tke. Ligier bol súčasťou kolotoča F1 v rokoch 1976-1996. Dnes pozerá táto rodinná spoločnosť iným smerom. K budúcnosti, ktorá je ukrytá v elektromobiloch a malých mestských približovadlách. Ligier sa dlhodobo venuje stavbe malých automobilov pre vodičov, ktorí ešte nemajú vodičské oprávnenie. Podobne minimalistický je aj ich najnovší prírastok, autobus Ligier EasyMile.

Autobus a bez šoféra?

Autobus vyzerá už na prvý pohľad zvláštne. Malá kabína nepočíta so šoférom. EasyMile je už v sériovej výrobe, no na verejných cestách ho zatiaľ nestretneme. V legislatíve totiž nie je zakotvená možnosť, že by dvojstopové vozidlo mohlo jazdiť bez vodiča. Preto môže byť nasadený len v uzavretých areáloch. Jeho kapacita je 10 ľudí. 6 z nich sedí, 4 stoja. To kvôli užitočnému zaťaženiu 1 150 kg. Ako sa môže EasyMile pohybovať bez vodiča? Jednoducho, stará sa o to systém kamier a GPS navigácia. Najskôr sa do vozidla nahrá daná trasa. Nuž a pomocou kamier sa vyhodnocuje aktuálna dopravná situácia, napríklad prekážky či chodci na ceste. Autobus v tom prípade spomalí, prekážku obíde či zastaví. Nuž a aby nemala posádka hlúpy pocit, že ich život je len v rukách stroja, kedykoľvek môžu siahnuť po ručnej brzde či núdzovom tlačidle.

Výkon? Nie je. Praktická hodnota? Na nezaplatenie.

Možno vám príde na prvý pohľad smiešny fakt, že výkon Ligieru EasyMile je len 10 kW. Máličko, však? Do rýchlosti 40 km/h to však stačí. Oveľa väčší význam má ale praktický prínos. Tento malý elektrobus sa dostane aj tam, kam by sa bežné vozidlá nedostali. Napríklad do historických centier veľkomiest. Zaujímavé je, že na jedno nabitie vydrží až 14 hodín jazdy, nemá tak problém so zvládnutím celého cyklu v prevádzke. Najzaujímavejšou je však jeho cena. EasyMile sa dá zakúpiť za 200 000 eur, prípadne prenajať na celý mesiac za 5 000 eur. Vzhľadom na výšku výplaty vodičov a úsporu energie by mohol byť aj takýto prenájom oveľa zaujímavejší pre množstvo krajín Európy s vysokou životnou úrovňou. Ktovie, možno sa raz na podobných zázrakoch budeme prevážať aj po centrách najznámejších miest.

Ekologický a bez vodiča

Budúcnosť?

Maximálna rýchlosť 40 km/h

Autobus, alebo kabínka lanovky?

Ligier v procese výroby

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA