Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Ako často meniť motorový olej? Výmena po 32 000 km (ne)stačí!

Dokáže olej ochrániť motor pošas nájazdu takmer 40 000 km? Zavádzajú výrobcovia motorových olejov pri tvrdení, že ich olej stačí meniť po nájazde 32 000 km? Zaujímavý výsledok merania Jasona Fenskeho z populárneho Engineering Explained! Sleduj video.

rufus v Testy
04.12.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Čo sa stane s...

Testy

Motorový olej je 1 z najdôležitejších prevádzkových kvapalín v motore. Používa sa na mazanie spaľovacích motorov. Motorový olej robí viac, než je jeho základná funkcia, čistí motor, zabraňuje hrdzi, zlepšuje výkon motora a ochladzuje ho.

Ako často meniť motorový olej? Test výmeny po najazdení 32 000 km!Zdroj: blogmedia.dealerfire.com

Nižšia teplota motora

Motor bez oleja zostáva pri nižšej teplote ako motor, ktorý obsahuje olej v prvých 8 minútach. To však neznamená, že je dobré nechať bežať motor bez oleja s cieľom znížiť teplotu motora.

Dá sa jazdiť bez motorového oleja?

Jazdiť bez motorového oleja nie je dobrý nápad. Čo sa stane pri jazde bez motorového oleja? Nemusíš to skúšať na vlastnom automobile. Skvele to vysvetľuje video na konci článku. Video je dielom populárneho YouTube kanálu Engineering Explained. Jason  ťa ušetrí od mnohých problémov s motorom.

Treba vedieť ako funguje motor?

Účelné rady a výsledky testovania zabránia tomu, aby si ničil technickú výbavu svojho vozidla. Ako hovorí Jason,  pre správnu starostlivosť o motor treba poznať skutočnosti, ktoré ovplyvňujú výkon a životnosť motora.

Ako často meniť motorový olej? Test výmeny po najazdení 32 000 km!Zdroj: twitter.com/StewartHaasRcng

Životnosť motorového oleja

Životnosť motora ovplyvňuje správny výber oleja. Aká je reálna životnosť motorového oleja? Zavádzajú výrobcovia motorových olejov pri tvrdení, že ich olej stačí meniť po nájazde približne 32 000 km? Dokáže olej skutočne ochrániť motor počas nájazdu takmer 40 000 km? Výsledok testu ťa prekvapí.

Testovanie

Ako testovanie prebiehalo? Jason Fenske strávil celé 2 dni v továrni spoločnosti na výrobu motorových olejov Emre v Paulsboro. Výrobcovia olejov nám tvrdia, že olej vydrží viac ako 30 000 km nájazdu. Počas testu však Fenske narazil na zaujímavé skutočnosti. Tie sa výrobcom olejov, ktorí tvrdia, že stačí výmena oleja 1x ročne, vôbec nemusia páčiť.

Test životnosti motorového oleja - Prekvapivý výsledok Jasona Fenskeho z populárneho Engineering ExplainedZdroj: youtube.com/engineering explained

Výmena oleja 1x ročne

Pred časom sa považovalo za správne meniť olej v motore po najazdení 10 až 15 000 kilometrov. Pred 10 rokmi sa odporúčalo meniť olej niekoľkokrát ročne. Dnes má olej disponovať 2 až 3-násobnou životnosťou. Je to reálne možné tak,  aby motorový olej plnil všetky svoje funkcie?

Ochráni olej motor počas nájazdu takmer 40 000 km?

Kedy ideálne meniť motorový olej? Zaujímavý test odhalil, že výmena oleja raz za 1 rok skutočne nemusí stačiť. Nie v prípade, ak hovoríme o spoľahlivej a 100% ochrane motora pred poškodením. Test ukazuje, že kvalitné oleje skutočne vydržia mazať a zvládnu aj nájazd nad 30 000 km. Vývoj a výroba týchto olejov to dokazuje. Napriek tomu sa viacerí odborníci prikláňajú k názoru, že na údržbe motora netreba v žiadnom prípade šetriť. Zváženie rizika poškodenia motora nedostatočným mazaním a predlžovaním výmeny oleja je na každom vodičovi. Ušetrené peniaze môžu ublížiť kondícii najcennejšej časti vozidla.

Častejšia výmena oleja

Rôzne značky ako Mobil 1, Castrol, Mogul ponúkajú oleje s predĺženou životnosťou. Výmena jedenkrát ročne alebo po najazdení 15 000 km môže vozidlu zabezpečiť nižšie riziko degradácie a straty funkčnosti, ktoré by ovplyvnilo "zdravotný stav" pohonného agregátu ako pri výmene až po nájazde 30 000 km.

