Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Oltcit oslavuje Kristove roky. Pred 33 rokmi predstavil svoje prvé dva modely – Oltcit Special a Oltcit Club. Bol spojením francúzskeho dizajnu a techniky s rumunským "niečím" čo vzdialene pripomínalo výrobu auta. 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
25.02.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Pomsta socializmu -...

Auto-moto zaujímavosti

História

Písal sa rok 1981. Bol považovaný za prelomové a moderné auto. Vďaka francúzskej technológii sa Oltcit dobre zapísal, no vďaka rumunskému výrobnému fušerstvu postupne prepadal. Zo začiatku sa vyrábal pod dohľadom Francúzov, ktorí dbali na kvalitu jednotlivých dielcov. Neskôr Rumuni ich „know how“ nahradili rumunským „dont know how“ a dielcami zlej kvality. A tak sa pre jeho majiteľov stával drahým a vrtošivým prekliatím.

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Pripomínal Citroën Visa

Mnohí motoristi dodnes Oltcit považujú za Citroën Visa. Pravdou však je, že z hatchbacku Visa si Oltcit požičal len základné línie karosérie. Iná bola aj vnútorná štruktúra karosérie, vrátane odlišne navrhnutých pevnostných výstuh. Musela byť totiž prispôsobená pohonnému mechanizmu a podvozkovým skupinám staršieho Citroënu GS (jeho výrobné linky Citroën už nepotreboval a tak sa využili pre Oltcit).

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Citroën Visa mala päťdverovú karosériu a tiež odlišnú masku chladiča

Píše sa v oficiálnej príručke

Päťmiestny, trojdverový automobil s priestranným, účelne riešeným interiérom a pohodlnými sedadlami, veľmi dobrým prístupom do batožinového priestoru. Oceľová, antikorózne upravená konštukcia. Štvortaktný, vzduchom chladený motor objemu 1129 cm o výkone 42 kW.

Dokonalé chladenie motoru je zaistené výkonným ventilátorom. Štvorstupňová, plne synchronizovaná prevodovka je spojená s motorom suchou, jednokotúčovou spojkou, mechanicky ovládanou.

V oceľovom skelete sú nezávisle zavesené všetky štyri kolesá, priečne kmity zaistené torznými tyčami. Dvojokruhový hydraulický brzdový systém s kotúčovými brzdami na všetkých kolesách.

Obmedzovač brzdnej sily na zadných kolesách zaistil dobré jazdné vlastnosti aj v sťažených poveternostných podmienkach, lepšiu stabilitu a protišmykové vlastností vozidla.

Jednoduché a ľahké ovládanie vozidla umožňuje hrebeňové riadenie. Najširšie použitie ako v meste pre svoje malé rozmery, tak i na dlhších cestách pre svoju pohodlnosť a dynamiku jazdy

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Štartovanie Oltcitu 

Populárny aj v Československu

Do československých predajní sa Oltcit dostal až v roku 1987. Prvé kusy určené na štátne skúšky sa v ČSSR v tichosti objavili už v roku 1984. Vtedy svojou konštrukciou a dizajnom pôsobili ako zjavenie. Komfortom podvozku a schopnosťou odfiltrovať diery rozbitých ciest prekonávali všetko, čo dovtedy na cestách bežne jazdilo.

  Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Jeho karoséria bola praktickejšia, než mali bežne predávané sedany

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

So žltým lakom sa do Československa Oltcit Club nedovážal

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Využitím vnútorného priestoru a stvárnením interiéru nemal súpera, bol mimoriadne moderný

Súťaživosť

Oltcit v niektorých parametroch prekonával aj Favorit, ktorý sa na trhu objavil až po rumunskom aute. Dodnes si určite mnohí motoristi pamätajú, ako sa ich tábory delili na prívržencov Samary, Favorita a Oltcita. Dnes je to minulosť, no pravdou ostáva, že Oltcitov zostalo na cestách bývalého Československa najmenej. 

Vtipné historky

Všetko má svoj háčik. Väčšina áut, ktoré sa dostali do Československa bolo z horších rokov výroby. Aj keď našli sa výnimky a sú autá pojazdné do dnes. To sa však nedá povedať o Oltcite Club, ktorý zdedil zabávač Juraj Šoko Tabaček. O svojom „veselom autíčku“ porozprával veľmi veselú príhodu. Sledujte video kliknutím na link uvedený pod fotografiou a spríjemnite si náladu.

 Pomsta socializmu - Oltcit a jeho príbeh

Oltcit a jeho zmysel pre humor: Silné reči | Telkáč.sk

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01BMW i8 debutuje ako prvé na svete s laserovými svetlami!Laserové reflektory od Bmw. Prevratná novinka s dosahom až 600m. 23. Február, 2014
02Video: Takto sa to robí v Tajvane!Niektoré riešenia vedia prekvapiť. O to viac ak sú dokonca účinné a šetria čas. Tajvan...24. Február, 2014
03Ženy vs. muži:D :D :D22. Február, 2014