Test životnosti motorového oleja - Prekvapivý výsledok Jasona Fenskeho z populárneho Engineering ExplainedZdroj: youtube.com

Životnosť oleja vs. ďalšie parametre

Životnosť motora nezávisí toľko ani od výberu druhu oleja. Tá je rôzna pri použití minerálneho, plne syntetického alebo polosyntetického oleja. Výdrž ovplyvňuje rovnako aj konkrétny typ pohonnej jednotky, líši sa pri benzínovom motore aj pri motore s turbodízlom. Ďalšou premennou je spôsob prevádzky, teda či je automobil najviac využívaný v mestskej premávke alebo vodič jazdí prevažne na diaľnici.

Mestská premávka vs. diaľnice

Je všeobecne známe, že vozidlo využívané na nemeckých diaľniciach nemá problém s nájazdom 20 000 km.

Ako často meniť motorový olej? Test výmeny po najazdení 32 000 km!Zdroj: youtube.com

Benzínový vs. naftový pohon

V prípade naftového pohonu treba rátať s usadzovaním mikroskopických sadzí, ktoré prechádzajú olejovým filtrom a znižujú životnosť. U benzínových motorov sa pre zmenu pracuje s vyššou teplotou, ktoré má vplyv na rýchlejšiu chemickú degradáciu oleja. Pozor treba dávať aj na zníženú životnosť malých preplňovaných agregátov disponujúcich s vysokým litrový výkonom.

Servisné intervaly

Je otázne či sa 100% možno spoľahnúť na určené intervaly, keďže určia približne rovnaký čas výmeny oleja pre vozidlo, ktoré jazdí v mestskej premávke a prevažne na diaľnici. Zaujímavé je, že mechanici majú častejšie problémy s európskymi agregátmi. Dôvod? Vodiči sa spoliehajú práve na spomínané predĺžené servisné intervaly. Tie odporúčajú meniť olejový filter ročne.

Zanesený olejový filter

Čo to znamená pre mechaniku? Zanesený filter spôsobí, že olej pri studenom motore nie je prepúšťaný v dostatočnej miere. Kým sa neohreje, je príliš hustý a nedokáže zabezpečiť potrebné mazanie. Tak je tomu aj v prípade metódy výmeny oleja odsávaním, namiesto zospodu. Do oleja sa tak primieša aj časť starého, znečisteného oleja. To rovnako skráti čas, kedy bude olej pracovať ako má a chrániť časti motora.

Čo robí olej lepším ako ostatné na trhu?

Najúčinnejšou tajnou zbraňou oleja sú použité aditíva. Prídavné látky pomáhajú oleju odolať postupnému znehodnoteniu a zachovávajú pôvodné vlastnosti počas, čo možno najdlhšieho času. 

Test životnosti motorového oleja - Prekvapivý výsledok Jasona Fenskeho z populárneho Engineering Explained Zdroj: youtube.com/engineering explained

Výmena oleja po najazdení 32 000 km

Fenske vo videu zachytil celý proces vývoja nového oleja Mobil 1 Annual Protection, ktorý ponúka práve spomínaný nájazd 32 000 kilometrov. Pozrieť si môžeš návrh vlastností, laboratórne testovanie a cestu oleja do testovania v reálnych podmienkach. Ako často meníš olej ty? Zohľadňuješ pri tom druh, typ a spôsob využitia vozidla?

Sleduj video

Testovanie rozhodne nespochybnilo deklarovanú výdrž moderného motorového oleja, ktorá rozpútala debatu medzi vodičmi aj odborníkmi. Motorové oleje nemusí stačiť meniť po nájazde 32 000 km. Aké ďalšie postrehy testovanie životnosti výdrže motorového oleja z populárneho kanála prináša? Podeľ sa o svoje názory v komentároch. Pozri si zaujímavé zistenia a výsledok merania Jasona Fenskeho z Engineering Explained vo videu.

Zdroj: youtube.com, roadtrack.com, carmudi.com

Test: Stačí výmena oleja po najazdení 32 000 km?

Video: Čo sa stane s motorom bez oleja?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Nezastaviteľný arktický špeciál: Skáče terénom, pokorí ľad, nie je z Ruska!To, čo nedokážu ťažké terénne špeciály z Ruska, dokáže Tucker Sno-Cat. Snežná mačka "skáče"...2. December, 2018
02827-koňové delo: 9,0 l V8 motor pod kapotou! Existujú stroje, ktoré disponujú extrémnym výkonom. Len výnimočne však narazíš na umelecké...6. November, 2018
03Reklama na Lexus valcuje internet: Trvá 1 minútu, zimomriavky zaručené!Emócie v reklame sú rovnako dôležité ako produkt. Lexus veľmi dobre vie, ako...6. December, 2018